Versió per a imprimir

El Museu Valencià d’Etnologia presenta la exposició “Prietas las filas. Vida quotidiana i franquisme”

  • L’exposició, que es podrà visitat des del 19 de setembre fins al 6 de gener de 2019, té com a objectiu analitzar, mitjançant els objectes de l’època, la influència i l’assumpció dels valors franquistes per part de la societat espanyola.
  • “Prietas la filas. Vida quotidiana i franquisme” s’inaugurarà el pròxim dimecres 19 de setembre, a les 11.00 hores amb una roda de premsa i a les 20.00 hores amb l’acte inaugural.
Imagen
14/09/2018

El Museu Valencià d’Etnologia, depenent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, inaugurarà el pròxim dimecres 19 de setembre la exposició “Prietas las filas. Vida quotidiana i franquisme”. Els responsables del museu i de l’Àrea de Cultura oferiran una roda de premsa a les 11.00 hores, mentre que la inauguració tindrà lloc a les 20.00 hores.

 

Des de la fi de la Guerra Civil, en abril del 1939, fins a la seua mort el 20 de novembre de 1975, el Caudillo va dirigir un règim totalitari de caire nacionalcatolicista que, malgrat patir les seues crisis internes, va mantindré la seua essència antidemocràtica fins al final.

 

Aquesta herència històrica de dècades de franquisme ha configurat una societat i una democràcia certament singular a Espanya. Generacions d’espanyols i espanyoles van nàixer i viure en dictadura, sense conéixer altra cosa que no fora el règim autoritari ultranacionalista i repressiu del Generalísimo.

 

En la actualitat, després d’un període de transició i de la proclamació de la democràcia en 1978, vivim un moment on els nous valors i principis ciutadans, així com els nous marcs legislatius afavoreixen el debat públic per a abordar l’origen, el desenvolupament i les conseqüències del Franquisme en la idiosincràsia de l’Espanya actual.

 

Mitjançant de “Prietas las filas” s’aborda el franquisme com a règim polític i com ideologia, amb la intenció d’analitzar els mecanismes d’adoctrinament, la política de propaganda i la construcció d’un sentiment i una memòria nacional nova, basada en els tres pilars del règim: la Falange, l’exèrcit i la religió

 

Els protagonistes de la exposició són els objectes que ens permeten analitzar l’omnipresència dels símbols i les consignes d’un règim totalitari en la vida quotidiana, en l’educació a les escoles, en els rols de gènere i en els escenaris privats i públics. La cultura material del franquisme és un exemple paradigmàtic de les polítiques d’adoctrinament, censura i repressió que caracteritzaren la gran maquinària del règim militar de l’època.

 

L’objectiu principal de l’exposició és oferir una visió didàctica i transversal de la cultura material del franquisme per a donar a conéixer, especialment a les generacions que ja han nascut en democràcia, els mecanismes que va posar en marxa la dictadura per a reescriure la història del nostre passat més recent i per a legitimar-se.

 

L’exposició està comisariada per Andrea Moreno, gestora de patrimoni i doctora en arqueologia, i José María Candela, conservador del Museu Valencià d’Etnologia, i en ella han col·laborat, en la cessió de fons, el col·leccionista José Huguet i el Ajuntament de Quart de Poblet.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet