Versió per a imprimir

Alcublas recuperarà l'ús dels seus molins 200 anys després amb ajuda de la Diputació

  • L'Ajuntament del municipi dels Serrans reconstruix els dos molins del segle XVIII que dominen la vall amb una subvenció de l'ens provincial que incentiva l'atractiu turístic de la comarca
  • L'alcaldessa, Blanca Pastor, avança que a principis de 2020 la instal·lació estarà acabada i les famílies podran descobrir l'art de la molta. Diverses persones del poble aprenen a moldre el gra
Imagen
07/01/2020

Els molins d'Alcublas recuperaran l'ús tradicional de la molta a principis de 2020. Estes construccions del segle XVIII, que dominen des de l'altura la vall sobre la qual s'alça el municipi dels Serrans, tornaran a moldre el gra 200 anys després per a mostrar a les noves generacions una de les pràctiques agrícoles més habituals, com és extraure el suc als cereals.

 

El rellevant hui és tornar al mètode artesanal, que es va perdre a principis del segle XIX i que municipis com Alcublas han volgut recuperar per a València i la seua província, com fan localitats com a Lores, a Palència, Ocón, a la Rioja, o Campo de Criptana, a Ciudad Real. Per a això, han comptat amb una subvenció de 100.000 euros de la Diputació de València que han completat amb altres 54.000 euros invertits des de les arques locals, amb la finalitat d'impulsar la molta com un atractiu turístic més de la comarca.

 

L'alcaldessa d'Alcublas, Blanca Pastor, avança que l'obra de reconstrucció dels dos molins estarà finalitzada a l'inici de l'any, inclosa l'adequació de l'entorn perquè la visita siga, a més de didàctica, “una experiència completa en contacte amb la naturalesa i amb una tradició agrícola molt simbòlica per a este poble i la gent que l'habita”.

 

Veïnes i veïns del municipi aprenen a moldre el gra per a autogestionar ells mateixos esta activitat divulgativa que pretén despertar l'interés d'un públic familiar, amb la possibilitat d'organitzar visites de col·legis, empreses i un altre tipus de col·lectius. L'alcaldessa explica que “un dels molins recuperarà el seu ús original després de la instal·lació de l'engranatge per a la molta, mentre que l'altre es convertirà en aula formativa en la qual difondre la tradició agrícola sobre la qual se sustenta Alcublas i la història dels molins”.

 

La reconstrucció del Turó dels Molins és a càrrec de Juan Bautista, un especialista en la restauració i reconstrucció dels molins de vent que han sobreviscut a l'oblit, la industrialització i la guerra en diferents racons del país. Bautista, que va començar el seu aprenentatge en Camp de Criptana i que ha retornat la seua funcionalitat a cinc molins manxecs, exercix l'ofici de moliner i s'encarrega personalment de formar a les veïnes i veïns d'Alcublas en esta pràctica centenària.

 

Gegants dels vents

 

Els molins d'Alcublas recuperaran les dimensions originals després de la reconstrucció, ampliant la seua altura fins als 12 metres aproximadament i mantenint el diàmetre de 7 metres. “Esta és una actuació definitiva, que res té a veure amb la rehabilitació de fa uns anys utilitzant elements impropis com a ciment per a la teulada i aspes de metall que van clivellar els murs”, assenyala l'alcaldessa, que detalla que cada molí comptarà amb 4 aspes de fusta de 8x2 metres.

 

L'artesà criptanense, guardià dels gegants dels vents als quals es va enfrontar el Quixot, és també un especialista en l'art de l'orientació ventosa i cuida amb manyaga la fixació del pal de comandament que orienta les aspes. No és per a menys; el projecte de l'ajuntament, amb ajuda de la Diputació, reconstruirà els molins i permetrà posar en marxa els tallers de mòltaa. I una cosa encara més important: farà realitat el somni de molts alcublanos i alcublanas.

 

Per al diputat de Desenvolupament Rural, Ramiro Rivera, “este tipus d'actuacions donen sentit al treball que fem des de la Diputació per a dinamitzar l'activitat econòmica dels municipis valencians que, en casos com el d'Alcublas, és fonamental perquè la lluita contra la despoblació siga efectiva”. “Com a alcalde d'un poble com Titaguas que compartix tantes coses amb Alcublas, no sols la pertinença als Serrans sinó la riquesa natural que ens anima a continuar habitant estes terres, entenc perfectament la importància de recuperar l’entorn de la casa del moliner i compartir-lo amb els pobles veïns com un atractiu turístic més de la comarca”.

Els gegants dels vents d'Alcublas
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet