Versió per a imprimir

Els plans generals de quaranta-cinc municipis de la província es coordinen en la Diputació

  • Estivella, Albalat de la Ribera i Museros són els darrers ajuntaments que reben l'assistència tècnica de la Diputació
  • El Servei d'Assessorament i Assistència Municipal, que dirigeix la diputada Conxa García, s’encarrega d’adjudicar els treballs de redacció i coordina tècnics municipals i redactors
Conxa Garcia Pleno Diputación foto_Abulaila (19).JPG
13/08/2016

La Diputació de València prestarà assistència tècnica als municipis d'Estivella (Camp de Morvedre), Museros (Horta Nord) i Albalat de la Ribera (Ribera Baixa) per a redactar els seus plans generals, tant dels plans estructurals com els d’ordenació detallada, documents que els permetran deixar arrere un planejament urbanístic basat en normes subsidiàries i definir les seues bases de creixement per als pròxims vint o trenta anys.


Amb aquestos, són ja quaranta-cinc els municipis de la província de València a què el Servei d'Assessorament i Assistència Municipal, dirigit per la diputada Conxa Garcia, està prestant assistència tècnica per a l'elaboració dels seus plans generals.

 

«El nostre objectiu principal és cobrir els treballs tècnics que els ajuntaments no tenen capacitat d'assumir per falta de personal i recursos» —ha declarat la diputada. Conxa Garcia ha afegit que la nova Diputació «es bolcarà amb tots ells per a preparar i tramitar professionalment i àgilment les soŀlicituds d'assistència tècnica que requerisquen».

 

El pla general és el document que preveu les possibilitats de creixement d'un municipi en els àmbits urbanístic, turístic i industrial. Per tant, és un instrument bàsic sense el qual no és possible el desenvolupament de la localitat —tal com explica José Luis Romero, tècnic del Servei d'Assistència Tècnica a Municipis. La seua elaboració, no obstant això, és un procés complex i llarg que requereix la implicació coordinada d'un equip de professionals experimentats que ajude a encaixar les previsions i els desitjos dels ajuntaments amb les exigències legals en matèria d'urbanisme i medi ambient vigents en cada moment. Una prova d'aquesta complexitat és que, els darrers deu anys, s'han aprovat tan sols deu plans generals en la província de València, només un els darrers tres anys. Per aquesta raó, el paper coordinador de la Diputació resulta fonamental, sobretot per als municipis més xicotets, ja que la professionalitat i l’experiència acumulada durant anys pels tècnics provincials els permet prestar un assessorament valuós als ajuntaments i exercir de mediadors qualificats entre aquestos i els equips redactors.

 

Així doncs, l'assistència tècnica de la Diputació consisteix en la contractació de l'equip redactor, la coordinació dels treballs per un arquitecte provincial i, en el cas dels municipis de menys de 5.000 habitants (com Estivella o Albalat de la Ribera), l'assumpció del 40% del cost del pla general. De l'import que han d'abonar els ajuntaments, només el 10% s'aporta al principi, i es deixa el 90% restant per al moment en què el pla general estiga completament acabat, cosa que suposa un avantatge afegit per als ajuntaments. I és que l'elaboració d'un pla general suposa un alt cost econòmic per als ajuntaments, i convé preveure’l i planificar-lo durant el temps que dure l’elaboració. Concretament, els darrers concursos publicats per a contractar els treballs de redacció contemplen un import màxim d'adjudicació de 150.000 euros per a cada treball, i el termini màxim d'execució de sis anys, pròrrogues incloses, encara que pot haver-hi casos puntuals en què el temps fins a aconseguir l'aprovació final del pla es prolongue un poc més.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet