Versió per a imprimir

El Museu Valencià d’Etnologia reobri la seua exposició permanent amb una reflexió sobre la identitat cultural valenciana

  • L’ETNO de la Diputació de València proposa en ‘No és fàcil ser valenciana / No és fácil ser valencià’ un diàleg entre el que és global i local vinculat a la cultura tradicional i popular valenciana
  • El diputat Xavier Rius destaca "el valor per fer-nos reflexionar sobre allò que som, que ens envolta i que ens definix, i que sempre ha caracteritzat les actuacions del Museu Valencià d'Etnologia"
Imagen
09/07/2020

‘No és fàcil ser valenciana / No és fácil ser valencià’ és la nova exposició permanent de L’ETNO, Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València, que este dijous ha estat presentada pel diputat de Cultura, Xavier Rius, el director de l'ETNO, Francesc Tamarit, i el conservador Joan Seguí, en el Centre Cultural de la Beneficència.

 

L'exposició permanent, comissariada per Joan Seguí, Asunción Garcia i Josep Aguilar amb la col·laboració de tot l'equip del museu, s'obri de nou al públic després de la reforma amb un diàleg des de la perspectiva de la identitat cultural. Més de 1.500 metres quadrats de col·leccions vinculades a la cultura tradicional i popular valenciana amb un recorregut per tres àmbits: la ciutat, on es plantegen qüestions relacionades amb la tensió entre el que és global i local; les Hortes i la Marjal, on es tracten alguns dels imaginaris que se solen projectar en la cultura valenciana; i el Secà i la Muntanya, on són les invisibilitats, allò que no es veu o es coneix poc de les zones de l'interior del territori valencià, les que fan de fil conductor a la visita.

 

Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, amb la nova exposició "es treballa amb la relació dels objectes amb les normes per fer-nos reflexionar com a poble. Respectant l'objecte de la cultura popular es crea un discurs que l'analitza des del present".

 

El director de l'ETNO, Francesc Tamarit, ha assegurat que el Museu i l'exposició creen "la cultura que es mou, que és dinàmica, creativa, innovadora i amb capacitat crítica de la societat i que s'adapta a les noves realitats socials i que és útil per a la ciutadania". "Els tres pilars conceptuals del nostre museu són: la col·leció pròpia, amb més de 80.000 objectes; el discurs científic, els relats i el valor simbòlic del qual presentem; i el disseny que sustenta la nostra museografia", ha afegit Tamarit.

 

Mentre que el comissari Joan Seguí ha subratllat que "hem actualitzat el nostre discurs i les nostres visions crítiques per parlar de la complexitat de ser valenciana o valencià. Tractem temes com la globalització, la gentrificació, els nous hàbits de consum, els imaginaris col·lectius i els tòpics, entre altres".

 

L’exposició

 

Els objectius d’este projecte han estat dos: fer una nova museografia per la sala de Ciutat, que amb 15 anys d’existència havia complit ja el seu paper; i actualitzar el discurs de la totalitat de les sales permanents donat-li un caire més contemporani.

 

Per això, el nou disseny de Ciutat s’ha pensat en consonància al que ja es plantejava museogràficament en les sales d’Horta i Marjal I Secà i Muntanya. A l’hora, mentre l’esquelet discursiu bastit pels àmbits geoculturals (Ciutat, Horta i Marjal i Secà i Muntanya) es mantén, l’estructura discursiva fins ara disponible s’ha canviat totalment.

 

La idea base ha estat que en cadascun dels àmbits es tractara un tema força relacionat amb les qüestions d’identitat cultural (la valenciana en este cas) al món contemporani. Així, a la part de les Ciutats es desenvolupen qüestions relacionades amb la tensió entre allò Global i allò Local (Glocal); a la secció dedicada a Hortes i Marjals es parla dels Imaginaris relacionats amb estos espais (La Barraca, la Paella..) i que tan poderosament definix el “ser valencià”. Finalment, al Secà i la Muntanya, el discurs ens parla de les Invisibilitats en referència a tot allò propi o habitual a les nostres terres d’interior i que no obstant permaneix invisible als ulls de molts i moltes (valencians o no).

 

La modificació ha permès eliminar algunes barreres arquitectòniques de les antigues sales. Així mateix, dins la museografia s’ha considerat la idea de fer unes sales que permeten la realització d’activitats com presentacions de llibres, conferències, activitats formatives, etc.

 

Amb la renovació de la permanent, l’ETNO posa en marxa una aplicació virtual (‘CULTURA ACCESSIBLE’) que permetrà fer una visita gammificada i autònoma per famílies -un joc de pistes- que es completarà amb les habituals visites guiades per escolars i públic familiar.

 

Obertura al públic

 

La mostra incorpora 1.045 objectes, dels quals 730 han estat restaurats per la Unitat de Fons i Restauració del museu en els últims dos anys. L'exposició es completa amb donacions d'empreses privades i s'obrirà al públic dimarts 14 de juliol.

 

Hui dijous acudiran a l’acte oficial d’obertura de l'exposició el president de la Diputació de València, Toni Gaspar; la vicepresidenta Maria Josep Amigó; el diputat de Cultura, Xavier Rius; el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; la secretaria autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; i les diputades i diputats provincials Glòria Tello, Pilar Sarrión, Ramiro Rivera, Juan Ramón Adsuara i Vicent Mompó.

Obri la nova exposició permanent de L'ETNO
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet