Versió per a imprimir

El Magnànim publica una catalogació raonada del fons de taulelleria valenciana reunit per la Fundació La Fontana

  • L’acte de presentació del volum tindrà lloc aquest dijous en presència del president de la Diputació, Jorge Rodríguez, i la vicepresidenta Maria Josep Amigó
  • L’obra compta amb el segell d’Ignasi Gironés i Vicent Guerola i recull objectes ceràmics dels segles XVII, XVIII i XIX
Imagen
19/04/2017

El pati gòtic del Palau dels Scala serà l’escenari, aquest dijous 20 d’abril a les 19:00 hores, de la presentació del llibre La taulelleria valenciana dels segles XVII, XVIII i XIX a la col·lecció de la Fundació La Fontana, una obrad’Ignasi Gironés i Vicent Guerola.

 

El llibre, publicat per la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, proposa una catalogació raonada i meticulosa de l’ampli fons de taulelleria valenciana i altres objectes ceràmics reunits per la Fundació La Fontana. Junt amb els autors participaran a la presentació Jorge RodrígueziMaria Josep Amigó, president i vicepresidenta de la Diputació de València; a més d’Alejandro Maluquer, de la Fundació la Fontana, i Jaume Coll, director del Museu de Ceràmica González Martí.

 

La cuina dels Dordà

 

La Fundació La Fontana de Barcelona és un referent del col·leccionisme que ha aconseguit reunir un ampli fons de taulelleria valenciana, i altres objectes ceràmics, tant d’època gòtica com dels segles XVII, XVIII i XIX, període que ha sigut estudiat en aquesta publicació.

 

«L’estudi proposa una catalogació raonada i meticulosa de totes les obres pertanyents a aquest vesant historiogràfic, la qual cosa ha suposat un increment en el nombre d’obres disponibles dins dels fons documentals de taulelleria valenciana», explica Ignasi Gironés, qui destaca que l’obra «proporciona una font d’informació bàsica d’exemplars desconeguts fins ara», ha indicat.

 

Entre les 299 obres destaquen 38 nous plafons devocionals i 31 conjunts de temàtica costumista, entre els quals s’han pogut descobrir les cuines dels palaus dels Miquel a Benicarló o dels Eixarch i els Dordà a València. D’aquesta última s’ha fet una recreació tridimensional, així com 48 peces de dibuix complet, 100 taulells de contrapetja i 82 models diferents de ceràmica seriada.

 

Patrimoni cultural

 

El llibre, ja disponible a les llibreries, està profusament il·lustrat amb fotografies de les peces catalogades, amb indicacions de la seua autoria i localització original. «L’existència i coneixement d’exemples de taulelleria —explica Gironés— permet estudiar la seua relació amb el medi per al qual van ser creats i, conseqüentment, el seu ús i aplicabilitat, la qual cosa suposa l’aportació d’una informació essencial per a les ciències socials i humanístiques per a l’enteniment i interpretació d’una societat en una època determinada. Recuperem així un patrimoni cultural amb la finalitat d’augmentar el coneixement d’aquest tipus d’obres i transmetre’l novament a la societat».

 

Ignasi Gironés Sarrió (Ontinyent, 1975) és doctor en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València i treballa com a tècnic superior de Suport a la Investigació de l’Institut Universitari de Restauració de Patrimoni de la UPV. Format com a restaurador d’obres d’art, al llarg de la seua carrera ha treballat en centres de restauració d’Alemanya i Itàlia, i ha desenvolupat una àmplia sèrie de projectes, tant de restauració de béns patrimonials com de gestió cultural. La seua recerca científica es centra en la conservació i restauració de pintures i obres ceràmiques.

 

Per la seua part, Vicent Guerola Blay (Carcaixent, 1962), és doctor en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, on actualment exerceix com a professor titular en el Departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals. Especialista en pintura ceràmica valenciana, ha participat en nombroses publicacions i congressos en matèria de restauració de pintura, amb especial dedicació a la praxis del retoc i els criteris de reintegració pictòrica i ha realitzat investigacions relacionades en l’estudi i l’anàlisi d’obres d’art a través de la tomografia axial computeritzada.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet