Versió per a imprimir

La Ribera Baixa inicia l'execució del seu Pla de Competitivitat Turística en coordinació amb la Diputació i la Generalitat

  • La Mancomunitat treballa en un projecte que preveu la creació de noves rutes ciclopeatonales i eqüestres, la transformació del Molí de Monsalvà en un centre de formació permanent i l'aplicació de les noves tecnologies a la promoció turística
  • El pressupost de desenvolupament del pla per als propers tres anys ascendeix a 900.000 euros, que seran aportats a parts iguals per les tres administracions a raó de 100.000 euros a l'any cadascuna
Firma conveni la Ribera Baixa
17/10/2016

La Mancomunitat de la Ribera Baixa ha començat ja a donar els primers passos en el desenvolupament del Pla de Competitivitat Turística que, en virtut del conveni subscrit amb la Diputació de València i la Generalitat Valenciana, li permetrà invertir en els propers tres anys un total de 900.000 euros amb els quals desenvolupar un pla de promoció en matèria de Turisme i escometre els projectes necessaris per completar l'oferta dels municipis de la seua comarca amb noves rutes cicloturístiques, un centre de formació i l'aplicació de les noves tecnologies.

Tal com ha explicat el president de la mancomunitat i alcalde de Corbera, Jordi Vicedo, després d'aquestes primeres reunions, l'aposta més important de les projectades per la mancomunitat és la creació d'una sèrie de rutes turístiques, plantejades des de la triple perspectiva ciclista, per als vianants i eqüestre, que unisquen tots els municipis i permitisquen vertebrar la comarca. «En principi la idea és generar dues grans rutes que servirien per posar en valor els recursos paisatgístics i patrimonials de la Ribera Baixa, encara que no descartem generar-ne altres menors, que discorreguen únicament per dos o tres municipis», ha declarat Vicedo. L'objectiu per a aquest últim trimestre de 2016 és adjudicar el projecte de redacció de les rutes principals i adquirir part de la senyalética direccional i informativa.

Paral·lelament, el Pla dissenyat per a la comarca contempla la recuperació i rehabilitació del Molí de Montsalvà, un antic molí del segle XIV, actualment sense ús, que utilitzava les aigües de la denominada sequia del Rei de la qual sortia un branc just abans d'arribar al molí i que es feia passar per l'interior de les seues instal·lacions, de manera que s'obtenia l'energia necessària per realitzar les funcions del molí. Aprofitant la inversió del Pla de Competitivitat Turística, aquest edifici d'origen medieval, situat en el municipi de Polinyà de Xúquer, es vol transformar en aula de formació permanent. 

El president de la mancomunitat ha avançat que els cursos que es desenvoluparan en aquest centre, que aspira a ser un nucli potent de difusió formativa en matèria de turisme, giraran entorn de dues temàtiques principals: la cuina i l'agricultura ecològica. «La nostra intenció és generar programes formatius de llarga durada, tendents a oferir una especialització en ambdues matèries que, des de la perspectiva de la promoció turística i el desenvolupament local de la zona, tenen un gran potencial. No descartem no obstant això oferir cursos tècnics, més curts, sobre altres temàtiques que puguen ser demandades pels comerciants i veïns de la comarca, però sempre des de la perspectiva de la seua aplicació al desenvolupament turístic de la zona», ha declarat Jordi Vicedo.

Per aquest any la idea és escometre la reparació de la coberta i aïllament del Molí de Montsalvà, així com encarregar el projecte de rehabilitació, l'execució de la qual es desenvoluparia en 2017. D'aquesta manera, i segons el calendari plantejat, el nou centre de formació estaria en disposició de començar a ser utilitzat en 2018, últim any d'execució del Pla de Competitivitat Turística.

L'aplicació de les noves tecnologies als plans de promoció turística també són un altre dels objectius que s'ha marcat la Mancomunitat de la Ribera Baixa en el desenvolupament del Pla de Competitivitat Turística. En concret, es pretén treballar en la creació d'una aplicació informàtica per a dispositius mòbils (app) que aglutine informació sobre punts d'interès, gastronomia, senderisme, activitats esportives i culturals relacionada amb els diferents municipis de la comarca i en la creació d'audioguies turístiques que puguen ser utilitzades com a suport per als visitants en les seues rutes per la Ribera Baixa.

 

En l'execució del pla, la comissió de treball tripartida, que compta amb membres de les tres administracions implicades en el Pla de Competitivitat Turística, Mancomunitat, Diputació i Generalitat, ja ha mantingut les primeres reunions, el president de la mancomunitat ha assegurat que es va a treballar «en estreta col·laboració amb el consorci Ribera Turisme, que compta amb el personal i l'experiència necessària per guiar-nos de manera que puguem complir amb tots els objectius en el termini previst». I és que, tal com recordava Vicedo, el 30 de novembre han d'estar adjudicats els projectes que s'executaran per aquest any que, en el cas de la Ribera Baixa, són la primera fase de la rehabilitació del Molí de Montsalvà i la creació de les rutes cicle-per als vianants i eqüestres.

Pla de Competitivitat Turística


El Pla de Competitivitat Turística és un projecte pilot, impulsat de manera conjunta per la Diputació de València, la Generalitat Valenciana i les mancomunitats implicades, amb l'objectiu comú de desenvolupar turísticament el territori segons les necessitats concretes dels diferents municipis, agrupats en les mancomunitats, al llarg de tres anys. El pressupost global del Pla és de 900.000 euros en cadascuna de les comarques, a raó de 100.000 euros per administració i any.

Els primers convenis subscrits en el marc d'aquest pla van aconseguir a les mancomunitats de la Ribera Baixa, l'Alt Turia, a la comarca de la Serrania, i la Vall d'Albaida, la qual cosa suposa una inversió global de 2,7 milions d'euros en aquesta primera fase. La rúbrica dels convenis es va dur a terme en un acte celebrat el passat 4 d'octubre en el Saló de Reines de la Diputació de València amb l'assistència del president de la Diputació, Jorge Rodríguez; la vicepresidenta del Patronat Provincial de Turisme, Pilar Moncho, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, a més dels presidents de les tres mancomunitats, Jordi Vicedo, Ramiro Rivera i Vicent Gomar.

Tal com va declarar el president de la Diputació en aquell acte, «l'única manera d'avançar és construir una comunitat ben vertebrada i que aposta pels seus pobles i ciutats, i la millor forma de fer-ho és a través de la cooperació entre institucions». En aquest sentit, Jorge Rodríguez assegurava que aquesta nova col·laboració entre la Diputació i la Generalitat, amb la suma de tres mancomunitats, «servirà per engegar molts projectes en matèria turística en municipis valencians, alguns d'ells redactats però que no han tingut fins ara oportunitats». «Aquest pla donarà la raó als qui creiem en la comarcalització com una eina de dinamització turística del nostre territori», ha conclòs Rodríguez.
 

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet