Versió per a imprimir

La Diputació de València regenera els ullals de Guardamar de la Safor, Manuel i Benimodo

  • L’àrea de Medi Ambient de la Diputació treballa en la recuperació dels aiguamolls degradats de les comarques de València
Imagen
02/02/2019

Els projectes de regeneració ambiental dels ullals del Bovetar, a Guardamar de la Safor, de Les Salines, a Manuel, i del Riu Verd, a Benimodo, formen part de la tasca de recuperació ambiental que du a terme l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València en col·laboració amb els municipis. En el Dia Mundial dels Aiguamolls, la Diputació reafirma el seu compromís amb la restauració i protecció d’aquests ecosistemes naturals, els quals han disminuït un 35% la seua superfície arreu del món entre 1970 i 2015.      

 

La regeneració de l’Ullal del Bovetar, a Guardamar de la Safor, ha aconseguit recuperar aquest espai natural en les vessants tant ambiental com paisatgística i social. Amb això s’ha afavorit la recuperació i conservació d’espècies de fauna i flora pròpies d’aquests hàbitats i s’han eliminat les espècies invasores. L’ullal recuperat afavoreix el funcionament hidrològic com a àrea de sorgiment natural d’aigua de qualitat i serveix de filtre per a fluxos carregats amb contaminants.

 

El projecte del Bovetar ha sigut reconegut per la Federació Valenciana de Municipis i Provincies amb el ‘Premi al Bon Govern’ a la categoria de Sostenibilitat Territorial. El Bovetar, després de la seua regeneració, s’estableix com un element clau de la infraestructura verda del municipi de la Safor i permet recuperar un espai per al poble amb possibilitat d’usos lúdics, didàctics i científics.

 

A Manuel, la Diputació ha aconseguit recuperar l’antiga zona humida de l’ullal de Les Salines amb un projecte que ha inclòs l’adequació de l’explanada, la plantació d’arbratge i l’excavació d’una zona de sorgiment d’aigua. També s’han reposat les proteccions de l’espècie endèmica protegida Limonium mansaneatianum i s’han condicionat els accessos del paratge natural on s’ubica aquest ullal.

 

Les tasques que s’han dut a terme a Benimodo han sigut de manteniment i adequació, principalment, i han consistit en la neteja d’espècies invasores Arundo donax, la plantació de vegetació autòctona i la regeneració de la làmina d’aigua de l’espai mitjançant la retirada dels residus dipositats.

 

El Dia Mundial dels Aiguamolls

 

Des de 1997, el Dia Mundial dels Aiguamolls se celebra el 2 de febrer per commemorar la signatura del Conveni sobre els Aiguamolls a Ramsar (Iran) en 1971, el primer tractat relatiu a la conservació i l'ús racional dels aiguamolls. La llista Ramsar inclou 2.167 llocs designats, cobrint una superfície de 208.518.409 hectàrees en 168 països. Els tipus d'aiguamolls inclosos en la classificació pertanyen a àrees naturals de pasturatges humits, torberes, pantans, llacs, rius, estuaris, deltes, baixos de marea, zones marines costaneres, manglars, esculls de coral, ulls d'aigua, i entorns artificials com a estanys piscícoles, arrossars, embassaments i salines.

 

Els serveis ecosistèmics que ofereixen els aiguamolls s'estenen des de la seguretat alimentària fins a la mitigació del canvi climàtic, uns beneficis que superen als dels ecosistemes terrestres. No obstant això, els responsables de formular polítiques i adoptar decisions solen subestimar aquests valors per a la natura i la humanitat. La comprensió d'aquests avantatges és indispensable per assegurar el seu ús racional.

 

Entre les mesures clau per conservar i recuperar els aiguamolls figuren enfortir la xarxa d'àrees protegides d'aiguamolls; integrar els aiguamolls a la planificació i implementació de l'agenda per al desenvolupament després de 2015; enfortir els instruments jurídics i de polítiques per conservar tots els aiguamolls; aconseguir l'ús racional; establir incentius econòmics i financers per a les comunitats i les empreses; assegurar la participació de tots els interessats directes en el maneig dels aiguamolls; millorar els inventaris nacionals dels aiguamolls i el seguiment de la seua extensió.

 

Segons l’informe de Ramsar, Convenció sobre els aiguamolls, titulat Perspectiva Mundial sobre Els Aiguamolls. Estat dels aiguamolls del món i dels serveis que presten a les persones (2018), les espècies depenents dels aiguamolls -- peixos, aus aquàtiques i tortugues-- experimenten una greu disminució, i una quarta part d'elles estan amenaçades d'extinció, especialment en els tròpics. Des de 1970, el 81% de les poblacions d'espècies d'aiguamolls continentals i el 36% de les espècies costaneres i marines han disminuït. Els nivells més alts d'amenaça d'extinció (més d'un 30% de les espècies amenaçades a escala mundial) corresponen a les tortugues marines, els rèptils d'aigua dolça, els amfibis, els mol·luscs no marins, els corals, els crancs i els crancs de riu.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet