Versió per a imprimir

La Diputació contribueix a crear entorns inclusius, segurs i sostenibles

  • L’àrea de Medi Ambient de la Diputació treballa per millorar la gestió dels residus sòlids urbans i protegir els espais naturals
  • El Dia Mundial de l’Hàbitat, amb el lema ‘Ciutats que gestionen bé els residus’, es centra enguany en els reptes de la gestió dels residus urbans
Imagen
01/10/2018

Sota l’eslògan "Ciutats que gestionen bé els residus", la celebració del Dia Mundial de l’Hàbitat 2018 busca conscienciar sobre les mesures per a abordar els desafiaments en la gestió de residus sòlids municipals, i l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València reafirma la seua aposta per la gestió sostenible dels residus a les comarques de València dins de les tasques d’adaptació i lluita contra el canvi climàtic. 

 

Des de la corporació provincial s’impulsen distintes iniciatives que tenen com a objectiu protegir els espais naturals de les comarques de València i també canviar el model de gestió de residus sòlids urbans per un altre més sostenible. En aquest sentit, la Diputació col·labora amb l’ajuntament de Llíria, AIMPLAS i la Associació Valenciana d’Empreses del Plàstic en la implantació del sistema Life Recypack.

 

Aquest nou sistema té com objectiu principal la recollida selectiva de residus plàstics comercials que no poden ser tractats als contenidors habituals i que, mitjançant aquest nou sistema, s’incorporen a la cadena d’economia circular i es transformen de nou en matèria primera per fabricar mobiliari urbà. Es tracta d’una iniciativa forma part del projecte d’àmbit europeu Life Recypack en el que es pretén exportar aquest model de gestió de residus comercials a 250 ciutats europees

 

La institució provincial, com a coordinadora territorial del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, també impulsa i promociona als municipis de les comarques de València distintes polítiques públiques per tal d’adaptar-se i combatre contra els efectes del canvi climàtic. La promoció dels vehicles amb motor elèctric així com altres iniciatives per reduir les emissions de CO2 a través de jornades formatives i programes de subvencions i ajudes per a la compra d’aquests tipus de vehicles formen part del treball que desenvolupa la Diputació cap a la sostenibilitat.

 

El Dia Mundial de l’Hàbitat

 

Davant la importància de l'hàbitat, el creixement de la població i les condicions del medi, el 17 de desembre de 1985 l'Assemblea General de les Nacions Unides en la Resolució 40/202 va decidir designar el primer dilluns d'octubre de cada any Dia Mundial de l'Hàbitat per a reflexionar sobre l'estat dels pobles i ciutats i sobre el dret bàsic de tots a l'una habitatge adequat. També té la intenció de recordar al món que la societat té el poder i la responsabilitat de modelar el futur de les ciutats i els pobles.

 

Així mateix, l'ONU va crear una agència especialitzada en la gestió i el desenvolupament integral dels assentaments humans, la CNUAH (Hàbitat), que treballa principalment per l'assoliment del dret de tot ésser humà per a comptar amb un lloc en què viure en pau i dignitat, tant als països en desenvolupament com als desenvolupats, amb l’objectiu de millorar les condicions de vida i de treball dels més necessitats en els assentaments de baixos ingressos

 

El Dia Mundial de l’Hàbitat inclou l'execució d'una sèrie d'esdeveniments al voltant del dia central, així com la difusió de ferramentes de comunicació a través de diversos canals, com a oportunitat per a reflexionar sobre l'estat actual de l'habitatge en general i prendre accions per fer de les ciutats comunitats més segures i més habitables. L'esdeveniment principal tindrà lloc a Nairobi (Kenya).

 

La campanya pel Dia Mundial de l’Hàbitat busca, a més, concertar esforços i realitzar activitats destinades a crear consciència del repte mundial de gestionar els residus sòlids municipals que tots els entorns urbans necessiten abordar; facilitar un entorn per a impulsar i desenvolupar polítiques, diàlegs i aliances; promoure la creació de solucions innovadores; i mobilitzar recursos per a fer front als desafiaments municipals dels residus sòlids.

 

Els efectes d'una deficient política d'urbanització es noten a diversos indrets del planeta, com la falta d'habitatges apropiats i la creació de zones deprimides i sense infraestructures, fomentant problemàtiques socials com ara la pobresa, la desocupació, la delinqüència, la contaminació i dificultats de salut pública, acompanyades de respostes insuficients davant els desastres naturals derivats de l'efecte del canvi climàtic.

 

Totes les estimacions apunten que en 2030 les poblacions urbanes hauran crescut fins a duplicar la grandària de les rurals. A més, es calcula que, actualment, mil milions de persones arreu del món s'allotgen en habitatges inadequats, i més de 100 milions d’aquestes manquen per complet de llar.

 

Atenent aquests reptes, els líders mundials van crear en 2015 l'Objectiu número 11 de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que proposa la creació d'urbs inclusives, segures, resilientes i sostenibles.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet