Versió per a imprimir

El Racó d'Ademús rebrà 400.000 euros per a la restauració del seu patrimoni

  • Maria Josep Amigó: “Un total de sis municipis rebran aquestes ajudes que s'han adjudicat seguint criteris tècnics, i és cada ajuntament qui decideix quins projectes són els més necessaris”
  • Emili Altur: “Ha sigut un treball molt complex en el qual han participat juristes, arqueòlegs i historiadors, els quals han hagut d'estudiar més de mil propostes”
Imagen
14/12/2017

La comarca del Racó d'Ademús rebrà un total de 378.343 euros en concepte de les Ajudes per a la restauració del patrimoni de la Diputació de València, les quals han sigut presentades per part de la vicepresidenta de la corporació, Maria Josep Amigó, i el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur. Tots dos van coincidir que per al nou equip de govern és una prioritat la conservació del patrimoni “que és de tots”, a més de presentar una inversió bianual que beneficiarà a nou béns històrics i culturals de sis pobles de la comarca.

 

Es tracta de diverses línies d'ajuda per a obres de restauració i conservació de béns immobles amb valor històric, artístic o d'interès local. En el cas del Racó d'Ademús, l'ajuda ascendeix a 255.000 euros. Una altra de les partides ha sigut destinada, amb un pressupost de 41.538 euros, a obres de condicionament, millora o conservació d'immobles destinats a activitats musicals. A més, s'ha habilitat una línia de subvencions per a la restauració de patrimoni de béns mobles, amb un pressupost de 81.805 per a obres de titularitat pública.

 

“Un total de sis municipis rebran aquestes ajudes que s'han adjudicat seguint criteris tècnics, a través de barems transparents i objectius”, ha destacat la vicepresidenta. Amigó ha incidit en l'autonomia dels pobles i ciutats, “ja que és cada ajuntament qui sol·licita les ajudes i decideix quins projectes són els més necessaris per als seus veïns i veïnes”, a més dels criteris tècnics i objectius que han seguit per a atorgar les subvencions.

 

En la mateixa línia s'ha expressat Altur, qui ha manifestat “l'obsessió” de la Diputació per a establir una comissió independent composta per tècnics que reparteixen aquesta dotació a través de barems transparents. “Ha sigut un treball molt complex en el qual han participat juristes, arqueòlegs i historiadors, entre altres, els quals han hagut d'estudiar més de mil propostes”, ha destacat. Així mateix, el delegat de Cooperació Municipal ha volgut destacar que en aquesta convocatòria s'ha dedicat una atenció especial als municipis més xicotets perquè, en la seua opinió, “són els que més dificultats econòmiques tenen”.

 

Cinema antic, molí d'aigua i carrilló de campanar

 

Per a aquesta nova convocatòria, com s'ha dit, la institució ha augmentat el pressupost un 30% més respecte a anteriors corporacions. En total, 248 projectes que recorren totes les comarques valencianes i que, en El Racó d'Ademús inclouen actuacions com la restauració de l'antic cinema en la localitat de Torrebaja o la recuperació de la façana de pedra de les antigues escoles Jaime I el Conqueridor, a Vallanca. En el cas de la línia destinada al patrimoni de béns mobles, la corporació finançarà restauracions com la maquinària del molí d'aigua del municipi d'Ademuz, i la del carrilló del campanar de l'Església fortalesa de Castielfabib.

 

A més, la tercera línia de subvencions, destinada a la restauració d'immobles musicals, cobrirà sobretot actuacions d'insonorització dels centres. Un exemple és el condicionament acústic de la Societat Musical d'Ademuz.

 

“Cal destacar el compromís amb les societats musicals, amb projectes de restauració i rehabilitació de locals de bandes, escoles de música, teatres i tot tipus d'espais vinculats a la música, la qual és un dels motors del nostre territori”, ha manifestat la vicepresidenta.

 

Criteris en el repartiment de les ajudes

 

A l'hora de distribuir les ajudes, els tècnics de la Diputació han tingut en compte els béns catalogats com Bé d'Interès Cultural o Bé de Rellevància Local i, en el cas dels centres musicals, s'ha donat preferència a les obres necessàries per a la realització de l'activitat artística. Com a novetat, aquesta convocatòria ha prioritzat els projectes dels pobles més xicotets i aquells que no han rebut ajudes en anys anteriors.

 

Així mateix, també s'ha premiat el cofinançament amb els governs locals. “Hem valorat de forma positiva el compromís dels ajuntaments en les obres”, ha ressaltat el diputat de Cooperació Municipal. Totes les localitats on es va atorgar l'ajuda podran rebre fins a 50.000 euros, als quals podran sumar fins a 50.000 més segons l'aportació dels consistoris. “Per exemple, si un ajuntament inverteix 10.000 euros de fons propis, la Diputació garanteix els primers 50.000 més 10.000 euros”, ha afegit Altur.

 

Actuacions en els municipis

 

En concret, els 6 municipis del Racó d'Ademús percebran un total de 378.343 euros. Per localitats l'assignació serà la següent:

 

Ademuz: 63.643 euros.

Casas Bajas: 50.000 euros.

Castielfabib: 80.000 euros.

Puebla de San Miguel: 50.000 euros.

Torrebaja: 55.000 euros.

Vallanca: 79.700 euros.

 DescripcióMida
icono application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheetExcel proyectos.9.9 KB
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet