Versió per a imprimir

La Diputació deixa en mans del Tribunal Suprem la situació laboral dels tècnics municipals

  • La corporació pacta amb els jutjats congelar les desenes de vistes pendents fins que l'alt tribunal fixe doctrina
Imagen
06/03/2018

La Diputació de València ha presentat un recurs extraordinari davant el Tribunal Suprem amb la finalitat que siga a l'Alt Tribunal el que fixe doctrina respecte al conflicte que mantenen els ajuntaments valencians de menys de 5.000 habitants amb la Inspecció de Treball.

 

Els municipis defensen que els tècnics contractats a través dels convenis que des de fa 30 anys la Diputació venia signant amb els col·legis professionals, són treballadors autònoms, mentre que la Inspecció de Treball entén ara que es tracta de personal laboral, per la qual cosa reclama als ajuntaments les corresponents quotes a la Seguretat Social d'aquests suposats empleats municipals.

 

El primer cas que arribarà al Tribunal Suprem es refereix a una denúncia d'un aparellador/arquitecte tècnic que prestava els seus serveis en l'Ajuntament de Yátova emparat en el conveni entre la Diputació i el seu col·legi professional. Aquest tècnic va presentar una reclamació davant un jutjat social amb la finalitat que se li reconeguera una relació laboral amb l'ajuntament i no de caràcter administratiu. Tant el jutjat social número 5 com el TSJ-CV, en la sentència del 22 de juny de 2017, van concloure que "la prestació de serveis analitzada pot enquadrar-se entre els contractes de consultoria i serveis descrits en la Llei de Contractes de les Administracions Públiques", amb el que "no es podia qualificar de laboral la relació que va mantenir l'ajuntament codemandada amb el tècnic denunciant en la seua condició d'aparellador/arquitecte tècnic".

 

D'antuvi, i al marge del cas de Yátova, de les 187 inspeccions practicades per Treball en els diferents ajuntaments des de 2015, la Diputació té constància que s'han dictat 33 resolucions judicials, de les quals 3 (Alfauir, Dosaigües i Palma) han sigut favorables a la tesi de la Diputació i la resta donen la raó a la Inspecció de Treball.

 

Els serveis jurídics de la Diputació, aplicant el principi de prudència i eficàcia administrativa, han sol·licitat als diferents jutjats que se suspenguen les vistes de les causes no jutjades a l'espera que el Tribunal Superior de Justícia-CV resolga els recursos presentats per les parts a les primeres 33 sentències i el Tribunal Suprem fixe doctrina. Els lletrats d'ambdues parts i els titulars dels jutjats han accedit a ajornar les vistes tot esperant el que dicten els alts tribunals de justícia.

 

La Diputació ha assenyalat que els serveis jurídics seguiran prestant assessorament als ajuntaments afectats per unes inspeccions que es refereixen a convenis signats durant dècades i que fins al moment no havien suposat cap problema legal ni laboral als municipis. En qualsevol cas, assenyalen que es tracta d'una qüestió jurídicament complexa, fins al punt que necessitarà una unificació de doctrina per part del Suprem. De fet, la Diputació defensa que cada cas hauria de tenir un tractament diferenciat perquè la relació contractual dels tècnics era diferent segons l'ajuntament.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet