Versió per a imprimir

El Ple retira la reprovació de Rus en considerar els grups que «arriba tard» després del 24-M

  • El Grup Socialista de la Diputació soŀlicità la sessió extraordinària abans de les eleccions per a demanar la dimissió del president de la corporació i que passara a la condició de membre no adscrit
Pleno extraordinario foto_Abulaila (2).jpg
28/05/2015

El Ple de la Diputació de València, reunit hui en sessió extraordinària, ha acordat, per unanimitat i a proposta del Grup Socialista, la retirada dels punts de l'ordre del dia plantejats pel PSPV-PSOE per a abordar la dimissió d’Alfonso Rus del seu càrrec de president de la institució provincial i reprovar-ne la conducta.

 

Tots els grups han considerat que «arriba tard» la celebració de la sessió perquè «ja ha s'ha manifestat la ciutadania» sobre este tema amb el seu vot en les eleccions municipals i autonòmiques del 24 de maig passat.

 

La sessió plenària també estava plantejada per a abordar la dimissió de Rus de la condició de membre de la corporació i la soŀlicitud socialista perquè passara a la condició de membre no adscrit de la corporació.

 

El diputat portaveu del Grup Socialista a la Diputació, José Manuel Orengo, ha manifestat que «passades les eleccions, la reprovació l'ha feta la ciutadania, per això ja no té sentit (la seua proposta)», per la qual cosa ha soŀlicitat la retirada de tots dos punts de l'ordre del dia.

 

La diputada d'EUPV, Rosa Pérez, ha coincidit sobre este tema amb el PSPV-PSOE, tot i que ha destacat que la reprovació de Rus es requerí «després de la denúncia d'EU» i que «motius, ja n’hi havia abans».

 

El president en funcions de la Diputació de València, Juan José Medina (PP), ha manifestat en la sessió plenària que «coincidisc amb el Grup Socialista. Les urnes han parlat i ara toca anar cap a avant i fer una transició tranquiŀla» al nou escenari polític de la corporació pel bé de la institució.

 

Renúncia de Caturla

Finalment, en el Ple s'ha informat de la renúncia del diputat Máximo Caturla i de la declaració de la seua vacant, respecte a la qual cosa Medina ha explicat que el seu grup «no soŀlicitarà cap altre diputat per a suplir-lo, sinó que ha decidit que quede vacant», i que s'han delegat en el diputat de Modernització i Noves Tecnologies, José Manuel Haro, les atribucions corresponents a l'Àrea d'Economia i Hisenda, que tenia Caturla, i la vicepresidència sisena de la Junta de Govern de l'ens provincial.

 

Minuts abans del Ple, els portaveus dels quatre grups polítics presents en la corporació provincial s'han dirigit als mitjans per a donar la seua opinió sobre la celebració d'esta sessió extraordinària.

 

Grup Popular

El president en funcions de la corporació provincial, Juan José Medina, ha assegurat que la seua obligació era convocar este Ple, ja que, al seu parer, «la marxa de la Diputació ha de continuar fins al 3 de juliol i cal fer una transició tranquiŀla i serena i protegir els interessos de la Diputació, ja que afectarà molt els ajuntaments de la província».

 

«Hem intentat que esta qüestió es fera en el moment oportú, estàvem davant un procés electoral, la comissió no es va tancar com devia, ja que jo em vaig assabentar per la premsa de la dimissió del seu president, Emili Altur, i també s'ha donat una circumstància important, la signatura definitiva d'Alfonso Rus», ha afegit.

 

Així mateix, Medina ha afirmat que el seu Grup «creu i confia plenament en la justícia, per això posarà a la seua disposició el que faça falta i no li tremolarà el pols a l'hora de prendre decisions».

 

«Les urnes han parlat —ha dit— i entenem que han dit molt, per la qual cosa ara els que han de pronunciar-se són els jutges i els polítics hem de fer un pas arrere».

 

Quant a la comissió informativa, Medina ha assegurat que la nova corporació es formarà en poc més d'un mes i haurà de decidir si la comissió continua avant. «Nosaltres, per la nostra banda, no tindrem cap problema a continuar, i el que ara volem és posar-nos a la disposició dels jutges i transmetre tota la informació i documentació».

 

Respecte a la proposta que el president Rus passara al grup de no adscrits, Medina ha assegurat que «l'expedient està obert al si del PP, per la qual cosa encara no està fora del Grup Popular, així que, amb el poc de temps que queda, és una barbaritat iniciar qualsevol procediment».

 

Grup Socialista

Per la seua banda, el portaveu del PSPV-PSOE, José Manuel Orengo, avançava abans del Ple que esta sessió extraordinària «ja no té molt de sentit, perquè la reprovació, ja l'han feta els ciutadans en les urnes».

 

«Tenia sentit quan es demanà, i que s'haguera convocat a partir dels cinc dies de la soŀlicitud», ha dit Orengo, alhora que ha declarat que «el Grup Popular la va convocar intencionadament després de les eleccions, i ja han parlat els ciutadans».

 

En esta línia, el portaveu del Grup Socialista ha afirmat també que hi ha una majoria de gent que li soŀlicita que es posen d'acord per a representar una alternativa en la Diputació. «Esta nova majoria no està mirant qui ha de presidir la Diputació, que en qualsevol cas entenem que hauria de ser la força política més votada d'eixa nova majoria, està mirant quin nou model de Diputació volem».

 

Compromís

El portaveu de Compromís, Emili Altur, va comentar que també recolzaria la moció de reprovar la conducta del president de la Diputació, malgrat que, al seu parer, «és un Ple que ve a destemps».

 

Quant a la formació de la corporació, Altur ha avançat que no sap si hi haurà pactes, però ha afirmat que, «en estos moments, sí que hi ha converses, malgrat que ara com ara no hi ha res concretat».

 

«Caldrà treballar per aquelles polítiques que vagen a favor de les persones i propiciar un canvi en la institució, malgrat que havem de recordar que el partit més votat encara és el Partit Popular, i, si no hi haguera acord, qui guanyaria seria ell», ha finalitzat.

 

Esquerra Unida

La diputada d'Esquerra Unida, Rosa Pérez, també ha apuntat que el Ple es convoca a petició del PSOE, ja que «són els únics de l'oposició que tenen el nombre de diputats per a poder convocar-lo».

 

Així mateix, ha remarcat que «el Grup Socialista ha demanat un Ple de reprovació per la denúncia presentada per Esquerra Unida. He estat molt de temps sola en l'oposició i cap dels meus companys de l'oposició va pensar en reprovar Alfonso Rus».

 

Per això, la diputada ha dit que «done la benvinguda a la reprovació, encara que opine que arriba tard», i que «la delegació de Rus no està justificada, hauria de dimitir».

 

Finalment, ha dit que «estan disposats a fer un canvi total en la Diputació, però per a això haurem d'estar d'acord. A nosaltres ningú no ens ha cridat. Estem oberts».

Declaracions de Juan José Medina
Declaracions de Juan José Medina
Declaracions de José Manuel Orengo
Declaracions de José Manuel Orengo
Declaracions d'Emili Altur
Declaracions d'Emili Altur
Declaracions de Rosa Pérez
Declaracions de Rosa Pérez
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet