Versió per a imprimir

La Diputació analitza nous reptes en la gestió de residus voluminosos

  • La corporació provincial organitza, al costat del Consorci València Interior, la jornada de treball ‘Training Event’, en el marc del projecte europeu URBANREC
Imagen
25/07/2019

La Diputació de València i el Consorci València Interior han organitzat la jornada ‘Training Event’, amb l'objectiu d'intercanviar experiències en la gestió de residus voluminosos i establir les bases per al desenvolupament del model de gestió URBANREC.

 

Amb aquestes jornades es pretén posar en contacte a totes les parts que participen en el procés de gestió d'aquest tipus de residus, des de la seua recollida fins al seu tractament final, per a aconseguir que siga el més selectiva possible i amb això incrementar els ràtios de reciclatge efectiu en més d'un 15% respecte als models actuals.

 

Així, més de 30 agents (empreses gestores de residus, fabricants, empreses responsables de la retirada en carrer, gestors d'ecoparcs i responsables dels consorcis de residus), han analitzat en Les Naus els resultats del projecte URBANREC, els seus avantatges i desavantatges i han avaluat les possibilitats del seu desenvolupament, a més d'aportar la seua experiència en la gestió d'una tipologia de residus que en l'actualitat té un reduït percentatge de reciclatge i valorització.

 

La jornada de treball ha sigut molt productiva, il·luminant noves accions a desenvolupar i ampliant els resultats inicials del projecte europeu. D'aquesta manera, s'han proposat 17 noves accions: quatre en l'àmbit de la recollida separada i el transport; cinc en l'àmbit del procés de selecció d'ecoparcs; una en la valorització-preparació per a la reutilització i tractament, i set referents a la millora de la comunicació i servei a la ciutadania. En relació a aquesta última, s'ha posat de manifest la necessitat d'organitzar més sessions de treball, participació i concertació social amb el propòsit de posar en contacte als diferents agents implicats en la gestió dels residus voluminosos per a intercanviar la seua percepció i experiències, i plantejar millores en aquest sentit.

 

Projecte URBANREC

 

L'Institut Tecnològic del Plàstic coordina el projecte URBANREC, en el qual participen un total de 20 entitats de set països europeus, entre elles la Diputació de València, el Consorci València Interior i les empreses Valencianes Ecofrag, Delax i BPP. La Comissió Europea, a través del programa d'investigació Horitzó 2020, va seleccionar aquest projecte per a finançar-lo amb més de 8 milions d'euros, i un àmbit d'actuació entre 2016 i 2019.

 

El desenvolupament del projecte ha permés transformar més de dues tones de residus voluminosos en mobiliari urbà que s'ha cedit en cinc municipis de la província de València. També s'està treballant en noves tecnologies de gestió que permetran transformar un sofà retirat, una cadira de plàstic o un vell matalàs en productes químics per a la indústria, o un nou matalàs elaborat amb material 100% reciclat.

 

La Diputació ha centrat les seues accions a aconseguir que les innovacions tecnològiques desenvolupades en URBANREC arriben als municipis de la província. Per a això està desenvolupant diferents jornades tècniques en les quals posen en contacte a les empreses i organismes responsables de la gestió dels residus amb els municipis, per a millorar els processos de retirada i gestió dels voluminosos i així incrementar els percentatges de reciclatge d'aquests residus.

 

La millora en la informació i sensibilització als ciutadans en els processos de retirada del residu en carrer són fonamentals per a aconseguir que aquests materials puguen ser reciclats. En aquest sentit, la corporació provincial ha desenvolupat campanyes de sensibilització ambiental en 15 municipis per a evitar males pràctiques com l'abandó dels residus o els abocaments il·legals.

 

Per part seua, el Consorci València Interior està desenvolupant diferents acciones pilot en els ecoparcs per a incrementar els materials seleccionats en origen i aconseguir que els estris puguen transformar-se en matèries primeres de qualitat.

 

A més, cal destacar la tecnologia desenvolupada per les empreses valencianes Ecofrag, Delax i BPP, que permetrà obrir nous mercats de matèries primeres secundàries a través de productes reciclats d'alt valor afegit, com a additius d'origen renovable per a la producció d'adhesius, dissolvents, biocombustibles, tèxtils per a la fabricació de nous matalassos i plàstics sostenibles mitjançant fibres i fustes per a la fabricació de mobiliari urbà.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet