Versió per a imprimir

La mostra 'Philographics' del MuVIM apropa la filosofia a través del disseny gràfic

  • Rafael Company: «En el nostre compromís amb la societat hem d'aportar un valor afegit pel que fa a la reflexió, l’obligació moral i no contribuir a la vacuïtat»
  • Mitjançant una eclèctica selecció de 20 cartells l'artista Genís Carreras explica, a través dels recursos propis del disseny gràfic, algunes de les grans i més complexes idees del pensament occidental
Imagen
16/05/2017

Explicar les diferents corrents filosòfiques a través de metàfores visuals. Amb aquest leitmotiv el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), dependent de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, exhibeix Philographics. Breu diccionari filosòfic mural. Una mostra integrada per una eclèctica selecció de 20 cartells en els quals l'artista Genís Carreras explica, a través dels recursos propis del disseny gràfic –la forma, la proporció, el color–, algunes de les grans i més complexes idees del pensament occidental.

 

Durant l'acte de presentació de la mostra, el director del MuVIM, Rafael Company, ha recordat la condició de «museu de les idees» amb què va ser concebut aquest centre expositiu, pel que ha reconegut que «els temes relatius al pensament i la filosofia sempre seran tractats amb una especial cura en aquest museu». Company ha insistit en que el MuVIM «és afí a la filosofia des del seu naixement, i així continuarà. Ja que entenem que en el nostre compromís amb la societat hem d'aportar un valor afegit pel que fa a la reflexió, l’obligació moral i no contribuir a la vacuïtat», ha assenyalat.

 

Philographics. Breu diccionari filosòfic muralconvida a un exercici de traducció a format visual de conceptes abstractes i complexos, el que augmenta la seua intel·ligibilitat en portar la idea més enllà de les paraules amb les que habitualment s'expressa. Això no vol dir que l'autor renuncie a la paraula o la relegue –de fet, tots els cartells inclouen la definició escrita del concepte que representen–, sinó que confia en la potencialitat d'altres formes de comprensió basades en la intuïció i l'experiència estètica. Així, amb el llenguatge directe de la imatge, amb formes pures i colors plans, sense escarafalls i amb eloqüència gràfica, els cartells es converteixen en estímuls estètics per al nostre enteniment.

 

La mostra constitueix una acurada selecció de 20 cartells d'un total de 95 que constitueixen el treball complet que Genís Carreras va desenvolupar durant la seua estada a Londres. «La meua intenció resideix en explicar les diferents corrents filosòfiques fent servir metàfores visuals, en contraposició amb el raciocini que representa el saber filosòfic», ha indicat l'artista. Tot això «a través de propostes gràfiques que es mouen entre la frontera de l'art i el disseny gràfic», amb l'objectiu que «la filosofia torne a resultar funcional per a la gent», ha afirmat Carreras.

 

«El propòsit d'aquesta exposició és poder arribar al cor dels conceptes filosòfics de forma totalment intuïtiva per aconseguir apropar idees complexes i abstractes al públic mitjançant una proposta interdisciplinària», ha explicat el comissari de la mostra, Marc Borràs. «Aconseguir, en definitiva, que el visitant se senta interpel·lat per l'obra i convidat a endinsar-se en el camp de la filosofia», ha asseverat Borràs.

 

Un breu diccionari transitable

 

L'obra seleccionada per ser exposada al museu per Marc Borràs (MuVIM) i Alfonso Moreira (València Pensa), comissaris de la mostra, proposa una agrupació temàtica que, amb l'ajuda d'un breu text explicatiu, relaciona cada concepte amb aquells amb els que té més afinitat o, per contra, manté grans discrepàncies. S'ofereix al visitant un recorregut filosòfic i iniciàtic amb parada a nou estacions representatives d'alguns dels grans dilemes o dubtes insolubles de l'existència humana.

 

A través d'aquestes famílies conceptuals ( «L'absurd i el no-res», «O tot o res. O una part. O depèn», «Com som i com actuem», «Plaers, passions, bellesa», «Durada i eternitat» , «Les coses o la seua aparença», «La idea i la seua materialització», «En cos i ànima» i «Ignorància o llibertat») es proposa un succint diccionari filosòfic mural que pot ser llegit, mirat i experimentat i que, sobretot, persegueix un objectiu fonamental: obrir un espai de trobada entre alguns dels conceptes i idees claus de la nostra història intel·lectual i el públic que els hauria d'utilitzar.

 

Avivament: un festival de filosofia a València

 

L'acte també ha servit per donar a conèixer el festival Avivament —que inclou conferències, rutes filosòfiques, micropeces teatrals i fins i tot un concurs d’aforismes—,que té com a objectiu potenciar el coneixement de la filosofia com a disciplina eminentment pràctica i útil per a la vida quotidiana. Promogut per l'associació València Pensa, en la seua primera edició a València, aposta per la consideració de la filosofia com a eina fonamental per al foment d'una cultura crítica i participativa en què tothom puga sentir-se implicat. El projecte vol eliminar les dificultats d'accés a la disciplina, trencar les tanques acadèmiques i convertir el discurs filosòfic en un bé comú i participatiu que desdibuixe les fronteres entre l'alta cultura i la popular.

 

Un dels objectius amb què va néixer València Pensa —a més de contribuir al fet que augmente el nombre de valencianopensants—va ser el de posar en marxa aquest festival, a l'estil de les manifestacions que vénen celebrant-se en llocs com Barcelona, Modena-Carpi-Sassuolo o Màlaga. «L'associació busca implicar la filosofia en la vida quotidiana de la ciutat i fer del pensament teòric i reflexiu un element fonamental de la nostra experiència vital», ha apuntat Alfonso Moreira, membre de València Pensa.

 

Amb Philographics se celebra la preobertura del festival al MuVIM, espai que acollirà gran part de la seua programació de l’1 al 3 de juny.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet