Versió per a imprimir

Diputació cedeix al Col·legi de la Seda l’original del Privilegi que eleva l’ofici de ‘velluter’ a art per a una exposició temporal

  • L'històric document, signat pel rei Ferran el Catòlic i datat en 1479, conté les ordenances més antigues del Gremi de Velluters de València
  • La mostra podrà visitar-se fins al pròxim 7 de juny en el Museu de la Seda de la capital del Túria, inclosos els dies de Setmana Santa
Imagen
11/04/2017

La Diputació de València ha cedit l'original del Privilegi del rei Ferran el Catòlic al Col·legi d'Art Major de la Seda per a una exposició temporal en el seu museu. La mostra podrà ser visitada fins al 7 de juny, inclosos aquests dies de Setmana Santa. La peça estrella és aquest document que va elevar l'ofici de ‘velluter’ a art i conté les ordenances més antigues del Gremi de Velluters de València. Està datat en 1479 i forma part dels fons de l'Arxiu General i Fotogràfic de la Corporació provincial.

 

“La idea és que aquesta riquesa històrica i patrimonial amb la qual compta la institució arribe als ciutadans, que la descobrisquen i la gaudisquen”, assenyala el president de la Diputació, Jorge Rodríguez. El privilegi, de gran valor i bellesa, confirma les ordenances redactades en 1477 per 56 mestres ‘velluters’, 12 d'ells genoveses, i eleva l'ofici a art.

 

Les ordenances de 1479 regulaven aspectes com les trames de teixits que estaven prohibides, el nombre de telers màxim permesos o les formes d'accés a mestre, entre uns altres. En aquell temps aquest privilegi era de vital importància en una València amb un centre urbà de gran influència i activitat mercantil, amb la indústria sedera com a centre d'eixa esplendor econòmica. Eixe auge comercial va portar a la construcció de la famosa Llotja de la Seda, la primera pedra de la qual es va col·locar el 7 de novembre de 1482.

 

 

Un any d'accions per a recuperar l'esplendor de la seda

 

Aquesta cessió se suma a tot un conjunt d'accions desenvolupades des que en 2015 Espanya va passar a ser membre del Programa de la Ruta de la Seda de l'Organització Mundial de Turisme. En 2016 València va ser seu de la Segona Trobada Internacional del Programa UNESCO Ruta de la Seda, es va celebrar el XX aniversari de la declaració de la Llotja com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO i va reobrir les seues portes el Col·legi de l'Art Major de la Seda.

 

Al desembre del mateix any la institució provincial va llançar la publicació del Privilegi en una edició de la Institució Alfons el Magnànim. Així mateix, la Diputació de València i el Col·legi de l'Art Major de la Seda treballen en el desenvolupament d'un conveni que permetrà exhibir de forma permanent en el Museu de la Seda un facsímil amb la imatge del document de l'Arxiu Provincial.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet