Versió per a imprimir

Els experts en l'obra de Lluís Vives veuen en l'Europa que va pensar el filòsof valencià el futur de la Unió

  • L'àrea de Projectes Europeus de la Diputació impulsa la constitució d'un consorci que ajudarà als joves europeus a afrontar els reptes del segle XXI de la mà d'un dels primers europeistes
  • La corporació provincial, l'Escola de Filosofia de l'Ateneu, l'institut d'estudis culturals Torre del Virrey i les universitats de Torí, Lovaina i Opole són els membres fundadors del consorci
Imagen
25/10/2018

En el llegat de l'humanista i filòsof valencià Lluís Vives pot trobar-se el germen de la constitucionalitat de l'Europa del segle XXI. Així ho creuen experts com els professors Gilbert Maurice Tournoy, Krzysztof Piotr Skowroński i Gianluca Cuozzo, de les universitats de Lovaina, Opole i Torí respectivament. Aquests centres universitaris de Bèlgica, Polònia i Itàlia són membres fundadors d'un consorci que, impulsat per la Diputació de València amb la col·laboració de l'Ateneu i l'institut d'estudis La Torre del Virrey, vol europeïtzar els jóvens del continent per a garantir el futur de la Unió.

 

La constitució del Consorci Europeu Lluís Vives s'ha oficialitzat durant el seminari que aquests dies acull la Diputació sobre la figura del filòsof valencià, i és el primer d'una sèrie de trobades que tindran lloc en diferents punts d'Europa amb la intenció de sumar ens públics i col·lectius socioculturals que contribuïsquen a la formació de diferents generacions d'europeus sobre la figura d'un dels primers europeistes.

 

La Diputació aposta així per la Filosofia com a «eina de coneixement imprescindible per a transmetre als jóvens valors amb els quals puguen afrontar els reptes del segle actual, una eina a la qual no s'ha de renunciar des de les aules dels nostres col·legis, els nostres instituts i les nostres universitats», segons ha manifestat durant l'obertura del seminari el diputat de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes.

 

Per la seua banda, Antonio Llastra, doctor en Filosofia i seguidor de la doctrina de Vives, ha recordat que l'humanista valencià ja alertà que la separació dels països europeus seria un error. «En l'Europa que Vives va pensar ja estava el germen de la Unió Europea, que hui viu un moment convuls i ha de fer front a una crisi d'identitat amb un futur incert», ha dit el professor universitari i responsable de l'Observatori d'Estudis Culturals de La Torre del Virrey.

 

Finançament europeu

El Consorci Europeu Lluís Vives contempla en el seu full de ruta internacionalitzar i donar visibilitat a l'obra de l'humanista nascut a la fi del segle XV, coetani de Thomas More i Erasme de Rotterdam, entre altres. Els coneixements de Vives «es poden aplicar perfectament als reptes que té la societat actual», considera Nofuentes, responsable de l'Àrea de Contractació i Projectes Europeus, que ha impulsat aquest projecte formatiu.

 

Mig centenar de persones, entre les quals es troben principalment professors de Secundària, a més de sociòlegs, periodistes, advocats, estudiants i docents de diferents disciplines acadèmiques, s'han inscrit en aquest seminari enfocat a la societat civil, que té lloc fins a aquest dijous en diferents espais de la Diputació de València, com el pati de la Scala o el Saló de Reines.

 

El consorci Lluís Vives opta també a diferents línies de finançament europeu tenint en compte la intenció de formar la ciutadania del continent en els principis sobre els quals ha de cimentar-se la convivència i el futur de la Unió.

Els experts en l'obra de Luis Vives es reunen en València
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet