Versió per a imprimir

El llegendari ‘Manolete’ torna a València de la mà de la Diputació

  • La Corporació provincial inaugura l'exposició ‘Manolete. Vist per Finezas’, una mostra que arreplega 54 instantànies del fons de la institució, així com peces i objectes del destre
  • Toni Gaspar: “A les portes de la Fira de Falles, aquesta iniciativa arreplega fons fotogràfics de la Corporació que poden ser gaudits ara per tots els valencians i valencianes”
Imagen
24/02/2017

Enguany es commemora el centenari del naixement del llegendari torero cordovés Manuel Rodríguez ‘Manolete’. Per a celebrar-ho, la Diputació de València ha organitzat l'exposició ‘Manolete. Vist per Finezas’, una mostra que consta de 54 instantànies seleccionades d'entre els fons de la Corporació provincial, que li retraten tant en el carrer com en la plaça, a més de diversos objectes i peces del destre.

 

“El valor d'aquestes fotos és que moltes són inèdites. A més, es podrà veure el capot de passeig que va oferir a la Verge dels Desemparats. Ho hem localitzat i serà la peça estrella”, ha destacat Toni Gázquez, cap d'unitat d'Assumptes Taurins i comissari de l'exposició. Per la seua banda, el diputat d'Hisenda i de la Plaça de Bous, Toni Gaspar, ha assenyalat que “a les portes de la Fira de Falles, aquesta iniciativa arreplega fons fotogràfics de la Corporació que poden ser gaudits ara per tots els valencians i valencianes”.

 

Les imatges formen part dels prop de 16.000 negatius de temàtica taurina que va adquirir la Diputació el passat mes de desembre, que conservava José Manuel Sanchis Calvete Finezas III del seu iaio i del seu pare. Instantànies que arrepleguen cinc dècades de toreig, convertint-se en un dels fons fotogràfics taurins més importants del món, en paraules de Toni Gázquez, en una aposta de la institució provincial per potenciar l'àmbit cultural i patrimonial de la plaça de bous.

 

En el cas de la mostra, es tracta de fotos que corresponen en la seua majoria a les actuacions del destre a València, però també les hi ha de Castelló, de la Fira d'Abril de Sevilla de 1945 i dels prolegòmens de la Correguda de Beneficència celebrada a Madrid el 19 de setembre de 1946. A més de les imatges, en l'exposició es poden veure peces i objectes del destre, com a vestits, cartells, retallades de premsa, trofeus, barrets, sabates de vestir i sabatilles de torejar.

 

‘Manolete’ està considerat com un dels grans toreros de tots els temps. El seu estil, elegant i vertical, va evolucionar l'art de la muleta, torejant de front i citant de perfil. Conegut en la seua terra com l'IV Califa i pels afeccionats al toreig com el Monstruo, la seua mort en la plaça de bous de Linares, causada per la banyada que li va assestar el miura Islero en entrar a matar, ho va convertir en un mite de la postguerra.

 

L'exposició va acompanyada d'un catàleg en el qual s'arrepleguen les instantànies de Finezas sobre Manolete i una sèrie de reflexions que sobre el llegendari destre van dur a terme diferents personalitats del seu temps. La mostra podrà visitar-se fins al pròxim 5 de març en el saló noble de l'Ateneu Mercantil, en la plaça de l'Ajuntament de València.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet