Versió per a imprimir

Rodríguez inaugura en el MuVIM la mostra del creador de les gàrgoles del Pont del Regne: “Joan Martí no morirà mai”

  • El president de la Diputació destaca la magnitud de l'obra del pintor i escultor d'Ontinyent, la trajectòria artística del qual arreplega el “museu de referència de la modernitat” fins al 10 de setembre
  • L'exposició ‘Estructures del temps’ repassa les diferents etapes del catedràtic i doctor en Belles Arts valencià, el llegat artístic de les quals “està en el carrer, en els llocs pels quals discorren les nostres vides”
Imagen
07/07/2017

El president de la Diputació de València i alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha inaugurat l'exposició ‘Joan Martí. Estructures del Temps’, una selecció de pintures i escultures del catedràtic i doctor en Belles Arts ‘ontinyentí’, que podrà visitar-se en el Museu Valencià de la Il.lustració i la Modernitat (MuVIM) fins al 10 de setembre.

 

Rodríguez, acompanyat pel diputat Pablo Seguí, ha destacat la importància que té per a Ontinyent que el treball de Joan Martí, que va morir en 2004 als 57 anys d'edat, puga exposar-se en “el museu de referència de la modernitat valenciana, un bon contenidor que ara s'omple amb una obra de magnitud que ens deixa un gran llegat”, entre el qual ha citat els guardians del Pont del Regne de València i l'escultura del Salt del Bou, “una icona d'Ontinyent”.

 

Són només dos de les creacions d'un artista, professor en l'institut l’Estació d'Ontinyent, al que, en paraules de la subdirectora del MuVIM, Carmen Ninet, “hem de cercar en el carrer, en els llocs pels quals discorren les nostres vides”. “Els artistes es consagren quan les seues obres passen a formar part de l'imaginari col·lectiu i Joan Martí forma part d'aquest imaginari”, ha afegit Ninet.

 

El MuVIM planteja una visió panoràmica de les diferents etapes artístiques de Joan Martí, tractant que “les escultures isquen a la trobada del visitant de manera molt atraient”. La subdirectora del museu i el president de la Diputació han agraït a la família de l'artista el “gran treball realitzat, des de la convicció que tenen una joia que mostrar al món”, i Rodríguez s'ha dirigit a la dona i els fills de Joan Martí al final de la seua intervenció: “diuen que un no mor si no se li oblida, per açò podem garantir que Joan no morirà mai”.

 

Inconformista, perfeccionista, honest i exigent

 

Els fills de Joan Martí han sigut els encarregats de presentar la figura del pare, el marit, l'artista, el professor… El que fora integrant del col·lectiu artístic Font d’Art i del grup La Vila era “un home perfeccionista, inconformista, honest i exigent amb si mateix”, segons ha manifestat Joan Martí fill, que visiblement emocionat ha confessat que “en aquestes últimes setmanes hem tingut la sensació de que estava viu”.

 

El fill de l'artista ha destacat la passió del seu pare per “cercar sempre noves formes de creació, des de la solitud del seu estudi en el qual li vèiem passar hores i hores dibuixant esbossos”. Per la seua banda, Eva Martí, filla de l'artista, ha explicat les tres etapes en les quals es divideix la seua obra, i que estan representades en la mostra que ja pot veure's en el MuVIM.

 

La primera d'aquestes etapes és la de la simplificació de la figura del cos femení, després de la qual va arribar la geometrització i abstracció, passant de l'ocupació de materials com la pedra i el marbre a l'ús del ferro. L'última etapa de Joan Martí, en la qual va crear els guardians del Pont del Regne, “probablement la seua obra més emblemàtica”, està caracteritzada per la bidimensionalitat i les corbes, un temps en què l'artista va quedar atrapat pel cercle.

Jorge Rodríguez, president de la Diputació de València.
Jorge Rodríguez, president de la Diputació de València.
Carmen Ninet, subdirectora del MuVIM.
Carmen Ninet, subdirectora del MuVIM.
Eva Martí, filla de l'artista.
Eva Martí, filla de l'artista.
Joan Martí, fill de l'artista.
Joan Martí, fill de l'artista.
L'artista Joan Martí al MuVIM.
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet