Versió per a imprimir

La Diputació col·labora en l’albirament de tortugues marines del programa ‘Alerta Tortuga’

  • El servei de neteja de platges de la corporació provincial coopera amb la Conselleria de Medi Ambient en cas de localitzar algun exemplar o niu de tortuga careta (Caretta caretta)
  • Els tallers ambientals infantils ‘Per unes platges sostenibles’ compten amb un estand explicatiu sobre l’impacte del canvi climàtic sobre aquests animals
Imagen
13/08/2018

L’albirament i localització de tortugues marines a les costes valencianes és, als últims anys, un fenomen cada vegada més freqüent. En aquest context, la Diputació de València, a través dels serveis de neteja de platges que depenen de l’àrea de Medi Ambient, col·labora en el programa ‘Alerta Tortuga’ de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per tal d’aplicar un protocol d’actuació en cas de trobar algun exemplar d’aquest animal durant les tasques de neteja.  

 

A més, el programa de conscienciació i sensibilització ambiental ‘Per unes platges sostenibles’ que desenvolupa la institució provincial també compta amb un espai al voltant d’aquests animals i els efectes que provoca el canvi climàtic sobre ells. Es tracta d’un estand divulgatiu que forma part dels tallers ambientals infantils on els més menuts coneixen aquests animals i els problemes als que s’enfronten amb l’augment de les temperatures provocades pel canvi climàtic.

 

En aquest sentit, segons ha indicat la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, durant un dels tallers mediambientals, “s’ha detectat que venen algunes espècies al·lòctones que intenten nidificar ací, i és cert que hi ha un problema amb el nivell freàtic perquè els dificulta la posta d’ous, però sembla que en alguns casos sí que ho aconsegueixen dur a terme”.

 

La col·laboració amb el Servei de Vida Silvestre de l’administració autonòmica es realitza de la mà dels operaris del servei de neteja que treballen a distintes platges de les comarques de València. La tasca de condicionament s’inicia a les 5 hores de la matinada i, com que l’eixida de les tortugues per a la posta d’ous també és nocturna, són els operaris els qui tenen major probabilitat de trobar algun exemplar de tortuga o algun dels seus nius.

 

L’equip d’operaris, tècnics i mecànics de neteja de platges ha rebut formació per tal d’aplicar adequadament el protocol d’actuació que estableix el programa autonòmic davant la localització d’algun d’aquests animals.

 

Aquesta participació en el programa ‘Alerta tortuga’ s’estén a les platges de Puçol, El Puig de Santa Maria, La Pobla de Farnals, Massamagrell, Massalfassar, Foios, Meliana, Mareny de Barraquetes, Tavernes de la Valldgina, Gandia (L’Ahuir i Rafalcaid), Daimús, Guardamar de la Safor, Bellreguard, Miramar i Piles, on l’àrea de Medi Ambient de la corporació provincial s’encarrega de la seua neteja.

 

Conservació del corriol camanegre

 

El mateix equip d’operaris de la Diputació que s’encarrega de netejar les platges de les comarques de València, a més de col·laborar amb l’albirament de tortugues marines, també cooperen amb el Servei de Vida Silvestre de la Conselleria per tal conciliar la seua tasca amb la conservació de les zones de nidificació del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) que es troben als cordons dunars.

Per tal de protegir els nius i els polls del corriol, les tasques de neteja mecanitzada amb tractors i màquines es limiten al tram de vora de mar. A més, quan els operaris troben algun exemplar, anoten als seus informes de treball setmanal el dia, el nombre d’exemplars adults i de pollets, així com la localització. Amb aquestes mesures també es treballa la formació mediambiental de les treballadores i treballadors per tal d’implicar-los en la conservació de la fauna i vegetació litorals. 

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet