Versió per a imprimir

La Diputació aprova els 42 milions d'euros del Fons de Cooperació que ingressarà als ajuntaments

  • Els alcaldes i alcaldesses dels 266 municipis valencians han sigut informats de la quantitat que els correspon i que rebran en un únic pagament després de l'aprovació en la sessió plenària del 27 d'abril
  • La corporació participa en el programa de la Generalitat duplicant l'aportació del Consell a la província. L'ajuda podrà destinar-se a inversió o despesa corrent i se suma als 17 milions del Pla Resistir
Imagen
20/04/2021

La Diputació de València ha portat este dimarts a la Comissió d'Hisenda els 42.447.592 euros que aporta enguany al Fons de Cooperació Municipal, que se sotmetrà a aprovació en el ple del dia 27, després de la qual cosa s'ingressarà en els 266 ajuntaments i tres entitats locals menors de la província de manera immediata. Esta quantitat, que duplica l'aportació del Consell a la província, se suma als més de 17 milions d'euros aportats per la Diputació en el marc del Pla Resistir per a reactivar els sectors més afectats per la pandèmia.

 

Els alcaldes i alcaldesses de tots els municipis coneixen ja la quantitat exacta de la qual podran disposar a partir del mes de maig, després d'haver sigut informats mitjançant un missatge personalitzat enviat des de la corporació provincial, reforçant la comunicació directa amb els consistoris per la qual aposta el president Gaspar, qui considera el Fons de Cooperació al costat de la Generalitat “una eina que està resultant molt útil per a impulsar el municipalisme i millorar el finançament local amb agilitat i eficiència”.

 

Este pla és la principal partida en el capítol de transferències corrents de la Diputació i al costat del Pla d'Inversions deixa cada any més de 120 milions d'euros en els municipis valencians, amb l'objectiu de garantir la liquiditat dels ajuntaments, especialment els més xicotets, i donar resposta a les necessitats dels consistoris per a exercir eixa autonomia local en la qual basa la seua gestió el president de la institució, Toni Gaspar.

 

Segons explica el diputat d'Hisenda, Vicent Mascarell, “esta important assignació, que pot destinar-se tant a inversió com a despesa corrent, serà abonada als ajuntaments de manera imminent, una vegada aprovada la proposta de distribució que, basada en criteris objectius, portem al ple d'abril”.

 

Criteris de distribució

 

Entre els criteris de distribució de l'aportació extraordinària de la Diputació, basats en l'objectivitat de paràmetres com la població, destaca la correcció que realitza l'àrea provincial d'Hisenda per a repartir els diners amb una part fixa, en funció de les franges d'habitants de cada municipi, i una altra variable amb l'objectiu de beneficiar a les localitats més xicotetes.

 

La Diputació de València no va dubtar a sumar-se a esta iniciativa de la Generalitat des del primer moment i en els últims anys ha anat incrementant la seua aportació, en la línia de duplicar les transferències als consistoris “per a continuar millorant infraestructures i serveis i, en conseqüència, la vida de les persones que habiten a les comarques valencianes, incloses aquelles que volen continuar fent-ho en xicotets nuclis de població de l'interior de la província”, apunta Mascarell.

 

El Fons autonòmic, al qual s'han sumat les diputacions de València i Castelló, promou l'equilibri econòmic dels ens locals de la Comunitat i la realització interna del principi de solidaritat, a fi de contribuir al fet que els diferents nuclis i entitats de població compten amb la dotació adequada per a la prestació dels serveis de competència local.

 

Per comarques

 

Dels 1,6 milions de València als 51.000 euros de Sempere, l'àrea d'Hisenda que dirigix Vicent Mascarell ha presentat la distribució del tram provincial del Fons de Cooperació en la comissió informativa prèvia al ple que aprovarà estes transferències de la Diputació als ajuntaments. Per comarques, l'aportació de la corporació provincial al Fons puja de forma generalitzada, des dels més de 12 milions d'euros que rebran els municipis de L'Horta fins als 426.000 que corresponen a les set localitats del Rincón d'Ademuz.

 

La comarca de L'Horta Sud té assignats 6.603.823 euros, pels 5.407.884 euros que es repartiran els municipis de L'Horta Nord; La Ribera Alta suma 5.573.737 euros, La Ribera Baixa 2.130.161 euros i La Safor 4.249.042 euros. Prop de 3.400.000 euros seran distribuïts entre els 34 pobles de La Vall d'Albaida, mentre que els ajuntaments del Camp de Túria ingressaran 3.359.771 euros i les 16 localitats del Camp de Morvedre una mica més de dos milions d'euros.

 

Els 19 municipis de La Costera tenen assignats 2.283.538 euros, amb un increment de l'aportació provincial al Fons de Cooperació que s'estén a les comarques de Requena-Utiel, amb 1.144.146 euros, L’Hoya de Buñol-Chiva, que rebrà 1.289.516 euros, La Canal de Navarrés, amb una mica més de 820.000 euros per als seus huit municipis, i La Vall d'Ayora-Cofrentes, comarca que rebrà 621.338 euros.

 

Més ajudes als municipis

 

La Diputació de València va tancar l'exercici 2020 amb 217.279.410 euros en transferències als ajuntaments de la província i entitats pròpies, entre les quals es troben el Consorci Provincial de Bombers, Divalterra i el Patronat de Turisme, organismes de la corporació la fi de la qual és donar servei als propis consistoris. En tot just un any, les aportacions a municipis, mancomunitats i entitats de la província han passat de 185 a 217 milions d'euros, un increment que reforça la idea del president Gaspar de millorar el finançament local.

 

Entre les transferències de l'anterior exercici destaquen els 70 milions del Pla d'Inversions, els 17 milions d'euros per a serveis socials en ajuntaments i mancomunitats i els quasi 60 milions del Fons de Cooperació, incloent les ajudes del Pla Resistir.

 DescripcióMida
icono application/pdfCamp de Morvedre232.49 KB
icono application/pdfCamp de Túria234.26 KB
icono application/pdfCanal de Navarrés138.44 KB
icono application/pdfL'Horta Nord152.15 KB
icono application/pdfL'Horta Sud149 KB
icono application/pdfHoya de Buñol-Chiva139.86 KB
icono application/pdfLa Costera235.73 KB
icono application/pdfLa Serrania149.34 KB
icono application/pdfVall d'Albaida257.8 KB
icono application/pdfRequena-Utiel137.82 KB
icono application/pdfRibera Alta260.56 KB
icono application/pdfRibera Baixa144.22 KB
icono application/pdfRincón d'Ademuz136.49 KB
icono application/pdfLa Safor252.48 KB
icono application/pdfVall d'Ayora-Cofrentes137.59 KB
La Diputació aprova la seua aportació al Fons de Cooperació 2021
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet