Versió per a imprimir

El relat turístic de Sagunt incorpora l'herència siderúrgica basca amb ajuda de València Turisme

  • La vicepresidenta del Patronat i diputada de Turisme destaca a Onda Vasca la genuïtat de la capital de Camp de Morvedre com a destinació turística excel·lent
  • P. Moncho: “La nostra gastronomia, basada en productes autòctons de qualitat, vehicula també la posada en valor del territori i és un dels seus majors reclams”
Onda Vasca en Sagunt
10/04/2017

El relat turístic de Sagunt incorpora l'herència siderúrgica basca, sorgida fa ara 100 anys, amb ajuda de València Turisme, tal com ha destacat la diputada de Turisme de la Diputació de València, Pilar Moncho en el programa especial radiofònic “Nunca serás tan joven” de l’emissora Onda Vasca retransmés des de Sagunt.

 

Sagunt ha recuperat la memòria de molts dels seus ciutadans que van viure el naixement del que va ser Alts Forns del Mediterrani partint d'Alts Forns de Biscaia mitjançant diverses accions com l'emissió del programa d'Onda Vasca.

 

Ferro, gastronomia i excel·lència turística

 

La capital de Camp de Morvedre conserva, entre altres construccions singulars de l'època, l'única col·lecció de caserius existent fora d'Euskal Herria, construïda per a albergar els habitatges dels enginyers dels Alts Forns.

 

La diputada Pilar Moncho va recórrer les instal·lacions, de propietat municipal, i l'ús final de les quals “ha de redundar en el benefici econòmic i turístic de tots els ciutadans”, va comentar la màxima responsable de l'Àrea de Turisme i va assenyalar que València Turisme recolza la dinamització turística de les comarques valencianes mitjançant els plans de competitivitat engegats per a desenvolupar projectes com el de Sagunt i la seua connexió amb el ferro basc.

 

En la seua intervenció, la diputada Pilar Moncho va destacar la genuïtat de Sagunt i del Camp de Morvedre com a destinació turística excel·lent i va assenyalar que “la nostra gastronomia, basada en productes autòctons de qualitat, vehicula també la posada en valor del territori i és un dels seus majors reclams”.

 

Així, a més d'una història siderúrgica comuna, “també ens uneix a la societat basca la passió per la gastronomia, un potencial que ha de servir per a atraure nous turistes i visitants a experimentar una destinació turística singular com és Sagunt i la seua comarca”, va apuntar Pilar Moncho.

 

155 Begonyes a Sagunt

 

El programa de la ràdio basca “Nunca serás tan joven” va recordar, des de Port de Sagunt, com dos empresaris bilbains, Ramón de la Sota i Eduardo Aznar, van inaugurar en 1917 els Alts Forns del Mediterrani. El programa va narrar com era el lloc on fa un segle es va inaugurar una de les principals siderúrgies de l'Estat, “un lloc on solament hi havia quatre casetes de pescadors”.

 

Quan Ramón de la Sota va començar a poblar Port de Sagunt, va crear cases per als obrers, cooperatives, així com la construcció en 1924 d'una rèplica de la Basílica Nostra Senyora de Begonya com a parròquia d'aquest nou poble. De fet en el padró municipal hi ha 155 Begonyes, segons van comentar en “Nunca serás tan joven”.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet