Versió per a imprimir

La comarca Requena-Utiel rebrà 363.000 euros per a la restauració del seu patrimoni

  • Maria Josep Amigó: “Vuit municipis rebran aquestes ajudes que s'han adjudicat seguint criteris tècnics, i és cada ajuntament qui decideix quins projectes són els més necessaris”
  • Emili Altur: “Ha sigut un treball molt complex en el qual han participat juristes, arqueòlegs i historiadors, els quals han hagut d'estudiar més de mil propostes”
Imagen
17/12/2017

La comarca de Requena-Utiel rebrà un total de 363.478 euros en concepte de les Ajudes per a la restauració del patrimoni de la Diputació de València, les quals han sigut presentades per part de la vicepresidenta de la corporació, Maria Josep Amigó, i el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur. Tots dos van coincidir que per al nou equip de govern és una prioritat la conservació del patrimoni “que és de tots”, a més de presentar una inversió bianual que beneficiarà a mitja dotzena béns històrics i culturals de tres municipis de la comarca.

 

Es tracta de diverses línies d'ajuda per a obres de restauració i conservació de béns immobles amb valor històric, artístic o d'interès local. En el cas de la comarca Requena-Utiel, l'ajuda ascendeix a 150.000 euros per a projectes públics. A més, una altra de les partides ha sigut destinada a obres de condicionament, millora o conservació d'immobles destinats a activitats musicals, amb 147.413 euros per a edificis de titularitat pública i altres 26.065 euros de titularitat privada. Mentre que s'ha habilitat una línia de subvencions, per valor de 40.000 euros, per a la restauració de patrimoni de béns mobles.

 

“Un total de vuit municipis rebran aquestes ajudes que s'han adjudicat seguint criteris tècnics, a través de barems transparents i objectius”, ha destacat la vicepresidenta. Amigó ha incidit en l'autonomia dels pobles i ciutats, “ja que és cada ajuntament qui sol·licita les ajudes i decideix quins projectes són els més necessaris per als seus veïns i veïnes”, a més dels criteris tècnics i objectius que han seguit per a atorgar les subvencions.

 

En la mateixa línia s'ha expressat Altur, qui ha manifestat “l'obsessió” de la Diputació per a establir una comissió independent composta per tècnics que reparteixen aquesta dotació a través de barems transparents. “Ha sigut un treball molt complex en el qual han participat juristes, arqueòlegs i historiadors, entre altres, els quals han hagut d'estudiar més de mil propostes”, ha destacat. Així mateix, el delegat de Cooperació Municipal ha volgut destacar que en aquesta convocatòria s'ha dedicat una atenció especial als municipis més xicotets perquè, en la seua opinió, “són els que més dificultats econòmiques tenen”.

 

Castells, fonts i centres de música

 

Per a aquesta nova convocatòria, com s'ha dit, la institució ha augmentat el pressupost un 30% més respecte a anteriors corporacions. En total, 248 projectes que recorren totes les comarques valencianes i que, en la comarca de Requena-Utiel inclouen actuacions com la consolidació i recuperació del Castell de Chera; la restauració de la Torre del Telègraf de Villagordo del Cabriel; o el condicionament i millora de la Font Gran de Caudete de las Fuentes. En el cas de la línia destinada a la restauració d'immobles musicals, cobrirà sobretot actuacions d'insonorització dels centres. Alguns exemples són la substitució del parquet de l'escenari i condicionament de les tarimes en l'Auditori i saló d'assajos de la Unió Musical Utielana d'Utiel; la construcció d'un local musical a Sinarques; o la instal·lació de calefacció en el saló cultural de Villagordo del Cabriel.

 

“Cal destacar el compromís amb les societats musicals, amb projectes de restauració i rehabilitació de locals de bandes, escoles de música, teatres i tot tipus d'espais vinculats a la música, la qual és un dels motors del nostre territori”, ha manifestat la vicepresidenta.

 

Criteris en el repartiment de les ajudes

 

A l'hora de distribuir les ajudes, els tècnics de la Diputació han tingut en compte els béns catalogats com Bé d'Interès Cultural o Bé de Rellevància Local i, en el cas dels centres musicals, s'ha donat preferència a les obres necessàries per a la realització de l'activitat artística. Com a novetat, aquesta convocatòria ha prioritzat els projectes dels pobles més xicotets i aquells que no han rebut ajudes en anys anteriors.

 

Així mateix, també s'ha premiat el cofinançament amb els governs locals. “Hem valorat de forma positiva el compromís dels ajuntaments en les obres”, ha ressaltat el diputat de Cooperació Municipal. Totes les localitats on es va atorgar l'ajuda podran rebre fins a 50.000 euros, als quals podran sumar fins a 50.000 més segons l'aportació dels consistoris. “Per exemple, si un ajuntament inverteix 10.000 euros de fons propis, la Diputació garanteix els primers 50.000 més 10.000 euros”, ha afegit Altur.

 

Actuacions en els municipis

 

En concret, són vuit els municipis de la comarca de Requena-Utiel que percebran un total de 363.478 euros. Per localitats l'assignació serà la següent:

 

Sinarcas: 100.000 euros.

Villagordo del Cabriel: 97.413 euros.

Requena: 15.565 euros.

Utiel: 10.500 euros.

Caudete de las Fuentes: 80.000 euros.

Chera: 50.000 euros.

Fuenterrobles: 10.000 euros.

 DescripcióMida
icono application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheetExcel projectes.9.9 KB
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet