Versió per a imprimir

El pla general de Museros es redactarà amb l'ajuda de la Diputació

  • La redacció del pla general ha eixit a concurs públic per 150.000 euros i un termini màxim d'execució de sis anys
  • El Servei d'Assessorament i Assistència a Municipis, que dirigeix la diputada Conxa García, coordina treballs de redacció de quaranta-cinc municipis
Conxa Garcia reunión Museros.jpg
29/08/2016

La Diputació de València prestarà assistència tècnica al municipi de Museros per a redactar el seu pla general, tant l’estructural com el d'ordenació detallada, documents que permetran deixar arrere un planejament urbanístic basat en normes subsidiàries i definir les bases de creixement del municipi per als pròxims vint o trenta anys.

 

La Diputacióva publicar el mes de juliol passat el procediment obert per a contractar els treballs de redacció, l'import màxim dels quals és de 150.000 euros i el termini màxim d'execució, de sis anys, amb les pròrrogues incloses.

 

Cristina Civera, alcaldessa de Museros, ha explicat la situació actual del seu municipi: «Les nostres normes subsidiàries daten de l'any 1984 i s’havien modificat en moltes ocasions. Per això el 2006, en ple boom urbanístic, la corporació d'aquell moment encarregà la redacció d'un pla general en què arribaren a gastar-se més de 500.000 euros, però que s’acabà». Ara l’Ajuntament ha volgut tornar a impulsar-lo i —segons Civera— «la incapacitat per a assumir-lo a soles ens ha fet demanar ajuda a la Diputació».

 

D'aquells treballs, l’alcaldessa diu que només es podrà aprofitar una part, ja que, a banda dels canvis legislatius, aquell pla general estava previst per a una població de 17.000 persones, «que és excessiu per al nostre municipi» —ha indicat Civera. «Volem que Museros cresca, però que ho faça d'una manera lògica i sostenible» —ha afegit l'alcaldessa de la localitat.  


En aquest municipi de l'Horta Nord, la redacció del pla general estarà condicionada, entre altres coses, per les exigències del Pla d'Acció Territorial de Protecció de l'Horta.

 

La complexitat dels plans generals
El pla general és el document que preveu les possibilitats de creixement d'un municipi en els àmbits urbanístic, turístic i industrial. Per tant, és un instrument bàsic sense el qual no és possible el desenvolupament de la localitat —tal com explica José Luis Romero, tècnic del Servei d'Assistència Tècnica a Municipis. La seua elaboració, no obstant això, és un procés complex i llarg que requereix la implicació coordinada d'un equip de professionals experimentats que ajude a encaixar les previsions i els desitjos dels ajuntaments amb les exigències legals en matèria d'urbanisme i medi ambient vigents en cada moment. Una prova d'aquesta complexitat és que, els darrers deu anys, s'han aprovat tan sols deu plans generals en la província de València, només un els darrers tres anys. Per aquesta raó, el paper coordinador de la Diputació resulta fonamental, sobretot per als municipis més xicotets, ja que la professionalitat i l’experiència acumulada durant anys pels tècnics provincials els permet prestar un assessorament valuós als ajuntaments i exercir de mediadors qualificats entre aquestos i els equips redactors.

 

L'assistència tècnica de la Diputació consisteix en la contractació de l'equip redactor, la coordinació dels treballs per una arquitecta provincial i, en el cas dels municipis de menys de 5.000 habitants, com Albalat de la Ribera, l'assumpció del 40% del cost de la redacció del pla general.

 

De l'import que han d'abonar els ajuntaments, només el 10% s'aporta al principi, i es deixa el 90% restant per al moment en què el pla general estiga completament acabat, cosa que suposa un avantatge afegit per als ajuntaments.

 

Quaranta-cinc plans generals en la província
En l'actualitat, el Servei d'Assessorament i Assistència Municipal, que dirigeix la diputada Conxa García, està prestant assistència tècnica per a elaborar els plans generals de quaranta-cinc municipis de la província de València.

 

«El nostre objectiu principal és cobrir els treballs tècnics que els ajuntaments no tenen capacitat d'assumir per falta de personal i recursos, i la nova Diputació es bolcarà amb tots ells per a preparar i tramitar professionalment i àgilment les soŀlicituds d'assistència tècnica que requerisquen» —ha declarat García.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet