Versió per a imprimir

Estivella desenvoluparà el seu pla general amb l'ajuda de la Diputació

  • La redacció del pla general ha eixit a concurs públic per 150.000 euros i un termini màxim d'execució de sis anys
  • El Servei d'Assessorament i Assistència Municipal, que dirigeix la diputada Conxa García, s’encarrega d’adjudicar els treballs de redacció i coordina tècnics municipals i redactors
PSOE_Conxa García foto_Abulaila_ (5).JPG
24/08/2016

La Diputacióde València prestarà assistència tècnica al municipi d'Estivella per a redactar el seu pla general, tant l’estructural com el d'ordenació detallada, documents que permetran deixar arrere un planejament urbanístic basat en normes subsidiàries i definir les bases de creixement del municipi per als pròxims vint o trenta anys.

 

La Diputacióva publicar el mes de juliol passat el procediment obert per a contractar els treballs de redacció, l'import màxim dels quals és de 150.000 euros i el termini màxim d'execució, de sis anys, amb les pròrrogues incloses.


L'alcalde d'Estivella, Rafael Mateu, ha explicat que les normes subsidiàries actuals «estan completament obsoletes i no aconsegueixen donar resposta a les necessitats actuals del municipi ni als problemes que van sorgint». Fa vora nou anys, l'Ajuntament d'Estivella va intentar desenvolupar un pla general, «i vàrem arribar fins i tot a la fase de concert previ, però els canvis legislatius en matèria urbanística el van deixar obsolet i ara hem de tornar a començar» —ha dit Mateu. Davant aquesta situació, l’alcalde d'Estivella ha recordat que un municipi com aquest «no podria afrontar ni tècnicament ni econòmicament un tema tan complex si no fóra per la coŀlaboració de la Diputació de València».

 

En aquest municipi del Camp de Morvedre, el pla general i les previsions de creixement futur estaran condicionats per estar part del seu terme dins del Parc Natural de la Serra Calderona. 


La complexitat dels plans generals


El pla general és el document que preveu les possibilitats de creixement d'un municipi en els àmbits urbanístic, turístic i industrial. Per tant, és un instrument bàsic sense el qual no és possible el desenvolupament de la localitat —tal com explica José Luis Romero, tècnic del Servei d'Assistència Tècnica a Municipis. La seua elaboració, no obstant això, és un procés complex i llarg que requereix la implicació coordinada d'un equip de professionals experimentats que ajude a encaixar les previsions i els desitjos dels ajuntaments amb les exigències legals en matèria d'urbanisme i medi ambient vigents en cada moment. Una prova d'aquesta complexitat és que, els darrers deu anys, s'han aprovat tan sols deu plans generals en la província de València, només un els darrers tres anys. Per aquesta raó, el paper coordinador de la Diputació resulta fonamental, sobretot per als municipis més xicotets, ja que la professionalitat i l’experiència acumulada durant anys pels tècnics provincials els permet prestar un assessorament valuós als ajuntaments i exercir de mediadors qualificats entre aquestos i els equips redactors.

 

L'assistència tècnica de la Diputació consisteix en la contractació de l'equip redactor, la coordinació dels treballs per una arquitecta provincial i, en el cas dels municipis de menys de 5.000 habitants, com Albalat de la Ribera, l'assumpció del 40% del cost de la redacció del pla general.

 

De l'import que han d'abonar els ajuntaments, només el 10% s'aporta al principi, i es deixa el 90% restant per al moment en què el pla general estiga completament acabat, cosa que suposa un avantatge afegit per als ajuntaments.

 

Quaranta-cinc plans generals en la província
En l'actualitat, el Servei d'Assessorament i Assistència Municipal, que dirigeix la diputada Conxa García, està prestant assistència tècnica per a elaborar els plans generals de quaranta-cinc municipis de la província de València.

 

«El nostre objectiu principal és cobrir els treballs tècnics que els ajuntaments no tenen capacitat d'assumir per falta de personal i recursos, i la nova Diputació es bolcarà amb tots ells per a preparar i tramitar professionalment i àgilment les soŀlicituds d'assistència tècnica que requerisquen» —ha declarat García.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet