Itineràncies

Programa més cultura

Programa d'itineràncies dels museus de la Diputació a les comarques valencianes

 

L'Àrea de Cultura de la Diputació de València, encapçalada pel seu diputat, Xavier Rius, té com a un dels seus principals objectius facilitar els programes i recursos culturals per tal d'afavorir la projecció de la cultura als municipis valencians.

Amb eixe propòsit moltes de les exposicions que preparen els museus de la Diputació al llarg de l'any, venen dissenyades per a poder fer-les itinerar. Tractem d'aquesta manera de descentralitzar les produccions expositives que es generen al cor dels tres museus depenents de l'Àrea de Cultura.

Qualsevol ajuntament de les comarques de València pot sol·licitar que les exposicions arriben al seu municipi. Solament cal contactar amb els responsables tècnics de cada museu i sol·licitar informació detallada de les exposicions disponibles i de les condicions per dur-les en itinerància.

 

Museu de Prehistòria de València

PROPOSTA DE PROGRAMA PROVINCIAL D’EXPOSICIONS ITINERANTS 2016-2017 DELS MUSEUS DE LA DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

 

Amb el present programa anem a la trobada del públic als diferents municipis de la nostra província, amb l’objectiu general de donar a conéixer els nostres museus, l’activitat cultural de l’Àrea de Cultura i, per tant, de la Diputació

Aquesta acció expositiva itinerant s’emmarca en els objectius específics dels diferents museus, de divulgació científica de temàtica arqueològica, etnològica, antropològica i social, a través del patrimoni recuperat i exposat, i s’incardina en els objectius generals de promoció i accés a la cultura disposats per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.

A través del programa d’exposicions itinerants completem i ampliem, fora de l’espai estrictament museístic, la funció social del museu de recuperació, conservació i difusió del patrimoni.

El transport i el muntatge corren a càrrec dels museus (excepte en alguna exposició del Museu Valencià d’Etnologia) i els ajuntaments hauran d’encarregar-se de la difusió, del manteniment i del compliment de les mesures de seguretat descrites a les bases tècniques anuals que cada museu aprova.

 

 

 

 

 

PROGRAMA EXPOSITIU   MUSEU DE PREHISTÒRIA DE VALÈNCIA

 

Persona de contacte: Begonya Soler

Correu: gestio.exposicio@dival.es

Telèfon. 963 883 626

Web: www.museuprehistoriavlaencia.es

 

 

 

«Restes de vida, restes de mort»  

 

Dóna a conèixer la prehistòria a través de l’estudi de les restes humanes. Proposa aquest recorregut mitjançant els últims avanços de l’Arqueologia Funerària i de l’Antropologia Física. Presenta d’una forma divulgativa l’estat de la recerca sobre restes humanes en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana. Està pensada per al gran públic, associacions interessades en la temàtica i el món educatiu de Secundària, tant des de l’àmbit de les ciències socials com de les naturals. Requisit mínim, 200 m2.

 

«Fotíbers»

 

Exposició fotogràfica sobre la Ruta dels Íbers a València, originada a partir de la celebració del primer concurs fotogràfic sobre aquest tema. Hi presentem els nou jaciments integrants de l’Associació de la Ruta del Íbers – Diputació de València, a través de la mirada de les quaranta-sis fotografies seleccionades en el concurs esmentat. Va dirigida al públic dels municipis de la ruta amb l’objectiu de conscienciar-los i implicar-los en la valorització del patrimoni arqueològic de Cultura Ibèrica dels seus municipis. Requisit mínim, 60 m2.

 

«Les dones en la Prehistòria»

 

L’exposició mostra com les dones i els homes del nostre passat més llunyà van formar grups de persones que es van unir per a obtindre una millor qualitat de vida, com van compartir esforços i recursos per a sobreviure: dones, homes, joves, majors, xiquets i xiquetes van deixar el testimoniatge de la seua existència en el sòl en què van viure. Està pensada per a reconéixer les dones del passat prehistòric i va dirigida al gran públic, associacions interessades en la temàtica i el món educatiu. Requisit mínim 100 m2.

«Prehistòria i còmic»

Unamirada sobre el món del còmic des de la prehistòria de la mà de les grans icones universals, presents en el nostre imaginari. Després d’una reflexió científica sobre la representació gràfica prehistòrica, presentem distints personatges que apareixen en els còmics. Cinc blocs corresponents als conceptes clau que el nostre imaginari identifica amb la prehistòria: les eines, el foc, un món de feres, l’art paleolític i el megalitisme. Acompanyen el recorregut nombroses il·lustracions, entrevistes i dues animacions en 3D. Finalitza amb una biblioteca infantil i un espai didàctic. Requisit mínim 250 m2.

 

 

 «Maleta didàctica. Nosaltres els déus»

 

Unitat portàtil destinada a préstec composta d’una part expositiva, de taller i de ludoteca, que desenvolupa la temàtica de la cultura clàssica i la seua mitologia en el món romà. Els objectius de la maleta didàctica són:

- Aproximar l’alumnat de Secundària i Batxillerat a la mitologia clàssica i als déus de l’Olimp.

- Conèixer la cultura clàssica i la mitologia del món romà.

- Entendre la influència de la cultura clàssica en la nostra societat.

- Incentivar la visita a les sales del Museu de Prehistòria de València.

 

EXPOSICIONS ITINERANTS DEL MUSEU VALENCIÀ D’ETNOLOGIA

Persona de contacte:Juan Antonio Alcántara Benavent (cap d’exposicions itinerants)

Correu electrònic: itinerants.maletes@dival.es

Tèlefon: 963 883 564

Web: www.museuvalenciaetnologia.org

 

«FAIXA roja faixa blava. La pilota valenciana»

 

Exposició coproduïda pel Museu Valencià d’Etnologia i el Museu de la Pilota de Genovés. Es tracta d’una mostra del joc de pilota autòcton valencià, de caràcter didàctic, que ens explica les diferents modalitats de joc, elements, regles i indumentària.

L’exposició aporta informació gràfica i textos explicatius; vitrines amb documents i objectes; maquetes de tres espais de joc: trinquet, carrer i frontó; maniquís amb indumentària d’època i actual. Hi ha també tres interactius: construcció de pilotes, proteccions de mans i modalitats de joc; com també un audiovisual, on podrem veure partides i categories de joc.

Superfície expositiva necessària: entre 150 i 250 m2, amb una superfície lineal útil entre 40 i 60 m.

 

 

«Rituals de festa i foc»

 

Exposició de fotografies de David Cantillo, produïda pel Museu Valencià d’Etnologia. La mostra està basada en els rituals de festa i foc que es produeixen al voltant de les festes de la Comunitat Valenciana.

L’exposició la conformen un total de noranta fotografies en diferents formats. Estan fotografiades diferents festes: la Matxà de Vilanova d’Alcolea; la Santantonà del Forcall, les Falles de València, les Fogueres d’Alacant, els Correfocs d’Albal i la Cordà de Paterna i l’Eliana.

Superfície expositiva necessària: entre 75 i 150 m2, amb una superfície lineal útil entre 40 i 60 m.

 

 

«Crònica de la Gran Guerra. L’arxiu de Tànger»

 

Exposició produïda pel Museu Valencià d’Etnologia i La casa de la Imagen de Logronyo. Es tracta d’una mostra de quaranta imatges, fetes entre el 1916 i el 1935 pel capità de l’exèrcit francés Pierre Antoine Henri Givord,de l’anomenat Front Occidental, a la Primera Guerra Mundial. Crònica de la Gran Guerra ens mostra unes imatges d’un valor documental i estètic incalculable. Recorrent el front occidental, el capità captura tots els aspectes de la guerra, dels moments banals als cruels i descarnats. Igual que retrata armes estranyes ho fa amb soldats abatuts en la batalla. Es la visió de l’oficialitat en guerra, analítica i distant, però amb un olfacte estètic excepcional.

Superfície expositiva necessària: entre 75 i 150 m2, amb una superfície lineal útil entre 40 i 60 m.

 

 

 

«Festes valencianes»

 

Producció del Museu Valencià d’Etnologia. Es tracta d’una exposició que ens presenta cinquanta-una fotografies, entre principi i mitjan del segle xx, de diferents festes del nostre territori autonòmic: Sant Antoni Abat, les Falles, la Setmana Santa Marinera, el Corpus Christi, els Moros i Cristians, les Romeries, el Misteri d’Elx, la Mare de Déu de la Salut, els Enfarinats. L’exposició ens aporta una mirada etnogràfica a un bon grapat de festes del nostre país.

Superfície expositiva necessària: entre 75 i 150 m2, amb una superfície lineal útil entre 40 i 60 m.

 

 

«València en blanc i negre»

 

Producció del Museu Valencià d’Etnologia. València en blanc i negre és una exposició de seixanta fotografies sobre la ciutat de València: una aproximació a la imatge de la ciutat des del 1860 fins als anys seixanta del segle passat. A través de l’exposició podem prendre el pols de la ciutat, una ciutat que es mostra en els seus espais, les seues activitats, les seues festes i esdeveniments. Una ciutat que al llarg d’aquest període viurà grans transformacions urbanes, grans canvis i convulsions socials i polítiques. 

Les fotografies de l’exposició provenen de l’Arxiu Tívoli i de l’Arxiu Huguet.

Superfície expositiva necessària: entre 75 i 150 m2, amb una superfície lineal útil entre 40 i 60 m.

 

 

 

«La Setmana Santa Marinera de València. Creences vora la mar»

 

Produïda pel Museu Valencià d’Etnologia, amb la col·laboració de la Junta Major de la Setmana Santa Marinera de València. L’exposició ens presenta cinquanta-dues imatges actuals fetes per la fotògrafa Luz Martín.

 

L’objectiu primordial de la mostra és difondre l’existència i l’especificitat de la Setmana Santa Marinera de València, una singularitat nascuda de la seua vinculació amb la cultura dels homes i les dones de la mar, que han habitat i habiten una geografia molt específica: els Poblats Marítims de València.

Superfície expositiva necessària: entre 75 i 150 m2, amb una superfície lineal útil entre 40 i 60 m.

 

 

«Imatges de l’interior: fotografia australiana de frontera. 1890-1940»

 

Producció del Museu Valencià d’Etnologia i el South Australian Museum. Es tracta de trenta-sis fotografies en blanc i negre i tres en color, entre els anys 1890 al 1940, procedents del South Australian Museum, que mostren els costums, els ritus i les formes de vida dels aborígens del sud d’Austràlia. Estan realitzades per set fotògrafs no professionals: Frank Gillen (antropòleg), Albert White (ornitòleg), WD Walker (metge), George Aiston (etnògraf), Ernest Kramer (missioner itinerant), Cecil Hackett (antropòloga) i Rex Battarbee.

Superfície expositiva necessària: entre 75 i 150 m2, amb una superfície lineal útil entre 40 i 60 m.

 

 

«La cara dels altres»

 

Producció del Museu Valencià d’Etnologia. La mostra està integrada per noranta-tres reproduccions de gravats, dels segles xviii i xix, de la col·lecció pertanyent a Joan Francesc Mira. Els dibuixos ofereixen una visió europea d’altres cultures, a través d’escenes de la vida quotidiana, els costums, la indumentària, etc . La cara dels altres presenta l’ideari exòtic generat pels viatgers europeus.

Potser els nostres besavis dels segles xviii i xix projectaven també qui sap què fantasies. No sempre és el “bon salvatge” o el salvatge brutal que apareix dibuixat: algunes vegades som “nosaltres” mateixos, amb la cara dels altres.

Superfície expositiva necessària: entre 75 i 150 m2, amb una superfície lineal útil entre 40 i 60 m.

 

 

 

 

«El Marroc en el record»

 

Producció del Museu Valencià d’Etnologia. L’exposició està formada per trenta fotografies des del 1940 fins al 1960, de Francisco García Cortés, que recullen escenes urbanes, tant de les medines com dels eixamples, de diverses ciutats del nord del Marroc, com també escenes de tipus i costums que per a ells els van resultar familiars.

El record d’aquestes persones permet reconstruir part de la història quotidiana d’aquests anys i valorar que per sobre de les fronteres polítiques i culturals hi ha elements encara molt vius amb els quals construir ponts de relació i convivència.

Superfície expositiva necessària: entre 75 i 150 m2, amb una superfície lineal útil entre 40 i 60 m.

 

 

 

«Pobles abandonats, pobles en la memòria»

 

Producció del Museu Valencià d’Etnologia. L’exposició presenta les diferents causes de l’abandó rural al nostre territori autonòmic, fonamentalment durant el seglexx, amb fotografies actuals de les poblacions abandonades o negades per les aigües, però també rescata la memòria dels seus habitants, amb imatges d’arxiu i objectes relacionats amb l’activitat econòmica i la vida quotidiana.

L’exposició consta d’un plafó d’introducció, sis mòduls temàtics, una escenografia i un plafó de conclusions. Així mateix, es complementa amb un interactiu de memòria oral i arxiu fotogràfic, amb entrevistes als habitants dels pobles abandonats.

Superfície expositiva necessària: entre 100 i 250 m2, amb una superfície lineal útil entre 40 i 60 m.

 

 

 

«Passen i vegen»

 

Producció del Museu Valencià d’Etnologia. L’exposició presenta el circ des de dos angles. En primer lloc, l’imaginari públic que se l’associa, articulat al voltant d’uns gèneres clau: habilitats prodigioses, exotisme, comicitat i pantomimes. En segon lloc, la quotidianitat del circ: les formes d’organització com la família o el viatge, desenvolupades pels homes i dones que protagonitzen “el major espectacle del món”. 

 

L’exposició està estructurada a través de díhuit mòduls amb fotografies, textos i audiovisual.

Superfície expositiva necessària: entre 75 i 150 m2, amb una superfície lineal útil entre 40 i 60 m.

 

 

 

MALETA DIDÀCTICA

 

«L’hort de la natura: ús tradicional de les plantes»

 

La maleta és una unitat portàtil, composta per una exposició xicoteta, taller i ludoteca, que ens introdueix en el món de l’etnobotànica (relació de les plantes amb la societat) desenvolupant, fonamentalment, l’ús medicinal.

 

A través de la maleta descobrim els usos tradicionals de les plantes en la nostra societat: artesania i fibra vegetal, festes i tradicions, remeis i aplicacions medicinals... conéixem alguna de les plantes medicinals del nostre entorn i prenem consciència de la necessitat de conservar i protegir el patrimoni cultural i natural.

 

La maleta didàctica està dirigida, principalment, a grups d’entre 6 i 14 anys d’edat, però en col·laboració amb el professorat o personal responsable dels grups, podria adaptar-se a persones amb dificultats, joves i adults.

Superfície expositiva necessària: superfície lineal útil de 6 m.

Imatge tornar enrere