Versió per a imprimir

El Museu Valencià d’Etnologia homenatja amb una mostra el seu fundador i referent, Joan Francesc Mira

  • Xavier Rius: «Mira és un dels prohoms del poble valencià per les seues personalitat carismàtica i polifacètica, versatilitat i producció acadèmica incombustible»
  • «L’ofici d’observar i escriure» tracta la vessant biogràfica, etnogràfica, antropològica i intel·lectual d’un dels pensadors més distingits del nostre temps
Exposició Joan Francesc Mira_04.jpg
15/12/2016

L’inteŀlectual i antropòleg valencià Joan Francesc Mira (València, 1939) va emprendre els anys seixanta i setanta del segle passat un projecte ambiciós per a salvaguardar un llegat etnogràfic enorme com a testimoni de la cultura material i immaterial del seu entorn. Aquest projecte va culminar el 1982 amb la fundació del Museu d’Etnologia de València. Ara, aquest mateix museu, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, homenatja el seu impulsor amb l’exposició «L'ofici d'observar i escriure», una mostra retrospectiva per la vida i obra de Joan Francesc Mira.

 

Durant la presentació, celebrada aquest matí al Museu Valencià d’Etnologia, el diputat de Cultura, Xavier Rius, ha definit la figura de Mira com «un dels prohoms del poble valencià». Rius ha manifestat que «els valencians mai estarem suficientment agraïts a Mira pel seu interés en la creació del Museu Valencià d’Etnologia», alhora que ha reivindicat «la trajectòria extraordinària» del pensador, «per les seues versatilitat i producció acadèmica incombustible».

 

Per la seua banda, el director del museu, Francesc Tamarit, ha recordat que una de les línies expositives traçades pels gestors actuals «consisteix en retre homenatge als valencians que han treballat per la recuperació del patrimoni cultural valencià, i Joan Francesc Mira és el primer en meréixer aquest reconeixement».

 

El mateix Joan Francesc Mira ha explicat «les dificultats» i «el desinterés» que trobà per part de l’administració autonòmica a l’hora d’implantar un museu valencià d’etnologia, un projecte que atresorava «una vocació de rescat de tots els elements culturals i patrimonials que estaven molt prop de desaparéixer al País Valencià». No obstant això, Mira s’ha felicitat perquè, després de trenta-cinc anys de la idea original, «hi hagen persones interessades en reprendre el camí que el museu hauria d’haver tingut», per això ha dit que «em trobe especialment content i satisfet de recuperar els orígens del Museu Valencià d’Etnologia primigeni».

 

La comissària de la mostra, Beatriz Santamarina, ha posat èmfasi en el fet que «”L'ofici d'observar i escriure”defineix l’obra i la vida de Joan Francesc Mira i ens permet recuperar la seua vessant inteŀlectual i també la seua figura com a antropòleg».

 

Vocació de preservar el llegat etnogràfic

«L'ofici d'observar i escriure», produïda pel Museu Valencià d’Etnologia i la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València i amb Beatriz Santamarina com a comissària, professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, proposa un recorregut seqüencial i retrospectiu sobre la vida i l’obra de Joan Francesc Mira a partir de quatre línies analítiques interconnectades. L’exposició mostra les fites biogràfiques que han marcat aquesta personalitat carismàtica i polifacètica i contextualitza el treball etnogràfic i antropològic que des dels anys seixanta i setanta converteixen Mira en un dels pioners de l'antropologia d’Espanya.

 

Aquest recorregut es fa amb fotografies, objectes i documents de la seua trajectòria com a pensador i antropòleg. Es presenten fotografies de moments diferents de la seua biografia, documents de la seua trajectòria acadèmica (cartilles escolars, certificats acadèmics, com el de la Universitat Pontifícia de Roma...) i objectes personals (màquines d’escriure, gravadores i cintes d’àudio dels treballs de camp...). També es poden observar fons atresorats durant les campanyes etnogràfiques, que es varen incorporar al Museu Valencià d’Etnologia, i una mostra dels llibres publicats per Mira.

 

Finalment, aquesta incursió per la vida i obra de l’inteŀlectual s’aproxima a la figura del Mira compromés amb el país, ja que va defensar amb afany el projecte nacionalista d'identitat i reconeixement del País Valencià. Aquesta producció polièdrica ha donat lloc a un llistat inesgotable de publicacions en els registres més diferents.

 

L’exposició compta amb el suport de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València i romandrà oberta al públic fins al 9 d’abril.

El Museu Valencià d’Etnologia homenatja amb una mostra el seu fundador i referent, Joan Francesc Mira.
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet