Versió per a imprimir

Joves de la UPV porten a Boston un projecte per a millorar les varietats de plantes sense alterar la seua naturalesa

  • El diputat de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes, dóna suport a la iniciativa pel seu caràcter innovador i estudia la seua inclusió en el programa de beques de la Diputació
Bartolomé Nofuentes amb els jóvens de la UPV
09/10/2016

El diputat de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes, ha rebut en la Diputació als representants de l'equip de la Universitat Politècnica de València que el pròxim 26 d'octubre presentaran a Boston un projecte per a editar gens en plantes, mitjançant una eina que permetrà als agricultors millorar les varietats locals sense alterar la naturalesa del producte. 

La iniciativa competirà en el concurs de biologia sintètica IGEM 2016, organitzat pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) amb més de 300 equips de diferents universitats de tot el món i compta amb el suport de l'àrea que dirigeix Bartolomé Nofuentes, qui a més ha assegurat que HYPE-IT, com es diu el projecte, «podria rebre finançament europeu a través de l'Instrumente Pymes que en els pròxims mesos llançarà la Unió Europea». 

D'una altra banda, el component internacional i nou del projecte «és interessant per a incloure-ho en el programa La Dipu t'Eurobeca, de manera que altres joves valencians puguen participar en aquest tipus d'iniciatives», ha avançat el diputat de Projectes Europeus i responsable d'aquest programa de pràctiques de la Diputació. 

Sistema d'editat genòmic

HYPE-IT utilitza el revolucionari sistema d'editat genòmic CRISPR/Cas9, descobert per l'investigador alacantí Francis Mojica. Per a superar les barreres tecnològiques, de formació i econòmiques que dificulten l'ús d'aquest sistema, els joves de la UPV han creat un instrument de la grandària d'un maletí que farà les funcions d'un laboratori però podrà ser manejat directament en les cooperatives. 

Tal com han indicat els joves de l'equip, aquesta eina «permetrà l'obtenció de noves varietats de plantes amb característiques adequades per a augmentar la producció dels cultius i la seua qualitat alimentària, a més d'aconseguir productes més atractius per als consumidors al mateix temps que es redueixen el cost i els processos».

Un ordinador farà les funcions de laboratori portàtil i els tècnics i investigadors que tinguen una bona idea per a millorar les seues varietats, podran immediatament desenvolupar-la i traure el màxim rendiment als cultius.

Per a realitzar les proves d'aquesta tecnologia, els joves han utilitzat la varietat valenciana de l'arròs bomba. A causa que la longitud de la tija de la planta de l'arròs està controlada per una sèrie de gens, si són inactivats, impedeixen el creixement, deixant disponible per a la planta més energia per a crear més gra d'arròs i augmentat el rendiment del cultiu. Així mateix, els joves han volgut destacar que «no es tracta d'aliments transgènics perquè s'utilitzen els gens propis de la planta».

L'equip UPV iGEM 2016 /HYPE-IT està format per 12 estudiants de diverses disciplines, com informàtica, electrònica i industrials, entre unes altres, i també compta amb la col·laboració de professors com Javier Urchueguia, catedràtic de Física Aplicada de la UPV i un dels instructors del projecte.

IGEM: una incubadora de talents

«IGEM» és l'acrònim d'International Genetically Engineered Machine i des de l'any 2004 fins a hui, ha passat de ser una competició d'estiu per a alumnes brillants a convertir-se en una cita mundial per als experts en biologia sintètica i una incubadora de talents que, any rere any, bat rècords de participació.

En aquesta edició hi ha inscrits 302 equips de tot el món, un 15% més que en 2015, procedents de les principals universitats del món, com Harvard, Yale, Oxford, MIT, Columbia i Sant Diego.

 

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet