Platges sostenibles

Imagen

PER UNES PLATGES SOSTENIBLES

 

 

Les platges són un actiu mediambiental molt important per al nostre territori ja que a més del que suposa  com atractiu turístic i econòmic, constitueix el suport d’una gran riquesa biològica que ens aporta  recursos valuosíssims i serveis fonamentals per a mantenir la nostra qualitat de vida. Per este motiu, i amb la intenció de fer-ne una gestió el més integral possible, el Servei de Medi Ambient, a més de treballar la neteja i conservació del litoral, aposta per fomentar una actitud proactiva del ciutadà en la conservació  de l’ecosistema litoral mitjançant la campanya de sensibilització i conscienciació Per unes Platges Sostenibles.

 

Les actuacions de la campanya són:  

 

En un  lloc autoritzat del passeig marítim es disposa un estand on explicar a tota la gent interessada el treball de la secció de platges de Diputació i l’impuls que se està donant a la gestió correcta de  la posidònia i dels seus arribazons. L’explicació s’acompanya d’un tríptic que recull les funcions de les praderies de posidònia, entre altres la protecció natural de la costa. També es dóna informació respecte de la fragilitat dels sistemes dunars i la dependència d’estes per a conservar les platges. A més es tracta la importància de no embrutar les platges amb restes i residus xicotets, facilitant  cendrers reutilitzables als fumadors per al dipòsit de les puntes de cigarret i altres restes menudes.

 

Per altra banda, en la part  més visible del passeig es col·loca  un termòmetre gegant amb l’objectiu  fonamental d’esta campanya que és cridar l’atenció respecte de la problemàtica del canvi climàtic i l’afecció d’este sobre l’ecosistema litoral. Este termòmetre és el punt central al voltant del qual hi ha 5 carpes on es treballen diverses afeccions del canvi climàtic.

 

Els dos primers tallers estan orientats a explicar algunes de les causes i conseqüències del canvi climàtic, com l’augment del nivell de la mar i l’augment de la sequera en la nostra província, així com la seua relació amb la desertització i les conseqüències d’esta.

 

En un altre taller es mostra com a més de la sequera,  la contaminació de l’aigua dolça fa que el recurs siga encara més escàs, posant per tant l’atenció en  la importància de no contaminar l’aigua, en este cas en l’àmbit domèstic. També treballa  la necessitat de fer-ne un consum conscient, mostrant la relació del consum amb el canvi climàtic.

 

Altre taller d’esta carpa  es centra en el consum energètic i experimenta  en diverses fonts per a  obtenir energia.   A més es complementa  en un joc que visualitza que és  la petjada  de carboni i com tots contribuïm a ella.

 

Finalment ens expliquen les característiques de  l’ecosistema litoral.  Ens mostren  la importància de conservar el sistema dunar,  les praderies de posidònia i la nostra biodiversitat. Els assistents tenen l’oportunitat  d’identificar algunes restes marines, conèixer alguna cosa més sobre  algunes espècies característiques del mediterrani, observar la posidonia com està a la mar, tocar la closca d’una tortuga boba, espècie amenaçada que últimament per l’augment de temperatures fa presència en les nostres platges. Així mateix es dóna algunes pinzellades sobre pesca sostenible.

 

Després d’este recorregut, els participants passen per una última carpa on entre tots fan un mural on expressen com són les platges que volen i adquirixen un compromís amb el medi ambient, mitjançant un missatge propi.

 

 

VÍDEOS 2019

 

    FULLETS

    Imatge tornar enrere