Versió per a imprimir

Abordar el repte demogràfic no serà possible sense diputacions, cabildos i consells

  • El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, i el vicepresident i diputat de Cooperació, Carlos Fernández Bielsa, han participat en la reunió de la Comissió de la FEMP a Barcelona
  • Finançament local, ús del superàvit i recuperar la gestió dels Fons Feder, altres qüestions en el full de ruta de la Comissió
  • Aposta per racionalitzar la regla de despesa i per una taxa de reposició d'efectius que garantisca la prestació dels serveis i la digitalització de l'Administració
Imagen
09/03/2020

Per a afrontar el repte demogràfic és fonamental comptar amb les diputacions, cabildos i consells insulars. Així ho han constatat quasi 40 dels membres que componen la Comissió de la FEMP que agrupa les Entitats Provincials i Insulars, reunits este dilluns en la seu de la Diputació de Barcelona, amb la Presidència de Francisco Reyes, president de la Diputació de Jaén. En representació de la Diputació de València han participat en la trobada el president, Toni Gaspar, i el vicepresident i diputat de Cooperació, Carlos Fernández Bielsa.

 

Gaspar ha destacat la importància de la col·laboració institucional i d'estes reunions de treball entre institucions que “tenen molts projectes en comú i un objectiu prioritari que és millorar la qualitat de vida de quantes més persones millor”. En este sentit, el president de la corporació valenciana assumix la necessitat de donar resposta al repte demogràfic i insta a treballar conjuntament per a aconseguir-lo, en la línia de la reunió mantinguda fa escasses dates a Tarragona entre presidentes i presidents provincials de Catalunya i la Comunitat Valenciana.

 

Per part seua, el president de la Diputació de Jaén, Francisco Reyes, ha constatat que la piràmide poblacional s'ha invertit i “les diputacions tenen molt a dir. No es pot parlar de repte demogràfic d'esquena als governs locals, i les diputacions hem de ser mediadores davant altres governs”, també a l'efecte de recuperar la gestió dels Fons Feder.

 

Finançament local i serveis socials

 

En el transcurs de la reunió, en la qual s'ha marcat el Pla de Treball de la Comissió per a este mandat, també s'ha defensat la necessitat d'un nou model de finançament local, un model que es negocie en paral·lel i de manera simultània al finançament autonòmic, i que garantisca que les competències i actuacions que realitzen les entitats provincials i insulars compten amb els recursos necessaris.

 

Per a Francisco Reyes, el paper de les diputacions és fonamental en l'àmbit dels serveis socials, en el suport a petits i mitjans municipis i també a la ciutadania i, per això, és fonamental que com més prompte millor puguen disposar dels quasi 30.000 milions d'euros de superàvit i romanents amb els quals compten. Segons el parer de Reyes, poder fer-ho suposaria afavorir l'ocupació en el món local i millorar els serveis que es presten.

 

En la seua intervenció, i en relació amb la taxa de reposició d'efectius, va apostar per incorporar personal més especialitzat, per a avançar en qüestions com l'atenció social o la digitalització. Va destacar, així mateix, el paper que diputacions, cabildos i consells Insulars estan cridats a jugar en altres qüestions com la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 o la lluita contra la violència de gènere.

 

Al llarg d'este mandat, la Comissió treballarà per a impulsar els òrgans intermedis i, per a això, cal reivindicar el seu paper, un aspecte en el qual també va incidir el vicepresident de la Comissió i president de la Diputació d'Almeria, Javier Aureliano García. Per a este impuls, la Comissió va acordar reunir-se amb caràcter ordinari cada quatre mesos i en diferents llocs del país, i celebrar subcomissions amb la mateixa periodicitat, de manera que cada dos mesos es realitzaran trobades d'algun d'estos òrgans. El mes vinent d'abril, després de la Setmana Santa, se celebrarà una subcomissió; i al juny, la Comissió es reunirà de nou.

 

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, amfitriona de la trobada, va defensar que les diputacions són institucions útils per a ciutadans i ciutadanes. Per a Javier Aureliano García, “el nostre paper és igualar les oportunitats dels territoris”.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet