Versió per a imprimir

Els ponts de ferro fan escala a Algemesí després d'exhibir-se en la Setmana de l'Enginyeria de la UPV

  • El titular de Carreteres, Pablo Seguí, presenta en el Consorci de la Ribera l'exposició itinerant dela Diputació de València que commemora el centenari d'aquestes infraestructures
  • La mostra arribarà a principis d'abril a Albalat de la Ribera, on romandrà fins al dia 23, abans de tornar a València
Imagen
01/04/2018

El diputat de l'àrea de Carreteres, Pablo Seguí, ha presentat en la seu del Consorci de la Ribera, a Algemesí, l'exposició itinerant ‘Ponts de ferro de la Ribera del Xúquer: cent anys unint pobles’, que commemora el centenari d'aquestes infraestructures, quatre d'elles propietat de la Diputació de València.

 

Acompanyat per l'alcaldessa d'Algemesí, Marta Trenzano, el president del Consorci de la Ribera, Óscar Navarro i el comissari de l'exposició, José Manuel Fernández, el diputat de Carreteres ha tornat a recórrer la mostra, exposada en la seu del Consorci de la Ribera a Algemesí, on podrà visitar-se fins a dimarts que ve 3 d'abril abans que emprenga marxa a la seua pròxima destinació, Albalat de la Ribera.

 

La principal singularitat de l'exposició en Albalat de la Ribera és que es mostrarà una maqueta del pont de doble arc atirantado d'aquest municipi. Més tard, la mostra serà exposada a València amb motiu del Congrés de Carreteres Vyodeal, on romandrà 3 dies.

 

Aquesta exposició itinerant “naix de la voluntat de la Diputació de col·laborar amb els municipis valencians alhora que unir-los i vertebrar el territori”, ha manifestat el responsable de Carreteres durant la presentació en el municipi de La Ribera Alta.

 

Els ponts de ferro de La Ribera porten més de cent anys unint municipis i persones. El titular de Carreteres, Pablo Seguí, ha assegurat que la Diputació “té molt clara la seua responsabilitat de mantenir aquests ponts en el millor estat possible i garantir la seua conservació i manteniment”. En el cas del pont Alfonso XIII de Fortaleny, després de la renovació comptarà amb nova via ciclopeatonal amb la seguretat necessària per a ciclistes i vianants dins de l'aposta de la Diputació per la mobilitat sostenible”, ha manifestat el diputat durant la presentació.

 

El de Fortaleny no és l'únic pont de ferro de la Ribera de titularitat provincial; també ho són els ponts de Gavarda, Albalat i Riola, que al costat dels d'Alzira i Cullera completen la nòmina de protagonistes d'acer de l'exposició promoguda per l'àrea de Carreteres que dirigeix Seguí, i que recorrerà tots aquests municipis. En paraules del diputat, “aquestes construccions d'entre finals del segle XIX i principis del segle XX tenen un alt valor patrimonial i històric i han revolucionat les comunicacions en La Ribera, que ens ha portat a retre'ls homenatge amb aquesta exposició, al mateix temps que seguim treballant cada dia en la seua conservació, amb actuacions tan importants com la del pont Alfonso XIII de Fortaleny, sempre que són necessàries”.

 

Joies del patrimoni valencià

 

Els sis ponts que s'inclouen en l'exposició estan considerats joies del patrimoni valencià. El més antic és el de Sueca-Riola, inaugurat el 17 d'abril de 1900. Va ser també el primer a reconstruir-se, ja que la rehabilitació duta a terme en 1988 va substituir tota la seua estructura original, de la qual, en l'actualitat, només queden les pilastres de suport.

 

Cinc anys més tard, el 15 d'agost de 1905, s'obria a la circulació el pont de ferro de Cullera, que passava d'aquesta manera a substituir a l'antic pont de barques. A Fortaleny es troba el Pont Alfonso XIII, un dels ponts més singulars de tot el territori valencià a causa de la seua disposició asimètrica, que li confereix una particular silueta. Va ser inaugurat el 7 de maig de 1916.

 

El pont de Gavarda, el primer dels tres inaugurats en 1917, va servir per a substituir a la Barca del Rei, que era l'única alternativa amb la qual durant més d'un segle explicaven els viatgers del Camí Reial de Madrid per a creuar el Xúquer. Es tracta d'un pont de 70 metres de llum que el passat mes d'octubre va complir els seus 100 anys.

 

A Albalat de la Ribera està el pont més singular a simple vista, ja que va ser construït amb una estructura de dos arcs en lloc d'un, a causa de l'alta distància a salvar i que va portar a generar dos trams de 40 metres i mitjà cadascun. Finalment, el pont de ferro d'Alzira, va ser inaugurat el 16 de desembre de 1917 per a substituir al medieval de Sant Gregori.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet