Versió per a imprimir

L’àrea de Cultura assisteix a la presentació de les jornades de la Universitat de València, ‘Un país de cultures’

  • Xavier Rius: “A l’àmbit cultural no s’hi pot actuar en una sola direcció, per això són tan importants les col·laboracions establertes que ajuden a consolidar un territori culturalment plural i atent a la diversitat”
  • Carmen Amoraga: “Volem treballar ‘amb’ i no ‘per a’, perquè el principal patrimoni cultural que tenim són les persones”
  • Antonio Ariño: “Aquestes jornades ens ajuden a treballar amb estratègies culturals a llarg termini”
Imagen
08/04/2019

El diputat de l’àrea de Cultura, Xavier Rius, ha fet acte de presència aquest matí a la taula de presentació de les Primeres Jornades d’Idees i Projectes Culturals, organitzades pel vicerectorat de Cultura i Esports de la Universitat de València i la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports. La taula ha estat formada per l’amfitrió, Antonio Ariño, vicerector de Cultura; Carmen Amoraga, sotssecretària de Cultura; i Abel Guarinos, cap de l’Institut Valencià de Cultura. Les jornades s’han dissenyat pensant en totes aquelles persones que tenen un paper actiu dins de la gestió cultural.

 

L’àrea de Cultura de la Diputació ha volgut sumar-se a una iniciativa que pretén  congregar a les persones que representen l’àmbit cultural valencià, en unes jornades orientades a compartir experiències i a definir quins són els criteris d’actuació que mouen als i les responsables de la gestió cultural a promoure aquest tipus de projectes, tots caracteritzats per una gran implicació social. Entre els objectius de les jornades, el d’analitzar, des de les perspectives culturals, quines estratègies a llarg termini poden fructificar i com activar-les.

 

Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, “la Diputació de València ha entés a la perfecció que a l’àmbit cultural no s’hi pot actuar en una sola direcció, per això hem establert relacions i compromisos de col·laboració amb la resta d’entitats de l’administració pública, que ajuden a consolidar un territori culturalment plural i atent a la diversitat”.  La sotsdirectora de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha volgut establir una via de proximitat amb les persones, que a parer seu “haurien de ser no solament les principals beneficiàries, sinó els principals vehicles de projecció activa de la cultura”.

 

Una cultura diversa

 

Poc després de la presentació, el vicerector de Cultura, Antonio Ariño, ha oferit una interessant conferència amb el títol ‘Ciutadania cultural’, on ha glossat l’evolució, la influència i els fracassos dels tradicionals models culturals anglosaxó i francés.

 

Per a Antonio Ariño, els moments actuals són de gran interès, ja que s’ha demostrat que el model de multiculturalitat d’influència saxona no ha servit com a eina d’integració social sinó més bé per aïllar i evitar la contaminació entre cultures. Per això, segons Ariño, un acostament molt més real i enriquidor a la situació actual de la cultura implicaria entendre i promocionar el concepte d’interculturalitat, un valor que resulta molt més transversal i que ens permetrà construir una “democràcia cultural no invasiva”. Caldria, segons les propostes d’Ariño, cercar alternatives a la sacralització o una idealització excessiva de la cultura, guanyant-se respecte i atenció a les minories i als individus, que podrien així veure reconeguda la cultura pròpia sense apriorismes ni condicionants de caràcter econòmic.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet