Versió per a imprimir

Emili Altur presenta les jornades de la Coordinadora Valenciana d’ONGD sobre compra pública ètica en els ajuntaments

  • El diputat de Cooperació Internacional, Emili Altur, ha dit que «les normes de contractació pública deuen incorporar el principi de transparència per a utilitzar el pressupost públic de la manera més eficient en el terreny econòmic, ambiental, ètic i social»
  • Les jornades de compra pública ètica en els ajuntaments continuaran estos dies a Llíria, Burjassot i Sagunt
Curso 'Contratación pública con criterios éticos, soc y medioambientales' foto_Abulaila (1).jpg
15/02/2016

El diputat de Cooperació Internacional, Emili Altur, ha presentat hui les jornades de treball per a convertir les compres de les administracions en un acte de responsabilitat social i mediambiental. Les jornades destinades a treballadors de l’administració local han començat este matí al Centre de Suport a la Immigració de València i continuaran els pròxims dies en distintes comarques: se celebrarà una reunió dimarts a Llíria (el Camp de Túria), dimecres li tocarà el torn a Burjassot (l’Horta Nord) i, per últim, dijous finalitzarà aquest cicle a Sagunt (el Camp de Morvedre).

 

Tal com ha afirmat el diputat Emili Altur, «per a la Diputació de València i en concret per al departament de Cooperació Internacional, és d'especial interés fomentar les activitats formatives dirigides a responsables i tècnics de l'administració local amb l'objectiu d’impulsar una participació i una conscienciació majors dins de l'activitat que exerceixen o poden exercir els municipis en l'àmbit de la compra pública ètica».

 

Esta jornada s'emmarca dins de les activitats previstes en el conveni de la Diputació de València en coŀlaboració amb la Coordinadora Valenciana d'ONGD, que forma part del Consell Assessor de la Diputació de València. L’objectiu del treball conjunt entre les dos organitzacions és donar orientacions, recomanacions i criteris generals sobre determinats aspectes, tant normatius com de gestió, per part de persones qualificades en esta matèria per a aplicar-los en l'activitat dels ajuntaments i fer més efectiva la compra pública ètica en l'administració local.

 

La compra pública ètica té una repercussió directa en temes com els contractes públics que introdueixen criteris ètics sobre el compliment de convencions internacionals i estàndards sobre condicions laborals dignes, salaris mínims, drets dels treballadors, lluita contra el treball infantil, etc. En aquestos contractes es dóna preferència als proveïdors i productes que aposten per criteris o estàndards més exigents, com els de comerç just. La seua importància rau en el fet que les administracions públiques dediquen a la contractació al voltant del 19% del PIB, i això les converteix en el major contractant per volum i influència sobre els mercats locals.

 

Així doncs, l’impacte de les polítiques locals de compra pública ètica en ajuntaments té un potencial de canvi significatiu i produeix un efecte cascada sobre els hàbits de consum de les empreses proveïdores i la ciutadania. Per tant, les normes sobre la contractació pública deuen incorporar principis bàsics de transparència i no discriminació en les distintes fases de contractació, de manera que s’utilitze el pressupost públic de la manera més eficient, entenent com a eficient no només els factors econòmics, sinó també els ambientals, ètics i socials.

 

«Crec —ha destacat el Diputat de Cooperació Internacional— que és important poder introduir aquestos criteris en les activitats i les accions de consum diari que fan els ajuntaments, per exemple introduint en la mateixa administració expenedors de productes procedents del comerç just (com per exemple, café) i fomentant-los en les activitats socials i lúdiques (per exemple, en les cavalcades, les festes populars, les jornades esportives o qualsevol tipus de representació)».

 

Per últim, Altur ha afegit que «cal que les administracions publiques locals recolzem iniciatives i espais com els que ens reuneixen hui ací, on han estan presents les organitzacions no governamentals i l’administració local per a articular models de gestió i transparència que ens permeten generar unes polítiques de cooperació més realistes i eficaces que siguen capaces de donar resposta a les exigències dels ciutadans».

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet