Versió per a imprimir

La Diputació aprova per consens declarar l'emergència climàtica i instar a agilitar les ajudes de la DANA

  • El primer ple de la present legislatura ha destacat per l'acord entre l'equip de govern i l'oposició en aquests assumptes i uns altres com exigir un finançament just i defensar el camp valencià
Imagen
24/09/2019

El primer ple de la legislatura en la Diputació de València ha evidenciat la voluntat de diàleg i entesa entre els sis grups que tenen representació parlamentària en la corporació provincial. Durant més de dos hores, l'equip de govern i l'oposició han repassat l'actualitat que afecta a la institució i han aprovat per consens la declaració d'emergència climàtica, així com instar a la Generalitat i el Govern central a aplicar la màxima celeritat en l'estimació de danys i concessió de les ajudes als afectats per la DANA.

 

Quant als efectes de les fortes pluges d'aquest mes de setembre a la província, els responsables polítics de la Diputació han convertit les mocions de Ciutadans i el PP en una declaració institucional conjunta, signada també pel PSOE, Compromís, Vox i La Vall ens Uneix, en la qual s'expressa les condolences a les víctimes de la DANA i la solidaritat amb els damnificats, al mateix temps que s'urgeix a agilitar la declaració de zona catastròfica a les administracions competents. La Diputació, segons va indicar el president, Toni Gaspar, “esperarà que aquestes institucions articulen les seues ajudes per a complementar-les i arribar on no arriben”.

 

En política mediambiental, la corporació reforçarà projectes com el Pacte d'Alcaldies, que actualment compta amb 225 municipis adherits a un pla que busca reduir les emissions de CO2 en més d'un 40% abans de 2030; continuarà apostant per les ajudes als ajuntaments per a adquirir cotxes elèctrics i també pels tallers escolars de conscienciació sobre esta emergència climàtica.

 

El camp i el finançament

 

També ha rebut un suport unànime la proposta de Compromís sobre la defensa del camp valencià i, especialment, dels cítrics, en la línia d'instar als òrgans competents a no adoptar cap acord amb altres països que no contemplen la salvaguarda de la producció agrícola a la província. En este punt, el diputat popular José Joaquín Segarra ha lamentat que la seua proposta sobre els cítrics no haja tirat avant, en considerar la vicepresidenta, Mª Josep Amigó, que estava contemplada en el text aprovat.

 

Uns altres dels assumptes en els quals l'acord ha sigut generalitzat és el de l'exigència d'un finançament just per a la Comunitat i la província. En paraules del portaveu de Compromís, Xavi Rius, “els estudis tècnics continuen confirmant que els valencians rebem menys del que ens correspon i és moment de fer un esforç col·lectiu per a reconéixer este dèficit”. En la mateixa línia s'ha expressat el diputat d'Hisenda, el socialista Vicent Mascarell, qui espera que “el consens vaja més enllà del període electoral”.

 

En l'apartat de declaracions institucionals, el ple també ha registrat una en defensa de les festes pel seu valor cultural i social, i especialment orientada al sector de la pólvora i els Moros i Cristians. Sobre la base d'una moció presentada per la Vall i a la qual se sumen la resta de grups, la Diputació insta al Ministeri d'Indústria a reordenar el reglament d'explosius i agilitar els tràmits en la concessió de permisos per a festes, garantint totes les mesures de seguretat.

 

Simplificar la gestió

 

El president de la Diputació, Toni Gaspar, ha pres la paraula per a explicar els motius pels quals es demoren algunes de les execucions pressupostàries en la corporació provincial. En resposta al diputat del PP Carlos Gil, el president ha recordat que “la major part de les execucions incloses en els plans d'inversió provincials depenen dels ajuntaments”, al que cal sumar que “en algunes de les obres en carreteres l'execució excedeix l'any en què han sigut pressupostades”.

 

Amb tot, Gaspar ha avançat que treballa, en col·laboració amb l'àrea de Cooperació, la vicepresidenta Amigó i tot l'equip de govern, en un procés de simplificació de les línies de subvenció que pretén ajudar els ajuntaments a agilitar els tràmits i evitar el col·lapse en els municipis, “amb independència del seu color polític”.

 

Abans d'esta intervenció, en l'obertura de la primera sessió del nou curs, el president de la Diputació ha deixat clar que la lluita contra la violència de gènere continua sent una prioritat i responsabilitat de la corporació, que no permetrà “ni el silenci ni l'oblit”. D'esta manera, Toni Gaspar ha nomenat una a una a les 13 dones assassinades al país des d'el mes de juliol passat, i ha avançat que així ho continuarà fent a l'inici de cada ple mentre no s'acabe amb esta xacra social.

 

Altres assumptes

 

En la sessió s'ha aprovat, amb els vots a favor de l'equip de govern, en contra del PP i Ciutadans i l'abstenció de Vox i La Vall, la modificació en la Relació de Llocs de Treball de la Diputació, amb la reconversió d'algunes d'estes places “per a adaptar-les a les necessitats i exigències actuals”, segons ha explicat la responsable de Personal, Pilar Molina, que ha apuntat que esta RPT “compta amb l'informe favorable d'Intervenció”.

 

En el capítol de precs i preguntes, Ciutadans s'ha interessat per les contractacions a l'Hospital General, per les quals preguntaran els nous consellers de la Diputació en el Consorci de l'hospital “quan estiguen nomenats”. Mentrestant, el PP s'ha preocupat, entre altres assumptes, per les inversions en infraestructures esportives, pendents d'estudi, l'impacte a la província de la fallida de Thomas Cook, que actualment analitza la Generalitat segons el diputat de Turisme, Jordi Mayor, i el futur de la Variant de Pedralba, la suspensió cautelar de la qual va acabar al març d'enguany.

 

En resposta a esta última pregunta, feta pel diputat José Joaquín Segarra, el diputat de Carreteres, Rafa García, ha informat de l'enviament de sengles escrits a la Generalitat Valenciana per a corroborar la urgent ocupació dels terrenys que s'inclouen en el projecte validat pels tècnics provincials i poder així escometre les obres.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet