Versió per a imprimir

El Museu Valencià d’Etnologia (MUVAET) celebra la IV edició de Al caliu de les paraules

  • Se celebrarà el dia 1 de febrer al Saló Alfons el Magnànim i Patis del Museu Valencià d’Etnologia, en el Centre la Beneficència
  • La jornada inclou una conferència, un espectacle de contes per adults i una sessió de contes en tres fogueres situades als patis del museu
Imagen
29/01/2020

'Al caliu de les paraules' (Festival d’Oralitat) va nàixer al voltant de la festa de Sant Antoni per a reivindicar la importància de la paraula i la necessitat d’escoltar-la de viva veu, ja que la gent està necessitada, sense saber-ho, de retrobar-se amb la veu en viu i en directe.

 

“El Museu Valencià d’Etnologia, atent a aquesta necessitat, recupera l’oralitat tradicional amb una trobada al voltant del foc, on, com es feia antigament, es contaven històries, dites i acudits”, explica el diputat de Cultura, Xavier Rius.

 

El fet de contar històries esdevé de molt abans de la popularització dels monòlegs tan populars en les televisions i els teatres. Des de sempre al voltant de la llar, els majors han contat històries i contes tradicionals als més menuts i també ho han fet entre adults.


Són històries menudes, fantàstiques o quotidianes, relats humorístics i crítics o "chascarrillos" quasi sempre pegats a la vida diària del món rural, que servien per a congregar els veïns als carrers dels pobles al voltant d'una foguera durant les festivitats (sants i santes) dels mesos de gener i febrer, sobretot a les zones de muntanya i secà.

 

Després de tres edicions, el festival s’amplia i incorpora dos noves activitats: una conferència i una sessió de contes de Cuba per adults, el que permet acostar-se a la tradició oral d’altres parts del món.

 

Tres actes l’1 de febrer

 

19:00 h. ‘Contes d’ací i d’allà’.Xarrada-col·loqui per Rafael Beltrán (catedràtic de Literatura Espanyola. Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València). Autor de “Rondalles populars valencianes. Antologia, catàleg i estudi, dins la tradició del folklore universal”.

 

L’autor ens comentarà el seu treball de recopilació i indexació dels contes del món i ens parlarà dels blocs temàtics que les diferents cultures inclouen en les seues tradicions orals.

 

20:00 h. ‘Si te contara de Cuba’,per Coralia Rodríguez (Cuba). Contada de contes tradicionals cubans on es mesclen la tradició, les ironies i els somnis de la societat cubana.

 

Coralia Rodríguez és una reconeguda actriu i un gran exponent de la narrativa oral cubana. És instructora de teatre i diplomada en narració oral. Desenvolupa la seua activitat en l’àmbit teatral i realitza espectacles de contes i tallers sobre narrativa oral relacionada amb l’etnologia i tradicions cubanes.

 

22:00h. ‘Paraulasses’. Contades simultàniesen tres fogueres diferents situades als patis, a càrrec de tres dones: Ana Ballester, Almudena Francés i Paula Carbonell .

 

Anna Ballester és mestra, professora de Cicles Formatius de Grau Superior d'Intervenció Sociocomunitària, pedagoga teatral i experta en oralització literària de contes. Desenvolupa el seu treball com a docent i realitza tallers d’animació lectora. Anna Ballester és autora de llibres com ‘Maleïda Poma’ o ‘Per sis granets de magrana’, on acosta la mitologia grega al xiquets. 

 

La narradora Almudena Francés començà la seua activitat en l’any 2004. Des de llavors, ha contat les seues històries i contes en escoles i biblioteques, hospitals i centres de majors. A més, ha col·laborat en la posada en marxa de festivals d'oralitat en nombroses comarques valencianes com la Safor, el Comtat i l'Alcoià, i col·labora en la Trobada de Contacontes de Penàguila, en homenatge a Enric Valor. És autora del llibre ‘La rabosa malfaenera’ i coautora del llibre ‘Escriu-em. L´art de narrar’, dirigit a públic juvenil.

 

Paula Carbonell és llicenciada de Humanitats i Máster en Promoció Lectora. Al llarg d’una llarga trajectòria com a contista iniciada en 1997, ha impartit tallers i sessions de contes en l’àmbit nacional i internacional. En estos anys també ha desenvolupat la seua faceta d’autora de llibres per xiquets i joves la qual cosa l’ha permés obtenir diversos premis i guardons.

 

Vicente Cortes, coordinador del festival, vividor del cuento des dels anys 80 del segle passat, ha treballat en teatres, cafés biblioteques i festivals. Ha actuat en festivals d’Espanya, Europa  i Sud-Amèrica. Fou en creador del Festival Al calor de las palabras dels Serrans. A més de continuar treballant com a contacontes, també organitza festivals relacionats amb l’oralitat.

 

Esta jornada de contes per a adults i xiquets serà d'accés gratuït, fins a completar aforament. Les entrades es poden recollir en el Centre la Beneficència o a través d'Internet.

 

Més info: https://muvaet.dival.es/ca/content/al-caliu-de-les-paraules-2020

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet