Versió per a imprimir

El IV Feminari aposta pel laïcisme, la pluralitat i l'ambició política com aliats de la lluita feminista

  • La segona sessió del congrés organitzat per l'àrea d'Igualtat de la Diputació de València ha comptat amb debats entorn de la relació del feminisme amb la religió, la política i el moviment LGTBI
Imagen
02/02/2019

 

La IV edició del Feminari ha arribat a la seua fi amb una intensa jornada en la qual la religió, els drets LGTBI i el compromís polític han sigut els protagonistes. La segona sessió del congrés feminista organitzat per la Diputació ha començat a les deu del matí amb la taula ‘Feminisme i religions: són compatibles?’ en la qual han participat l'activista marroquina, Ibtissame Betty Lachgar i l'escriptora Rosa Regàs, moderades per Raquel Ortiz, de València Laica.

 

Betty Lachgar ha fet durant la seua intervenció una defensa clara del laïcisme en l'educació i l'estat com l’única via per a la igualtat real, posant d'exemple el seu país natal “Al Marroc l'educació islàmica a les escoles és obligatòria i ensenya bàsicament odi i misogínia”. L'activista ha defensat que laïcisme i feminisme van de la mà, “perquè totes les religions són misògines”, ha declarat. Afirmació que ha subscrit l'escriptora Rosa Regàs, qui a més ha posat l'accent que la separació d’Església i Estat és una condició bàsica per a un estat igualitari.

 

Després de la pausa, ha començat la segona sessió del matí, ‘L'aportació del moviment feminista al moviment LGTBI’, una taula en la qual l'escriptor Ramón Martínez i l'escriptora Kika Fumero han aportat les seues visions respecte a la situació actual de totes dues lluites. Martínez ha exposat una crítica a la falta d'acció en el moviment LGTBI i a la desconnexió d'aquest amb el moviment feminista. L'escriptor també ha fet referència a com temes com els ventres de lloguer, divideixen al propi moviment i l'allunyen de la lluita per la igualtat. Per la seua part, Fumero ha llançat una reflexió sobre el com “l’heterosexualitat és un sistema opressor per a les dones, la heterosexualidad es pressuposa, les feministes hem aprés a deconstruir-nos”, ha destacat Fumero.

 

En la sessió de la vesprada, una de les més esperades pels assistents, han intervingut l'escriptor i jurista, Octavio Salazar i la política i escriptora Lídia Falcón en la taula ‘Feminisme i política’. Salazar ha apel·lat a una “urgent reforma constitucional per a aconseguir un estat realment paritari”. Falcón, per part seua, ha criticat l'immobilisme del moviment feminista i la seua “poca ambició de poder, en declarar-se històricament apolític”, ha destacat la ponent.

 

Aquesta quarta edició del Feminari que ha reunit durant dues jornades a més de mil assistents ha conclòs amb la lectura d'un manifest per part del Moviment Feminista de València, un monòleg de la còmica valenciana María Juan i l'actuació musical de Naira Rodríguez.

 

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet