Versió per a imprimir

La Diputació contribueix a recuperar l’om ibèric amb el repartiment de 700 exemplars entre els municipis

  • Són 53 els ajuntaments que participaran en la plantació dels arbres lliures de ‘grafiosis’, una malaltia que ha acabat amb el 90% d'aquests exemplars a Espanya
  • Es tracta d'un projecte del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient per a contribuir a la supervivència d'aquesta espècie
Imagen
28/11/2017

La iniciativa cerca ajudar a recuperar l'esplendor dels oms ibèrics en els municipis valencians, un exemplar que en les últimes dècades ha desaparegut en un 90% del territori espanyol. La causa, la coneguda com ‘grafiosis’, una afecció que afecta a aquests exemplars i que està provocada per un fong. La Diputació de València reparteix aquesta setmana 700 exemplars entre els municipis valencians per a contribuir al fet que aquests arbres tornen a lluir amb tota la seua majestuositat.

 

Es tracta del Programa Espanyol de Conservació i Millora dels Oms Ibèrics, promogut pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient. Després d'anys de recerca, el Ministeri i la Universitat Politècnica de Madrid han trobat varietats resistents a la malaltia, per la qual cosa han iniciat una campanya per a recuperar l'om en diferents territoris d'àmbit nacional. La Corporació provincial s'ha sumat a la idea, convertint-se en una de les pioneres a portar a la pràctica aquest projecte i acostar-lo als municipis.

 

“L'om és un arbre tradicional, de gran port, que no solament proporciona una majestuosa ombra, sinó també propicia la trobada de la gent. Molts municipis comptaven amb un en les seues places”, ha assenyalat la diputada de Benestar Social, Salut i Educació, Mercedes Berenguer. Durant mesos, aquesta àrea de la Corporació s'ha posat en contacte amb els ajuntaments de la província per a veure quins estaven interessats a adquirir exemplars i contribuir a recuperar aquests arbres.

 

De moment, han sigut 53 els consistoris que participaran plantant aquests exemplars en zones propícies per al seu creixement. El projecte va nàixer en 1986 com a resposta a la mortalitat generalitzada al començament de la dècada de les omedes espanyoles per efecte de la denominada ‘grafiosis agressiva’. Després de més de 30 anys de millora en els quals s'han avaluat varis milers de genotips, es van trobar varietats resistents a la malaltia, la qual cosa permetrà la seua reintroducció en els boscos ibèrics.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet