Versió per a imprimir

Xavier Rius visita Calles i Chelva per a explicar el suport de l'Àrea de Cultura a la dinamització cultural dels municipis

  • El diputat de Cultura s’ha interessat pels tresors patrimonials i artístics d’aquestes localitats per tal de treballar conjuntament en la consolidació i difusió dels seus atractius i iniciatives culturals
Imagen
13/07/2017

Seguint amb el cicle de visites per les comarques valencianes, el diputat de Cultura, Xavier Rius, s’ha desplaçat fins els municipis de Calles i Chelva, tots dos de La Serrania, amb l’objectiu de conèixer el seu patrimoni cultural i artístic i estudiar possibles vies de col·laboració amb l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, per tal de dinamitzar la seua oferta cultural i turística. Així mateix, el diputat ha aprofitat la seua estada amb els alcaldes d’ambdues localitats per a presentar-los les línies estratègiques del departament i els diferents programes culturals per al present exercici 2017.

 

Xavier Rius ha explicat que aquestes visites «s’emmarquen dintre de l’interés que té aquesta Diputació per tal de conèixer els diferents projectes culturals que desenvolupen cadascun dels municipis de les comarques valencianes i, en la mesura de les nostres possibilitats, poder contribuir a la seua recuperació i difusió», ha apuntat el diputat.

 

En concret, Xavier Rius ha tingut ocasió de visitar el local social de la Societat Musical ‘Santa Cecília’ de Chelva, una de les formacions musicals amb major recorregut del territori valencià, ja que va estar fundada l’any 1881. Posteriorment, ha transitat pel raval, la jueria i l’antic barri cristià d’aquesta localitat. Enclavaments, tots ells, que posen de manifest la convivència i cohabitació de tres grans cultures de la nostra civilització. Abans de finalitzar la visita, el diputat ha tingut ocasió d’apropar-se fins a un refugi antiaeri que es feia servir durant el transcurs de la Guerra Civil i de conèixer, junt a l’arqueòleg Juanjo Ruiz, la col·lecció arqueològica municipal, la qual es troba integrada per diferents peces d’època àrab de gran valor patrimonial.

 

El responsable de l’Àrea de Cultura ha reconegut sentir-se «gratament sorprés» de conèixer el patrimoni social i cultural de la Vila de Chelva. És per això, Rius ha insistit en que «l’aposta de Chelva per la cultura resulta admirable. El municipi ha entès perfectament que pot haver-hi una oferta de turisme cultural única i exclusiva, la qual li permet diferenciar-se de la resta». I en aquesta pretensió, ha insistit Rius, «sempre trobaran el recolzament i suport de l’Àrea de Cultura de la corporació provincial», com ja ocorre actualment a través del Servei d’Assistència i Recursos Culturals (SARC).

 

Per la seua part, l’alcalde de Chelva, David Cañigueral, ha agraït la visita del diputat i l’ha emplaçat a tornar a aquest municipi per poder conèixer en primera persona l’aqüeducte romà de Peña Cortada, que des del seu origen en l'assut del riu Tuéjar, salva grans esculls topogràfics.

 

Així mateix, Cañigueral ha aprofitat la presència de Xavier Rius per mostrar la satisfacció del Consistori en relació al volum de fons aportats per part de la corporació provincial. «Chelva ha rebut en aquests dos últims anys 350.000 euros més de la Diputació que en tota la passada legislatura a través dels diferents programes que posa la corporació provincial a disposició dels municipis». Una major inversió que s’ha traduït en un increment de la dotació pressupostària destinada a cultura, on s’ha passat d’invertir el 0,6% del total dels recursos municipals, al 2,5% actual.

 

Tal i com ha traslladat l’alcalde de Chelva a Xavier Rius, entre els projectes culturals a curt i mitjà termini en que s’està treballant al municipi destaquen els treballs de condicionament de la Biblioteca Pública Municipal.

 

Visita a Calles

 

Amb anterioritat a la visita a Chelva el diputat de Cultura s’ha dirigit fins el municipi de Calles, on acompanyat per l’alcalde d’aquesta localitat, Ángel Valero, ha conegut la col·lecció museogràfica i les seues localitzacions més emblemàtiques. Entre aquestes, l’inici de la senda que accedeix a l’aqüeducte de Peña Cortada, el qual també discorre per aquest municipi. 

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet