Versió per a imprimir

Aras de los Olmos recupera el sistema de reg i canalitzacions dels horts tapiats amb l’ajuda de la Diputació

  • Josep Bort: «Aquesta actuació permet recuperar un espai de referència clau en la història de Aras de los Olmos i dona una nova oportunitat per a la revitalització dels Horts Tapiats, un singular sistema d’autoabastiment familiar que s’estava perdent per l’abandonament i la ineficiència de les infraestructures de reg»
Imagen
06/07/2017

El municipi d’Aras de los Olmos ha realitzat diferents actuacions de restauració i adequació de les infraestructures associades al sistema de reg tradicional dels Horts Tapiats, en una clara aposta per recuperar l’elevat valor patrimonial d’aquesta instal·lació i dinamitzar l’horta tradicional del terme municipal. Unes actuacions que s’han executat amb els fons aportats per la Diputació de València, a través del programa de recuperació d’espais degradats.

 

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha visitat aquesta localitat de la comarca de la Serrania, acompanyat pel seu alcalde, Rafael Giménez, i tècnics municipals, per tal de conèixer les actuacions realitzades en aquest entorn i recepcionar l’obra. Josep Bort ha remarcat que amb aquestes intervencions «Aras recupera un espai de referència clau en la història del municipi i dóna una nova oportunitat per a la revitalització dels Horts Tapiats, un singular sistema d’autoabastiment familiar que s’estava perdent per l’abandonament i la ineficiència de les infraestructures de reg».

 

El responsable de l’Àrea de Medi Ambient també ha incidit que aquesta actuació «suposa una clara aposta pels valors mediambientals i socials dels espais d’autoabastiment urbans i periurbans», ha remarcat.

 

El projecte ha comptat amb un pressupost total de 55.407 euros, dels quals la Diputació de València ha aportat 51.252 euros corresponents al programa de recuperació d’espais degradats; mentre que el Consistori ha sufragat els 4.156 euros restants.

 

En concret, el municipi d'Aras de los Olmos ha disposat de l’agricultura i la ramaderia com una de les principals fonts de l’activitat econòmica. Per això, es compta amb diferents mostres d’infraestructures tradicionals hídriques, les quals es troben en diferents estats de conservació. Una de les més importants, pel seu valor etnològic i patrimonial és el seu sistema de sèquies, basses i canalitzacions encarregades del transport d'aigua destinada al reg de l’horta tradicional: coneguda al terme municipal com la zona dels horts tapiats.

 

Aquesta infraestructura de reg va estar construïda originàriament en època islàmica per proveir d'aigua de reg al mosaic de menuts horts i bancals que constituïen el veritable mercat del municipi. La proliferació de fonts properes al municipi d'Aras de los Olmos, va propiciar l'aparició de l'horta annexa al municipi, pel que les tàpies eren les encarregades de protegir la collita del bestiar, de les inclemències meteorològiques, així com de ser robada.

 

Les actuacions executades per part de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València han fet possible la recuperació d'una infraestructura que atresora un elevat valor patrimonial; a més de contribuir a la dinamització de l'horta tradicional d’Aras de los Olmos, permetent el proveïment d'aigua per al reg, fins ara desaparegut en aquest entorn, com a conseqüència de l'obsolescència de gran part dels elements encarregats de l'emmagatzematge i canalització de l'aigua.

 

Per aconseguir tornar a posar en marxa el sistema de reg i recuperar aquesta instal·lació s’ha procedit a escometre actuacions de millora en la xarxa principal d'abastiment, que connecta el deu de Santa Caterina amb la Bassa de Regar. S’ha procedit a la restauració d’aquesta última i al condicionament del dipòsit de captació i capçal de reg. Així mateix, s’ha implantat un sistema de bombament des del dipòsit de captació fins a la Bassa Regar, la restauració i substitució de la xarxa de distribució d'aigua i sèquies tradicionals, a més de l’adequació de camins i vials.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet