Versió per a imprimir

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València organitza unes jornades d’intercanvi de bones pràctiques en el foment de la llengua

  • Les I Jornades d’Intercanvi d’Experiències Lingüístiques s’han celebrat a València amb el lema “La llengua fa poble”
Imagen

Tècniques d’assessorament, dinamització de la llengua i promoció lingüística de les llengües oficials de l’estat s’han donat cita a València esta setmana per posar en comú projectes, dinàmiques de treball i bones pràctiques en el foment de la llengua. Les jornades, organitzades per la Unitat de Normalització Lingüística de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, «han sigut molt profitoses i han fet evident que compartir les experiències i els projectes a més d’un efecte positiu per a la promoció lingüística, demostren l’aspecte humà que hi ha associat a la llengua», ha dit Immaculada Cerdà, cap de la Unitat.

En les jornades, a més d’una trentena de tècnics de promoció d’ajuntaments de les tres províncies, s’han donat cita homòlegs d’altres parts d’Espanya. En concret, hi han comptat amb la presència del Departamento de Lingua Galega del Concello de Santiago de Compostela; la Coordinadora de Treballadores de Normalización de Lingua; la Secció d’Assessorament Lingüístic del Consell de Mallorca; la cap del Servei Lingüístic de l’Ajuntament de Manacor; el Consorci per a la Normalització Lingüística de l’Alt Penedès i el Garraf; la tècnic d’eusquera dels ajuntaments d’Arrieta, Furruiz, Gamiz-Fika Laukiz i Maruri-Jatabe i la responsable de l’Oficina de Normalització Lingüística del Conceyu de Xixón. A més a més, un dels responsables del Modelo Burela (Lugo) va contar la seua experiència que, al contrari que la resta, començà fa vora deu anys als centres escolars i en la què s’hi van involucrar professors i alumnes.

A més, Xavier Benavent, des de l’Oficina de Promoció del Valencià de Burjassot, també explicà les campanyes que s’hi duen a terme, en concret ‘Burjassot para taula’ i ‘felicidari’ on, a més del foment del valencià, hi ha valors com la integració i la connexió entre generacions. De la mateixa manera, la Unitat de Normalització Lingüística també contà com es feu una de les campanyes de més èxit: ‘La benvinguda a casa’, que es pot descarregar des del web dival.es/normalitzacio.

Les intervencions han posat sobre la taula els punts forts i els aspectes que cal millorar en la faena diària en qüestions de promoció de la llengua, tot i que totes tenen un punt comú: el contacte amb les persones, el comerç, els serveis i, en definitiva, amb la presència al carrer i al dia a dia de la ciutadania.
La Unitat de Normalització Lingüística de la diputació provincial treballa mà a mà amb els ajuntaments i les oficines AVIVA de promoció del valencià, a més de dur a terme campanyes de dinamització i promoció de la llengua amb una forta aposta per les xarxes socials i la presència al carrer.
 

Imatge tornar enrere