Versió per a imprimir

El MuVIM recupera la maqueta del plànol de la ciutat de València del pare Tosca

  • Des del pròxim 12 de juliol, els visitants del museu podran descobrir com era l'horta valenciana i el traçat urbà de València en el segle XVIII
Imagen
10/07/2016

El Museu Valencià de la Il.lustració i de la Modernitat (MuVIM) va instal·lar fa onze anys en el seu Hall una maqueta de 24 metres quadrats que reproduïa el plànol de la ciutat de València del pare Tomás Vicente Tosca de 1704. Ara, el director del MuVIM, Rafael Company, l'ha volgut recuperar i, des del pròxim dia 12 de juliol, els visitants del museu podran tornar a gaudir i descobrir com era l'horta valenciana i el traçat urbà d'una València del segle XVIII, que amb prou faenes arribava als 45.000 habitants.

La maqueta, un treball artesanal dirigit per l'estudi de Vicente Herráiz i Lucas Gómez (que ha utilitzat més de 100.000 hores per a l'execució del projecte), s'ha dissenyat a escala 1:500, policromada i amb materials plàstics. Compta amb 50.000 arbres i 450 illes de cases, i tots els edificis estan tallats i pintats a mà.

La Unitat de Documentació de la Diputació de València, en aquell moment dirigida per Fernando Muñoz Nebot, va aportar en el seu moment iconografia, cartografia i bibliografia del segle XVIII, sobretot de Marcos Antonio d'Orellana i cronistes com Teixidor i Vicente Boix.

El plànol original manuscrit del pare Tosca va ser acabat de dibuixar en 1704 (quasi un segle després de l'elaborat per Antonio Mancelli en 1608 amb traços més esquemàtics) i actualment es conserva en el Museu Històric Municipal. Cap a 1738, quan Tosca ja havia mort, va eixir a la llum la versió gravada i reduïda del seu plànol en la impremta d'Antonio Bordázar d'Artazu.


Rafael Company ha recuperat aquesta maqueta dins del seu objectiu de retornar al MuVIM la seua identitat com a “Museu de les idees”, una identitat que al costat de les noves propostes expositives i una renovada exposició permanent comença ja a ser una realitat ferma.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet