Versió per a imprimir

Alfons el Magnànim, el rei renaixentista valencià que va inspirar Maquiavelo

  • El Magnànim presenta ‘Poder i representació en la figura d'Alfons el Magnànim (1416-1458)’ de Gema Capilla
Imagen
06/11/2019

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presentarà demà dijous 7 de novembre, a les 19 hores, el llibre Poder y representación en la figura de Alfonso el Magnánimo (1416-1458), de Gema B. Capilla. L'acte tindrà lloc a l'Aula Capitular del Centre del Carme CC (carrer Museu, 2), amb la participació, junt amb l'autora, de Rafael Narbona (catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de València), i d'Enric Estrela (subdirector del Magnànim). L'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament de la sala. El llibre ha estat publicat dins de la col·lecció Arxius i Documents del Magnànim, que estrena una nova imatge obra del dissenyador Manuel Serra i ja es pot adquirir a les llibreries habituals i també a la tenda online www.alfonselmagnanim.net

 

Un rei preocupat per la seua imatge

 

Els drets successoris del Magnànim sobre el tron de Nàpols i la seua relació amb les elits politicoculturals italianes de l'època generaren en el monarca una necessària posada en escena de la seua figura política davant el panorama internacional i el portaren a projectar una imatge de si mateix dirigida cap a la legitimació, l'auto glorificació i la construcció de memòria. Al seu llibre, Gema Capilla reconstrueix el discurs de la imatge edificat pel Magnànim, a través de l'anàlisi de testimonis materials conservats en els quals apareix representat el sobirà o els seus símbols. Des dels manuscrits de la Biblioteca dels Reis Aragonesos de Nàpols, els segells i les monedes, medalles, marbres, arquitectura, pintura i ceràmica fins a les obres literàries que li van dedicar els seus humanistes, podrà seguir-se la transició dels paradigmes de representació medievals als moderns, recuperats de l'Antiguitat clàssica per l'Humanisme de la península itàlica.

 

En definitiva, l'autora posa de manifest com, seguint l'exemple de Juli Cèsar i amb quasi un segle d'anticipació a El Príncipe de Maquiavelo i a la posada en escena de l'emperador Carles V, la mestria política del Magnànim i els seus humanistes, Beccadelli essencialment, donaren a Europa el primer gran exemplum principum, un nou governant: cesari, virtuós i humanista.

 

Gema Belia Capilla Aledón. Nascuda a València el 1980, és doctora internacional en Història per la Universitat de València i professora ajudant doctora acreditada per l'AVAP i l'ANECA en l'Àrea de Ciències i Tècniques Historiogràfiques. Ha cursat els seus estudis de llicenciatura i doctorat a la Universitat de València, a l'Alma Mater Studiorum-Università di Bologna i a la Università degli Studi di Roma La Sapienza.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet