Versió per a imprimir

Els adolescents copen la demanda de cursos de prevenció de droga que ofereix la Diputació

  • Després de conèixer la situació de la mà de monitors, professors i estudiants, la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, anuncia que es va a ampliar el Programa d'Activitats Preventives
  • Els joves i adolescents creuen saber molt sobre les drogues però només tenen alguna idea pels comentaris dels amics
Imagen
14/11/2015

La Diputació de València s'acosta als joves dels municipis a través d'activitats del Programa d'Activitats Preventives, que s'emmarca en el V Pla provincial de prevenció de drogodependències i altres trastorns addictius (2014-2016). Després de l'experiència obtinguda, una de les conclusions més importants és que joves i adolescents són els principals destinataris dels cursos que demanen els ajuntaments a la Diputació.


La diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, per a conèixer de primera mà la valoració de les activitats que s'estan duent a terme, ha estat aquesta setmana en l'Institut de Puçol on varis


grups d'entre 12 i 15 anys han assistit a la xarrada sobre cànnabis impartida per una educadora social, que els ofereix la informació sobre les conseqüències per a la seua salut del consum de substàncies addictives.


Els alumnes intervenen en tot moment preguntant per determinades drogues i aspectes legals de compra i consum de les mateixes.


Mercedes Berenguer ha comentat amb els professors presents que “el que pretén el programa que oferim és la formació dels xavals, que coneguen què són les drogues i com han de desenvolupar la seua relació amb altres persones a l'hora d'estar en un grup i prendre la decisió adequada en temes d'addicció”.


“El fet de venir a l'institut és perquè els programes són molt patits en el paper, però volem parlar amb els professors, psicòlegs i els pares per a saber com és la recepció d'aquest programa i el que estic veient és la necessitat d'ampliar-ho i anem a fer-ho”.


Mercedes Berenguer ha asseverat que “el treball de la Diputació és estar braç a braç amb els ajuntaments per a oferir el que ells no poden sufragar o gestionar de manera directa, com és el cas de les unitats d'informació de drogodependències en municipis de menys de 20.000 habitants. Per açò des de l'Àrea de Benestar Social posem tots els mitjans perquè cap veí de cap municipi es quede sense est o un altre servei social”.


Les drogues vistes per professors i alumnes


El vicedirector de l'institut de Puçol, Nacho Pont, comenta que “fa anys que l'ajuntament ens va oferir entrar en contacte amb la Diputació per a sol·licitar aquestes xarrades. Nosaltres ja hem detectat la falta d'informació que té els alumnes sobre les drogues, pensen que saben molt però solament tenen alguna idea pels comentaris dels amics”


En conseqüència, “la transmissió de coneixements és molt limitada i els problemes físics o legals els desconeixen totalment. Per açò valorem molt positivament aquestes xarrades, a les quals els alumnes assisteixen fins i tot voluntàriament en més d'una ocasió”


Pont assenyala que un dels motius principals per a sol·licitar aquestes xarrades és la inquietud dels pares que els fan arribar a través de les Ampas.


Els alumnes tracten aquest tema directament amb l'Educadora Social, Soledad Martínez, encarregada de la Diputació del curs de Foment d'hàbits de vida saludables.


Martínez manifesta que els joves “reaccionen de forma positiva a les xarrades perquè és un tema que els concerneix. Saben molt però no saben si és veritat o no, per açò pregunten molt i són tan receptius”.


“Un dels aspectes que més crida l'atenció és que tinguen tanta informació però han d'aprendre a diferenciar la que és certa de la qual és un mite” aclareix l'educadora.


“La globalització va fer que es normalitzara el consum de tabac i alcohol i ara està passant amb la marihuana. Que algú consuma cànnabis no fa que se li catalogue com a drogoaddicte perquè està en el carrer i el


que sorprèn és el contrari, perquè no està integrat en el propi de l'edat que és voler provar”, diu Soledad Martinez que està passant en la societat.


Martinez afirma que “l'objectiu és explicar informació certa del consum de drogues, de com afecta a l'organisme, els aspectes legals de les substàncies i que els menors no normalitzen els consums com alguna cosa necessari del dia a dia o un requisit per a divertir-se”.


Programa en contínua evolució


Els Programes d'Activitats Preventives de la Diputació, es dissenyen anualment amb la finalitat d'enfortir el teixit social, mitjançant actuacions de sensibilització, formació i participació que afavorisquen la reducció d'hàbits de consum de substàncies tòxiques entre la població.


El Programa Provincial en 2015 s'estructura en accions preventives dirigides a famílies, joves i agents comunitaris, que conjuminen l'experiència adquirida durant aquests anys, aportant als municipis una variada oferta temàtica en matèria preventiva, basada en la qualitat dels continguts, en l'adaptabilitat a les necessitats i demandes poblacionals i a la constant actualització de les xarrades.


En les diferents avaluacions destaca que la major part de les activitats sol·licitades enguany pels municipis són per a adolescents i joves, a causa de la importància que en el desenvolupament personal té a aquestes edats l'educació per a la salut, les emocions, els hàbits i habilitats socials, i que coneguen des d'edats ben primerenques, els efectes i riscos del seu consum.

Mercedes Berenguer
Mercedes Berenguer
Natxo Pont
Natxo Pont
Soledad Martínez
Soledad Martínez
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet