Per unes Falles sostenibles

Les Falles són la festa valenciana més important, una tradició molt arrelada tant a la ciutat de València com en moltes poblacions de la nostra província, que a més de formar part del nostre patrimoni destaca per les implicacions econòmiques, artístic-culturals i socioambientals que tenen.

Des de novembre de 2016 és a més una festa Patrimoni Immaterial de la Humanitat, el que aporta un reconeixement encara major, però també el compliment d'unes exigències que obliguen a garantir la sostenibilitat de la Festa. Així, la declaració suposa una gran difusió i projecció internacional arreu del món, amb les implicacions econòmiques que el creixement turístic esperat pot representar, però també amb els inconvenients que comporta.

A més, els avanços tecnològics també es noten en la Festa, d'una banda sumen quant a difusió, ja que els nous models de comunicació, com les xarxes socials, apps... estan donant-li un nou impuls, a la vegada que obrin una altra manera de participació. D'altra banda, els avanços en I+D són cada vegada majors i poden ajudar a millorar aspectes concrets de la Festa.

Considerant la declaració de Patrimoni, la importància i les repercussions de la Festa en la societat valenciana i la cada vegada major demanda del món faller i de la resta de la societat respecte de la sostenibilitat, la Diputació de València, la Generalitat i l'Ajuntament de València treballen conjuntament en el projecte "Per unes falles sostenibles", que pretén integrar la triple vessant de la sostenibilitat en la Festa, analitzant l'estat actual de les Falles (diagnosi) i plantejar les actuacions que ens faciliten l'avanç cap a la consecució i gaudi d'una Festa més sostenible. 

En aquest sentit, s'ha impulsat el Pacte per la sostenibilitat de les Falles, amb l'interés d'avançar cap a la consecució dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides i de mantindre o millorar els importants i reconeguts beneficis econòmics i socials de la Festa. 

La sostenibilitat de les Falles implica considerar la triple vessant en totes les activitats, productes i serveis que tenen a veure amb la Festa, en tots els espais (carrer, casal, taller, museus...) així com en els diferents moments de l'exercici faller al llarg de l'any. Per aconseguir-ho cal la participació dels diversos grups d'interés, i per tant, un adequat pla d’informació, de comunicació i de sensibilització i conscienciació, per la qual cosa el projecte "Per unes falles sostenibles" inclou al llarg de tot el procés:

 

 

 

Vídeo de l'acte celebrat al MuVIM:

 

Imatge tornar enrere