Versió per a imprimir

Josep Bort: «Els ecosistemes forestals del nostre territori poden i han de ser aprofitables sota criteris de sostenibilitat»

  • El diputat de Medi Ambient ha estat l’encarregat de clausurar el curs sobre eines d’innovació, sostenibilitat i màrqueting en la gestió responsable dels boscos, organitzat per la Asociación Española para la Sostenibilidad Forestal en el marc del projecte 'Innova en Verde'
Imagen
07/02/2018

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, s’ha mostrat convençut de que existeixen oportunitats per tal de rendibilitzar i aconseguir un aprofitament dels espais mediambientals del territori valencià. «Els ecosistemes forestals de les comarques valencianes poden i han de ser aprofitables sota criteris de sostenibilitat ambiental, social i econòmica», ha afirmat el responsable de l’Àrea de Medi Ambient durant la seua intervenció a l’acte de cloenda del curs ‘Aplicación de los requisitos normativos de EUTR y certificación en la cadena de valor de los bosques’, organitzat per la Asociación Española para la Sostenibilidad Forestal en el marc del projecte Innova en Verde.

 

En una jornada destinada a aprofundir en el coneixement d’eines d’innovació, sostenibilitat i màrqueting en la gestió responsable dels boscos i la seua cadena de subministrament, Josep Bort ha aprofitat l’ocasió per a referir-se a «les polítiques valentes» que es vénen posant en pràctica des de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, amb l’objectiu de «revertir la situació d’abandonament de les muntanyes i la manca generalitzada de política forestal que ens vàrem trobar per part dels anteriors responsables públics». Com a mostra, Bort ha citat el comunicat emès per la Word Wide Foundation (WWF) en 2012, en el qual s’apuntava que els incendis registrats al territori valencià «són conseqüència de dècades d’abandonament rural i falta de gestió forestal».

 

Aquest canvi de paradigma en les polítiques mediambientals s’ha fonamentat, segons Bort, en tres eixos. «Hem canviat la forma de mirar la natura, evitant el seu abandonament i aportant lectures més enriquidores que foren capaces de conjugar la conservació amb l’aprofitament». Així mateix, «s’ha treballat en destinar més recursos a la prevenció, per tal d’invertir menys en extinció». I en paral·lel, «s’han incrementat els esforços per garantir les oportunitats econòmiques als pobles d’interior, mitjançant iniciatives diferencials i adaptades a les característiques de cada entorn», ha explicat Josep Bort.

 

El conjunt d’aquestes mesures, «contribueixen a que els ecosistemes forestals siguen rendibles, a través d’un aprofitament diferencial dels recursos naturals i respectuós amb la natura». I en aquest punt, ha incidit el diputat, «ens hem d’esforçar per desenvolupar models exemplars, a partir de l’ordenament efectiu dels recursos forestals, que permeten planificar els usos i la gestió de les nostres muntanyes, així com prevenir els incendis forestals i gestionar les emergències».

 

Eines al servei dels municipis

 

«Fruit del contacte amb el territori va nàixer la necessitat de dotar els municipis d’eines que els permeten atendre les seues particularitats», ha reconegut Josep Bort. I en aquest context s’inscriu la primera convocatòria de gestió forestal sostenible i prevenció d’incendis, impulsada en 2017 des de l’àrea de Medi Ambient, la qual, segons ha avançat el mateix Bort, «tindrà continuïtat aquest any i també en 2019». Es tracta, doncs, d’una convocatòria que premia clarament als municipis que aposten per la planificació forestal, els espais protegits i el desenvolupament de plans locals de prevenció d’incendis.

 

El diputat responsable de l’Àrea de Medi Ambient també ha avançat la intenció de recolzar la convocatòria de fons FEDER per al desenvolupament d’instal·lacions municipals per a l’ús tèrmic de la biomassa; el foment de la Certificació Forestal a les comarques valencianes; a més de donar suport a les clàusules de compra pública verda que recolzen la sostenibilitat forestal.

 

«Ens creiem el nostre territori i pensem que paga la pena treballar per la seua conservació i el seu aprofitament», ha conclòs Josep Bort. 

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet