Versió per a imprimir

Jorge Rodríguez a Magúncia: «Les Falles són patrimoni de València, les comarques i la humanitat»

  • El president de la Diputació participa amb el regidor de Cultura Popular de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, en unes jornades europees sobre patrimoni efímer en vespres de la declaració de la UNESCO
  • Rodríguez porta la veu de les comissions falleres de la província a terres alemanyes i es compromet a impulsar un estudi per a determinar l’impacte econòmic real de la festa en la província
MAINZ 2.JPG
10/11/2016

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha manifestat aquest dijous en la ciutat alemanya de Magúncia que «les Falles són patrimoni de València, les comarques i la humanitat» durant la seua intervenció en un congrés sobre art efímer finançat per la Comissió Europea, al qual l’han convidat la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i l’Associació d’Estudis Fallers, els socis valencians del projecte Carnval.

 

Carnval és una iniciativa amb dimensió europea que ha posat en comú distintes manifestacions festives d'Espanya, Alemanya, Itàlia i Portugal amb el fil argumental del patrimoni efímer de què formen part les Falles, exponent valencià del projecte. El recorregut de Carnval, que s’obrí fa dos anys analitzant les lectures satíriques d'aquestes manifestacions festives, conclourà el pròxim mes de març amb la visita de la comitiva europea a les falles de València i Gandia.

 

Al llarg del camí recorregut pels impulsors i els socis del projecte, que han posat el seu gra d'arena en la suma d'esforços per a aconseguir eixa declaració de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat, s'han abordat altres assumptes d'interés, com la patrimonialització de la festa i la seua presència en museus i publicacions, l'impuls turístic o el retorn econòmic, sobre el qual també s'ha parlat en aquest taller de Magúncia, en el qual han participat el president de la Diputació i el regidor de Cultura Popular i Festiva de l'Ajuntament de València, Pere Fuset.

 

Jorge Rodríguez ha parlat sobre eixe retorn econòmic, que «encara que parega increïble, mai no s'ha arribat a quantificar detalladament amb un estudi en profunditat sobre l'impacte de la festa en els sectors a què arriba». El president de la corporació provincial s'ha compromés a impulsar aquest estudi d'impacte econòmic en resposta a la soŀlicitud de les juntes locals falleres de la província, les quals féu partícips de la seua visita a Magúncia.

 

Rodríguez ha insistit a Alemanya en el caràcter vertebrador de les Falles i el seu potencial com ambaixadores socials en temes sensibles, com la lluita contra la violència de gènere, i ha posat com a exemple la campanya del banderí amb el lema «No a la violència de gènere» que la Diputació va plantar en tots els monuments de la província com a requisit per a concedir a les comissions les ajudes tradicionals a la festa.

 

En eixa dinamització social i el retorn econòmic s'ha basat el president provincial per a explicar la necessitat que les administracions públiques invertisquen en política festiva. «Més enllà de la identitat i la riquesa social que garanteixen aquestes celebracions, hem de destinar recursos econòmics i materials per a desenvolupar i difondre una festa com les Falles, que en realitat és una indústria que fa una aportació gens menyspreable al producte interior brut valencià, amb una repercussió directa en sectors com el de la música, la pirotècnia, la indumentària i la restauració, entre altres».

 

El president de la Diputació ha insistit que les Falles «són una festa amb fortes arrels en els principals municipis de la província, no només en la capital», i com a mostra ha dit que la mitat de les comissions falleres estan en les comarques valencianes. Jorge Rodríguez també ha destacat que la Diputació no només ajuda les Falles, sinó també el fenomen sociocultural que les envolta: des de les subvencions a les bandes de música per a millorar els seus locals d'assaig i les seues seus i adquirir nous instruments fins al pagament d'espectacles pirotècnics.

 

Finalment, Rodríguez ha recordat que la Diputació destinarà una partida extraordinària per a finançar actes fallers de celebració de la declaració de la UNESCO si aquest organisme internacional acaba reconeixent les Falles com a Patrimoni de la Humanitat.

 

El projecte Carnval, després del seu pas per Alemanya, tindrà la pròxima cita el gener en Fitur, la prestigiosa fira del turisme que se celebra a Madrid. Serà la cita prèvia de la cloenda del projecte, que està prevista per a la setmana fallera del 2017 amb visites a València i Gandia, on els socis de Carnval coneixeran les falles de València i la província.

 

Vicent Guerola, coordinador del projecte, ha agraït la seua participació a Jorge Rodríguez i ha posat en valor l'aportació de la institució a la festa: «La Diputació estimula eixe món cultural que envolta les Falles».

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, a Magúncia
El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, a Magúncia
El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, a Magúncia
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet