Trobades de folklore i música popular 2017

L’Àrea de Cultura de la Diputació de València posa en marxa la segona edició de la Trobada de Folklore i ofereix als ajuntaments la possibilitat de participar-hi. L’edició de 2017 proposa un model de representació territorial de quatre comarques diferents seleccionades d’entre les sol·licituds rebudes dels ajuntaments, en estreta col·laboració i com element d'impuls de les seues activitats culturals.

A l'any 2017 la Trobada ha visitat:

 

La Costera: Vallés. Del 16 de juny al 2 de juliol

Divendres, 16 de juny

22:00h. Església de Vallés. Concert de pols i pua, a càrrec Orquestra de Pols i Plectre Abalsants de l’Alcúdia de Crespins. Entrada lliure. Aforament limitat.

Dissabte, 17 de juny

10:00h. Ajuntament. Taller de pentinat de valenciana, a càrrec de l’Escola de danses de Xàtiva. Reserves a través del correu electrònic labatliarespon@dival.es o en el telèfon 96 3882 525. Places limitades.

Divendres, 30 de juny

18:00h. Ajuntament. Conferència sobre reconstruccions històriques d’instruments de vent, a càrrec d’Ismael Cabero. Entrada lliure. Aforament limitat.

22:00h. Albaes i cant valencià, pels carrers del poble, a càrrec de l’Associació d’Estudis del Cant Valencià.

Dissabte, 1 de juliol

10:00 Ajuntament. Taller de toc tradicional de pandereta i triangle, a càrrec d’Amparo Rubio. Reserves a través del correu electrònic labatliarespon@dival.es o en el telèfon 96 3882 525. Places limitades.

20:00h. Cercaviles i dansà pels carrers del poble.

Diumenge, 2 de juliol

11:00h. Ajuntament. Taller de carasses per a xiquets, a càrrec de Verónica Palomares. Reserves a través del correu electrònic labatliarespon@dival.es o en el telèfon 96 3882 525. Places limitades.

18:00h. Ajuntament. Taller de patrons d’indumentària valenciana, a càrrec de María José Esplugues. Reserves a través del correu electrònic labatliarespon@dival.es o en el telèfon 96 3882 525. Places limitades.

18:00h. Plaça. Taller de mocadors valencians i col·locació, a càrrec de Xavier García. Reserves a través del correu electrònic labatliarespon@dival.es o en el telèfon 96 3882 525. Places limitades.
 

 

Camp de Túria: Bétera. Del 15 al 17 de setembre.

Divendres, 15 de setembre

19:30h. Auditori de la Casa de la Cultura de Bétera. Exhibició de danses, amb la participació de:

Grup de Balls de la Falla Gran Via de l’Est de Bétera

Dissabte, 16 de setembre

17:00h. Casa Nebot. Taller de dolçaines greus, a càrrec de Ramón Asensi. Reserves: a través del labatliarespon@dival.es o a través del telèfon 96.388.25.25.

17:00h. Casa Nebot. Taller de dansà, a càrrec de l’Aljama, de Bétera. Reserves: a través del labatliarespon@dival.es o a través del telèfon 96.388.25.25.

19:00h. Cercavila pels carrers de la població, amb la participació de:

Grup de danses Falla Gran Via de´L’Est de Bétera

Grup de danses Danses Pensat i Fet de Bétera

20:00h. Dansà popular.

23:00h. Cant Valencià “justa poètica”, a càrrec de l’Associació d’Estudis del Cant Valencià.

Diumenge, 17 de setembre

11:30h. Casa Nebot. Taller de luthiers de corda polsada. A càrrec d’Asier de Benito. Reserves: a través del labatliarespon@dival.es o a través del telèfon 96.388.25.25.

19:00h. Auditori de la Casa de la Cultura de Bétera. Exhibició de pols i pua.

 

La Ribera Baixa: Corbera. Del 20 de maig al 4 de juny.

Dissabte, 20 de maig

17:30h. Taller de tabal i dolçaina, Casa de la Cultura, a càrrec d'Alejandro Blay.

Dissabte, 27 de maig

10:00h. Taller de manipulació de tabal, Casa de la Cultura (JovEspai), a càrrec de Vicent Borràs.

17:30h. Taller de tabal i dolçaina (repertori de dansà), Casa de la Cultura, a càrrec d'Alejandro Blay.

Divendres,  2 de juny

20:30h. Exhibició de danses, Cinema Teatre Ricardo Cebolla. Amb la participació de:

-Grup de Danses Pas Pla de Cullera

-Grup de Danses Xafarnat de Paterna

- Grup de Ball Quiqueries De la faena a la festa, amb la rondalla del Grup de Danses Xafarnat.

Dissabte, 3 de juny

19:30h. Cercavila i dansà pels carrers del poble amb la participació de:

-Dansaires del Tramusser d’Almussafes

-Escola de Danses de la Ribera de Sueca

-Grup de Danses de Corbera

-Tabalaina de Sueca

-Colla la Llocà d’Albalat de la Ribera

-Associació Cultural de Tabaleters i Dolçainers de Cullera

-Escola de Tabal i Dolçaina de Polinyà de Xúquer

Recorregut: carrers d’Enric Valor, Avda. de la Ribera Baixa, País Valencià, Sant Vicent, Cervantes, Duc de la Victoria, Guillem Sorolla, Don Pedro Roca, Plaça Major

23:00h. Cant d’estil a càrrec de l’Associació d’Estudis del Cant Valencià i de l’Escola de Cant el Segreny d’Albalat de la Ribera

Diumenge, 4 de juny

19:30h. Exhibició de danses, Cinema Teatre Ricardo Cebolla. Amb la participació de:

-Grup de Danses Segreny d’Albalat de la Ribera

-L’Almogàver de Sueca
-Escola de Danses de Corbera
-Grup de Danses l’Alter de Corbera

 

La Safor: Tavernes de la Valldigna. Del 9 a l’11 de juny

Divendres 9 de juny

21h. Exhibició de dansà en el Passeig (Plaça del País Valencià).

-Grup de Danses Santa Cecilia de Gandía

-Grup de Danses roda i volta de Bellreguart

-Grup de Danses de Daimús

Dissabte 10 de juny

11h. Taller de dansà, en l’esplanada exterior de la casa de la cultura de Tavernes de la Valldigna (plaça de l'escriptor Rafael Chirbes), a càrrec del Grup de Ball la Vall de Tavernes. Reserves: a través del labatliarespon@dival.es o a través del telèfon 96.388.25.25

Dissabte 10 de juny

20h. Exhibició de dansà en el Passeig (Plaça del País Valencià).

-Grup de danses La Carraspera
-Grup de danses La Replaceta de Pedralba
-Grup de danses L’Olivar d’Alaquas
22:30h. Exhibició de dansà en el Passeig (Plaça del País Valencià):

-Grup de danses Pas Pla de Cullera

-Grup de Ball la Vall de Tavernes

Diumenge 11 de juny

Trobada de tabal i dolçaina.

9:30h. Concentració en el Passeig (Plaça del País Valencià).

- Dolçainers i Tabaleters el Grau de Gandia.

- Colla Rafelet de la Tenda de Daimús.

- Colla Dolçainers i Campaners Corda Curta de'Alqueria de la Comtesa.

- Colla Sarabanda d'Oliva.

- Dolçainers i Tabaleters de Bellreguard.

- Escola Dolçaina i Tabalet La Valldigna.

11h. Inici de l’itinerari per distints carrers del municipi.
13h. Exhibició a càrrec dels grups participants en l’itinerari en el Passeig (Plaça del País Valencià).

 

CIUTAT DE VALÈNCIA: ALGIRÓS, BENICALAP, PATRAIX Y C.C. LA BENEFICÈNCIA

 

ALGIRÓS

-Dimarts 25 d’abril 19:30h. Presentació obertura de la Trobada i audició dels alumnes de dolçaina del Conservatori Municipal de Música José Iturbi de València, amb Xavier Richart. Accés lliure. Aforament limitat.Alumnes del Conservatori “José Iturbi”: Vicent Agulló, Diógenes Bort, Joan Costa, Jaume Garcia, Laura López, Pau Llorca, Irene Peris, Álvaro OlivarCol·laboradors/es:Cristina Martí, dolçaina.Carles Lorca i Juan Vique, tabal i percussió.

-Dissabte 29 d’abril, 11:30h. Tabal i dolçaina, com a animació al Mercat del Cabanyal, a càrrec de Buf-Alí. A les 17h. Taller d’improvisació amb dolçaina (nivell avançat), en la sala d’actes del Centre Municipal de Joventut d’Algirós, a càrrec de Pau Puig.

-Diumenge 7 de maig,11h. A l’esplanada exterior del Jardí d’Ayora Exhibició de dansa amb L’Olivar d’Alaquàs, Xafarnat de Paterna i Quadro de Balls de la Ribera

Dansà popular, amb la participació del grup de danses Marítim y el grup de danses de la falla Islas Canarias-Trafalgar-Samuel Ros.

Jocs tradicionals infantils: canut i petanca. Al costat del Jardí d’Ayora (carrer Sants Just i Pastor, encreuament amb el carrer Humanista Furió), a càrrec de l’Agrupació de Falles de Camins al Grau.

 

BENICALAP

 

-Divendres 28 d’abril, 22h. En el Multicentre Social Benicalap-Casa Caritat. Concert de l’Orquestra de Pols i Plectre Nostra Senyora de Tejeda.

-Dissabte 29 d'abril, en el centre "Jubiocio", 10h.Taller de Manipulació i construcció de canyes de dolçaina nivell bàsic, intermedi i avançat, a càrrec de Pau Puig.11:30h. Animació de tabal i dolçaina en el Mercat de Benicalap, a càrrec dels germans Llorca. 18h. Jocs tradicionals al parc de Benicalap, a càrrec del Piló de Burjassot.

-Diumenge 30 d’abril, 10:30h. Cercavila animació, a càrrec de la A. C. de dolçaina i percussió Pignatelli.11:30h. En l’amfiteatre del parc de Benicalap amn el Grup de danses l’Aixovar, Grup de danses Quiqueríes i Grup de danses El Piló.13h. En l’exterior de l’amfiteatre (zona del parc amb jardí d’inspiració hispanoàrab). Taller de dansà i dansà popular.

 

PATRAIX

 

-Dissabte 29 d’abril, 11:30h. Animació de tabal i dolçaina al Mercat de Jesús, a càrrec de Valçaina. 18h. A la plaça de Patraix: Toc tradicional de campanes a l’església Sagrat Cor de Jesús. Explicació i toc.  19h, a la plaça de PatraixExhibició de dansa pel grup La Carraspera, y el grup de danses El Tossal de Llíria. 23h. Cant valencià pel barri de Patraix, a càrrec de la Associació d’Estudis del Cant Valencià.

-Diumenge 30 d’abril, 11:30h. A la plaça de Patraix: Grup de danses Saragüell, Grup de danses Realenc de Picanya, Taller de dansà a càrrec de Sargantana, per a majors i menuts i Dansà popular.

-Dissabte 6 de maig, 17h. Taller de manipulació de tabalet, a càrrec de Vicent Borràs. Sala d’exposicions del Complex Esportiu Cultural Patraix. Places esgotades.

-Divendres 12 de maig, 18h. A la Biblioteca de Patraix: Espectacle Fil per randa: taller d’animació lectora, a càrrec de Serpentina Teatre.Reserves: presencialment en la biblioteca, o a través del telèfon 963 577 694. Places limitades. 

-Dissabte 20 de maig, 18h. Taller d’indumentària (iniciació), a càrrec de Sargantana IES Patraix - Vicenta Ferrer Escrivà.

Reserves: en el correu-e labatliarespon@dival.es o a través del telèfon 963 882 525.
 

CENTRE CULTURAL LA BENEFICÈNCIA

 

-Divendres 28 d’abril, 19h. En la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia: presentació del llibre ¿A què juguem? (els nostres jocs i joguets tradicionals), de Francesc Gisbert, Premi Bernat Capó 2012. Accés lliure. Aforament limitat.

Divendres 28 d’abril, 19:30h. Sala Alfons el Magnànim, concert de coral: Nou Cor EOI València, Resonare Fibris i Coral Font de Sant Lluís

-Divendres 28 d’abril, 19:30h. En el Conservatori Professional de Música, amb seu a la plaça Sant Esteve: concert de pols i plectre, Orquestra de Pols i Plectre Abalsants de l’Alcúdia de Crespins.

-Dissabte 29 d’abril, 18h. Taller de dansà, a càrrec d’Alimara.

-Diumenge 30 d’abril, 11:30h Teatre infantil Espectacle La glüps band, de Produccions Scura.

 

 

CRITERIS DE SELECCIÓ DELS GRUPS

La Trobadade Folklore 2017 s’articula sobre la base de la implicació i la col·laboració amb els ajuntaments que hi participen alhora que afavoreix el teixit social que fomenta la cultura tradicional en les comarques.

Atés que en l’edició de l’any passat la Diputació de València no va poder atendre totes les sol·licituds presentades per a participar-hi, la sensibilitat inclusiva d’aquesta nova edició donarà la possibilitat d’incorporar aquests grups juntament amb altres de nous procedents de les comarques subseu.

Per ambdós motius, enguany (2017) la participació dels grups se sistematitza de la manera següent:

 

I. En la participació en els tallers, dansades, presentacions literàries i la   resta d’actes generals tots els grups i persones interessats estan convidats, amb independència de la seua procedència.

II. En la participació en exhibicions i en la producció i impartició de tallers i activitats, la Diputació s’està posant en contacte amb:

a) Els grups de les quatre comarques seleccionades. Recordem que la selecció de les comarques es va fer a partir de les sol·licituds dels ajuntaments interessats.

b) Els grups que van sol·licitar participar en la Trobada de 2016 i que finalment no hi van participar seran inclosos en aquesta nova edició 

 

 

 

Imatge tornar enrere