Versió per a imprimir

José Luis Torres Vitolas, Enric Sòria i Parra i Julia Conejo Alonso guanyen els premis Alfons el Magnànim

  • 'Albatros' de José Luis Torres Vitolas, 'Arqueologia' d'Enric Sòria i 'Peces transparentes' de Julia Conejo han sigut les obres guanyadores d'esta edició
  • La Diputada Ma Jesús Puchalt ha fet públic el nom dels guanyadors dels premis de narrativa en castellà dotat amb 30.000 euros i de poesia en valencià i en castellà, premiats amb 15.000 euros cada un
  • L'entrega de premis tindrà lloc el pròxim mes de febrer, data en què ja estaran a disposició del públic les tres obres publicades per les editorials col·laboradores
Imagen
17/10/2012

 

José Luis Torres Vitolas, Enric Sòria i Parra i Julia Conejo Alonso són els guanyadors dels premis Alfons el Magnànim 2012 en les categories de narrativa en castellà i poesia en valencià i castellà, respectivament.
 
 Albatros de José Luis Torres Vitolas, Arqueologia d'Enric Sòria i Peces transparentes de Julia Conejo han sigut les obres guanyadores d'esta edició, que ha enregistrat un rècord de participació amb un total de 438 obres originals de les quals 231 corresponen a poesia en castellà, 47 a poesia en valencià i 160 a narrativa en castellà.
 
 La diputada Ma Jesús Puchalt ha explicat que «No sorprén el nombre d'obres presentades ja que en el panorama literari espanyol han desparegut més de quaranta certàmens en els últims anys i els Alfons el Magnànim tenen una trajectòria consolidada de gran prestigi».
 
 D'altra banda, Puchalt ha destacat «l'esforç que hem realitzat a la Diputació per a mantindre estos premis de manera anual, com pretenem continuar fent, i sense modificar la quantia de 30.000 euros per al premi de narrativa i 15.000 euros per a cada un dels premis de poesia».
 
 Jurat de gran categoria
 La diputada de Cultura, Ma Jesús Puchalt, ha agraït la labor del jurat que «és d'una categoria màxima en el món de les lletres d'este país».
 En la categoria de narrativa en castellà, Francisco Morales Lomas ha presidit el jurat compost per Carlos Andrade, Carlos Aganzo, José Vicente Peiró i César Gavela.
 
 En la de poesia en valencià, Angels Gregori ha sigut la triada per la resta del jurat per a presidir este grup format per Juli Capilla, Carles Duarte, Jesús Huguet i Artur Ahuir.
 
 En l'apartat de poesia en castellà, Antonio Hernández ha sigut el portaveu del jurat compost per Jesús Munáriz, Ignacio Elguero, Gonzalo Santoja i Antonio Porpeta.
 
Els membres del jurat han hagut de llegir moltes obres, vista la gran quantitat presentada, i segons el director de la Institució Alfons El Mágnànim, Ricard Bellveser, «demanem que s'entreguen dues còpies impreses de cada exemplar però sóc partidari que es puguen presentar en el futur per correu electrònic, que és com també es fa arribar a les editorials».
 
 Tres obres de màxim nivell
 
 El jurat ha destacat de l'obra Albatros de Torres Vitolas l'exercici de reconstrucció històrica de Perú des de la narrativa oral com a punt de partida en un àgil procés narratiu que intenta mostrar la situació de violència a Perú durant els últims anys de la presidència de Fujimori.
 
 Respecte a l'obra de Julia Conejo, Peces transparentes, el president del jurat, Antonio Hernández, ha explicat que en poesia no s'exigix argument sinó intensitat. A més ha subratllat que «el resultat d'este premi ha sigut absolutament lliure. L'editor no s'ha bolcat en els seus interessos, de fet hi havia finalistes amb més nom però l'elecció d'esta obra acaba amb el tòpic que els premis estan donats».
 
 En el premi en la categoria de poesia en valencià, la presidenta del jurat, Angels Gregori, ha destacat la solidesa literària d’Arqueologia d'Enric Sòria, avalat per les seues anteriors publicacions i que en esta ocasió ha explorat les formes mètriques i ha begut molt dels clàssics als qui fa referència al principi de  la seua obra.
 
 Arqueologia és un exemple de saviesa que reflexiona sobre les condicions de l'home i busca l'exploració sobre l'ésser vital, com ha explicat Gregori.
 
 Lliurament de premis
 
L'entrega dels premis lliurats este matí tindrà lloc el pròxim mes de febrer, data en què ja estaran a disposició del públic les tres obres publicades per les editorials col·laboradores.
Declaracions de Ma Jesús Puchalt
Declaracions de Ma Jesús Puchalt
Imatges de la roda de premsa i entrevista amb Ma Jesús Puchalt
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet