Versió per a imprimir

Els reptes dels governs provincials segons Jorge Rodríguez

  • El present i el futur de les diputacions passa per incrementar-ne el grau de coneixement, introduir criteris objectius en la gestió i acabar amb el ‘galimaties’ del repartiment de competències a nivell estatal
_MG_0626_1.JPG
21/11/2016

Un major coneixement, un canvi de paradigma i un nou repartiment competencial que acabe amb el galimaties institucional que presenta les diputacions com a eix de les duplicitats i per tant com les administracions prescindibles en l'organigrama estatal. Són els grans reptes dels governs provincials —segons ha considerat el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, en el marc de la 2a Conferència de Presidents de Governs Provincials, que s’ha celebrat a Badajoz.

 

Sobre la base de l'equilibri entre territoris i el dret a viure on cada ciutadà decidisca, Rodríguez té clar que, per davant del nom de la institució que gestione aquestos recursos d'origen estatal, és fonamental que existisca eixe ens que garantisca els serveis bàsics als municipis, especialment als de menys de 5.000 habitants. «Tant de bo el problema d'Espanya foren només les diputacions, però, per desgràcia, l'absurd del repartiment competencial és molt més ampli».

 

El màxim responsable de la Diputació de València ha exposat la seua visió del futur d'aquestos governs intermedis en presència dels dirigents de les diputacions, cabildos i consells insulars d'Espanya reunits en la Diputació de Badajoz, una visió que passa per un «traspàs progressiu de competències», i, en últim terme, per una reforma constitucional que «determine de forma clara les responsabilitats i funcions de cadascuna de les institucions de l’Estat».

 

En paraŀlel a eixos canvis, que requereixen un quòrum polític que en l'actualitat és complicat aconseguir, Jorge Rodríguez remet als reptes exposats a Badajoz. En primer lloc, l'esforç per fer conéixer als ciutadans «els serveis que presten les diputacions i a qui arriben, ja que és difícil que ens vullguen si no ens coneixen» —ha dit el president. La segona qüestió de què parla Rodríguez és el canvi de paradigma en la gestió d'aquestos governs provincials, que, en el cas de la Diputació de València s'ha posat de manifest amb la introducció de «criteris objectius en els plans provincials, que han acabat amb la llosa del caciquisme». L'aposta és seguir treballant per una administració «cada vegada més clara, transparent i objectiva i superar com més prompte millor la mala reputació que ens impedeix avançar al ritme que voldríem». El tercer dels reptes passa pel nou repartiment competencial que reivindica Jorge Rodríguez, una estratègia a nivell estatal que ha de resoldre el galimaties en la gestió de les institucions i evitar absurds com que un tram de carretera xicotet depenga de quatre administracions diferents. En aquesta línia, Rodríguez proposa que les diputacions han de prestar «menys serveis a grans ciutats i més als municipis, especialment als xicotets». El president de la Diputació afig un quart repte enfocat a la interacció dels responsables dels governs provincials amb els seus partits: «moltes vegades, els candidats destaquen en les campanyes electorals el paper d'aquestes institucions, però hem d'alçar la veu i aconseguir que el paper de les diputacions i la seua importància per als municipis estiga present en els òrgans de decisió dels partits periòdicament».

 

* Hi ha imatges de vídeo disponibles en el FTP de la Diputació de València.

El president Jorge Rodríguez en la Conferència de Presidents de Governs Provincials a Badajoz
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet