Versió per a imprimir

Jorge Rodríguez inaugura l'exposició de Gomis, el valencià que va compondre l'Himne de Riego

  • El president de la Diputació, acompanyat pel director del MuVIM, Rafael Company, i el comissari de la mostra, Ignasi Gironés, reivindica la figura del músic d'Ontinyent en el seu 225é aniversari
  • «Les ciutats del músic» es pot visitar en el ‘hall’ del MuVIM fins al 23 d'octubre, quan la mostra itinerant viatjarà a Madrid
  • José Melchor Gomis compongué òperes que van competir amb les de Rossini en les primeries del segle XIX a París i himnes militars i patriòtics, com el que es va convertir en una icona nacional durant la Segona República
Imagen
15/09/2016

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha inaugurat aquest dijous l'exposició «Les ciutats del músic», que es podrà visitar en el hall del MuVIM fins al proper 23 d'octubre i arreplega la història i la producció musical de José Melchor Gomis, un dels músics valencians més universals.

 

En paraules de Jorge Rodríguez, «tenim l'obligació de ser transmissors de la nostra història i la nostra cultura a les noves generacions». El president de la Diputació i alcalde d'Ontinyent, que va declarar en l'Ajuntament de la capital de la Vall d'Albaida l’Any Gomis amb un ventall d'activitats sobre la figura del músic valencià, ha considerat que el 225é aniversari de Gomis és «una oportunitat única per a recuperar la seua memòria, posar-la en valor i mostrar les seues obres a tota la població, des dels xiquets fins als majors».

 

El president de la Diputació ha estat acompanyat pel director del MuVIM, Rafael Company, i el comissari de la mostra, Ignasi Gironés, que han coincidit amb Rodríguez en reivindicar la figura de Gomis com la d'un dels artistes valencians més iŀlustres, a pesar que el seu grau de coneixement no arriba al d'alguns dels seus coetanis.

 

«El més important d'aquesta exposició és començar a descobrir un músic valencià desconegut pel gran públic, capaç de compondre òperes que van competir amb les de Rossini a París a primeries del segle XIX», ha explicat el comissari de la mostra, Ignasi Gironés, que també ha destacat els himnes patriòtics i militars de Gomis, entre ells l'Himne de Riego, que convertí en emblema nacional durant la Segona República.

 

Aquesta producció d'himnes patriòtics tingué lloc els anys que José Melchor Gomis passà a Madrid després dels seus primers passos musicals a València. La inclinació política de l'autor acabaria portant-lo a un exili a París i Londres que donà un nou gir a la seua carrera i convertí el músic d'Ontinyent en un autor polifacètic que sempre serà recordat com el creador del primer himne oficial d'Espanya.

 

La mostra del MuVIM recorre la vida i l'obra de Gomis a través de la itinerància per les ciutats on visqué i va treballar, i consta d'una sèrie de panells expositius en què es descriu i escenifica el pas del músic per eixes cinc ciutats, d'Ontinyent a París, amb la possibilitat d'escoltar quatre de les peces compostes per Gomis, entre elles l'Himne de Riego.

 

«Les ciutats del músic» recorre la vida i la producció musical d'un valencià iŀlustre a qui li concediren la Legió d'Honor francesa al final de la seua carrera.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet