Versió per a imprimir

Elisa Beni reflexiona sobre credibilitat i transparència en la conferència organitzada per Diputació

  • L'última conferència del primer semestre, es va celebrar ahir dijous, amb el nom 'La justícia desvestida: de la falta de transparència a la falta de credibilitat", de la mà de la periodista Elisa Beni
  • 'Transparència, Governança i Mitjans de comunicació' ha reunit a professionals rellevants com Ana Pardo de Vera, Jesús Maraña i Jesús Cintora
Imagen
08/06/2018

La Diputació de València, a través de la Delegació de Transparència i Govern Obert que encapçala el diputat Berto Jaramillo, fa una pausa en el cicle de conferències sobre 'Transparència, Governança i Mitjans de comunicació' iniciat el passat mes de març, en el qual periodistes de relleu han analitzat i debatut sobre grans temes d'interés en l'àmbit nacional lligats a la transparència en els mitjans de comunicació i a la participació ciutadana.

 

L'última de les convidades d'aquest semestre ha sigut la popular periodista i escriptora, Elisa Beni, que ha participat al costat del diputat Berto Jaramillo i la cap del servei de Transparència, Malena Ramírez en unes jornades que, en paraules del diputat pretenen "crear una vertadera cultura de govern obert i apoderament de la ciutadania".

 

Elisa Beni va abordar el tema de "La justícia desvestida: de la falta de transparència a la falta de credibilitat". Durant el col·loqui, la periodista va tractar temes com el Pla de Transparència Judicial i l'aflorament de dades en l'administració de justícia sobre el qual opina que "encara es transparenta poc". Així mateix va plantejar la necessitat que es publiquen les declaracions patrimonials dels membres de la carrera judicial. Per a la periodista "hauria d'haver-hi un registre de jutges i magistrats, si de debò la justícia cerca transparència i imparcialitat", tal com va declarar durant el seu discurs.

 

Segons Beni, el gran repte que té el periodisme és fer accessible i comprensible la informació que es produeix en l'administració de justícia: "el gran repte és aconseguir que la ciutadania entenga com es fa justícia, i per a açò, s'ha de saber com funciona", va comentar la periodista.

 

Sobre aquestes línies també va abordar el tema de pressions directes i indirectes i pressions dels mitjans que dificulten en gran manera la transparència, a més de la "paradoxa democràtica" que contraposa transparència i protecció de drets, ja que hi ha parts que han de quedar reservades; la protecció de dades és imprescindible, en cas contrari, "la gent se sent menys segura per a col·laborar", ha declarat la professional dels mitjans.

 

A pesar que la periodista creu que vivim el "pitjor moment de la democràcia de la justícia", donada la gran falta de credibilitat, la dubtosa independència i imparcialitat i les males pràctiques, "el sistema no està corromput del tot", encara que recalca que "cap sistema judicial està preparat per a aquests nivells de corrupció".

 

'El públic com a tercer membre'

 

Una vegada més, el contingut d'aquestes conferències s'ha plantejat com un format obert, en el qual el públic assistent constitueix el 'tercer membre'. Per açò, des de l'àrea de Transparència i Govern Obert s'ha plantejat un model en el qual la ciutadania ha gaudit d'un paper protagonista i ha pogut co-participar en el desenvolupament de la conferència, donant-li veu i l'oportunitat de plantejar qüestions.

 

En aquest sentit, Elisa Beni, va plantejar algunes preguntes per a tractar de debatre amb els assistents. Per a l'analista política hi ha dos tipus de justícia: la que s'aplica en els processos dels ciutadans i ciutadanes "que malgrat ser poc àgil és bastant independent" i la justícia que es tapa amb el poder, que fa "reclinar el sistema i portar a manipulacions". Finalment, Elisa Beni va llançar una pregunta a l'auditori: "Qui controla al Tribunal Suprem?".

 

La participació d'Elisa Beni ha sigut l'última del semestre, dins d'aquest cicle de conferències de 'Transparència, Governança i Mitjans' que ha congregat a diversos professionals de la informació durant els últims mesos.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet