Versió per a imprimir

El diputat de Cultura, Xavier Rius, visita Villar del Arzobispo

  • Els projectes intermunicipals del SARC han possibilitat activitats de cultura mancomunada en esta comarca, com el Festival Jazz a la fresca o la Marató de Lectura
  • Xavier Rius: “Estem convençuts que la cultura i la recuperació del patrimoni són actius fonamentals per a combatre la despoblació”
Imagen
31/01/2020

El diputat de cultura, Xavier Rius, ha visitat la localitat de Villar del Arzobispo, en una visita institucional a este municipi dels Serrans per a entrevistar-se amb l'alcaldessa de la localitat, Mari Ángeles Beaus, el regidor de patrimoni, Rafa Gil i el cronista oficial de la vila, César Salve.

 

La reunió s'ha convocat per a conéixer de primera mà les inquietuds culturals d'esta localitat, i d'un territori especialment sensible als problemes de despoblació i infraestructures. Xavier Rius ha conegut per part del cronista oficial, l'enorme potencial i patrimoni encara per investigar que reuneix el terme municipal, tant d'època ibera com romana. Els fons han anat nodrint la col·lecció que conforma el museu arqueològic municipal, actualment en fase de remodelació.

 

El diputat de Cultura també ha pogut donar compte de les actuacions en matèria cultural que s'han impulsat des del SARC, un servei adscrit a l'àrea de cultura i que orienta els seus esforços tant a l'assistència tècnica com a l'aportació de recursos econòmics a les programacions culturals dels municipis de les comarques valencianes.

 

Per al diputat Rius, el paper de la cultura en la lluita contra la despoblació interior és fonamental, i per este motiu “hem de continuar fomentant totes aquelles accions encaminades a posar en valor el nostre patrimoni cultural, i a crear els estímuls necessaris per a una cultura mancomunada i descentralitzada”, ha manifestat.

 

Així, per exemple, des de l'àrea de Cultura s'ha pogut col·laborar en el programa “Jazz a la Serranía”, que després de quatre edicions ha pogut consolidar un circuit de jazz de gran qualitat, tant a Villar com en 10 localitats més de la zona, com són: Alcublas, Alpuente, Andilla, Bugarra, Chelva, Chulilla, Gestalgar, Higueruelas, Sot de Chera i La Yesa. L'aportació del SARC sufraga fins a un 80% de la inversió que comporta este festival.

 

Des del SARC també s'han impulsat campanyes d'estímul a la lectura, on a més de Villar del Arzobispo participen huit municipis més de les comarques de la Serrania i el Camp de Túria.

 

Finalment, el diputat de Cultura, s'ha mostrat sensible a la reivindicació històrica del reconeixement de la denominació “La Serrania”, com a nom oficial de la comarca. Rius ha manifestat la seua intenció de promocionar un estudi per a la normalització de la toponímia, concorde tant a paràmetres tècnics i lingüístics, com d'autoreconeixement dels propis habitants de la comarca.

 

Abans de marxar s'ha realitzat una visita conjunta als terrenys del camp d'aviació de l'Exèrcit de la República, que va ser seu de l'alt comandament i centre molt actiu durant la Guerra Civil, per la proximitat de la línia de defensa XYZ. La corporació ha manifestat el seu interés a posar en valor este espai i tot el que comporta en relació a la recuperació de la memòria històrica del municipi de Villar.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet